Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Módszertani útmutató az egészségügyi dokumentáció digitalizálásához

Cikk:

Egészségügyi dokumentáció archiválásáról és digitális megőrzéséről szóló módszertani útmutatót készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az egységes és átlátható gyakorlat kialakítása érdekében.

Az egészségügyi intézmények az egészségügyi dokumentációt főszabályként 30 évig, a zárójelentéseket 50 évig, a képalkotó diagnosztikai eljárással készült felvételeket 10 évig, az arról készült leleteket pedig szintén 30 évig kötelesek megőrizni. A szolgáltatóknak az egyre nagyobb terjedelmű, halmozódó iratanyag hosszú távú tárolásához megoldást jelenthet a digitalizálás, mint tárolási technika.

Az OBDK erre tekintettel módszertani útmutatót készített, amely összefoglalja a tárgyhoz kapcsolódó legfontosabb jogszabályi rendelkezéseket és segítséget nyújt a digitális adatkezelési rendszer kialakításához, illetve az egészségügyi dokumentumok ilyen formában történő tárolásához.

Az OBDK a módszertani fejlesztési tevékenysége keretében az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának támogatásával kidolgozott útmutatót az egészségügyi szolgáltatók rendelkezésére bocsátotta és a honlapján is elérhetővé tette.  

Ugrás vissza Ugrás vissza...