Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Még egyeztetnek a 13. havi nyugdíjról

Cikk:

Egyetlen, a nyugdíjasokat képviselő szervezet sem utasította el, hogy a kormány a 13. havi nyugdíjat beépítse az alapnyugdíjba - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Korózs Lajos szociális államtitkár, az idősügyi tanács titkára csütörtökön.

A nyugdíjas szervezetek képviselői értik a kormány által javasolt, a nyugdíjakat érintő változtatásokat, azokat tudomásul veszik, de a részletekről még egyeztetni szeretnének - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy a nyugdíjreformról konzultált az idősügyi tanács tagjaival csütörtökön Budapesten. A nyugdíjkassza 2800 milliárd forintjából az állam minden évben 500-600 milliárd forintot áll.

Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, az idősügyi tanács titkára az egyeztetést követően azt mondta: a nyugdíjas szervezetek egybehangzóan támogatták a 65 évre való korhatáremelést. A 13. havi nyugdíjat érintő változások kapcsán a szervezetek többféle álláspontot is megfogalmaztak, de egyetlen egy szervezet sem utasította el kategorikusan ennek a juttatásnak a beépítését az alapnyugdíjba.

A kabinet tervei szerint, ha nem növekszik a gazdaság, az infláció mértékével akkor is növelik a nyugdíjakat, ha pedig nő a gazdaság, akkor abból is részesülnek nyugdíjasok - mondta az államtitkár, hozzátéve: a szervezetek képviselői azt kérték, hogy ennek a megoldásnak a belső arányáról konzultáljanak még. Szakértői szinten a jövő héten folytatódnak a konzultációk, és a jogszabálytervezetek benyújtása előtt, vélhetően március közepén, újból egyeztet a kormány az Idősügyi Tanáccsal. A kormány által javasolt változtatásokkal 2050-ig fenntartható a nyugdíjrendszer - jelentette ki Korózs Lajos.

A kormány tervei szerint a 2009-ben nyugdíjba lépők már nem kapnák meg a 13. havi nyugdíjat, az addig nyugdíjba vonulóknak pedig ez a juttatás havonta épülne be az ellátásba, de csak a 62 éven felüliek számíthatnak a maximum 80 ezer forint értékű 13. havi nyugdíj beépítésére. Az új nyugdíjszámítási rendszer 2010-től indulna. A kormány azt javasolja, hogy a nyugdíjszámítást - a svájci indexálás megtartása mellett - kössék össze a gazdasági növekedéssel. A kabinet elképzelései szerint hosszú átmenettel, lassan, 2016-tól évente négy hónappal növekedne a nyugdíjkorhatár, így 2025-ben léphetne érvénybe a 65 éves korhatár.

Ugrás vissza Ugrás vissza...