Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szolgáltató jellegű bíróságra van szükség

Cikk:

Törvényesség, jogállamiság, függetlenség, magas szakmai színvonalú ítélkezés és szolgáltató jellegű működés – Handó Tünde szerint ezek a korszerű, európai normáknak megfelelő igazságszolgáltatás alapfeltételei. A leszállított korhatár miatt nyugdíjazott bírók előtt egy tavaly decemberben benyújtott törvényjavaslat szerint három lehetőség áll: választhatnak majd a rendelkezési állomány, az átalány kártérítés és a visszahelyezés között.

A szükséges szemléletváltozást segíti többek között az igazságszolgáltatás belső nyilvánosságának javítása, a bírák bevonása - akár közvetlenül is - a működéssel kapcsolatos döntés-előkészítésbe, a munkacsoportok felállítása nemcsak az OBH-ban, hanem egyes bíróságokon is – közölte az Országos Bírósági Hivatal elnöke, aki egyben arra bíztatta a bírósági vezetőket: nyissák meg az utat az új kezdeményezések előtt.


Tehermentesítik a fővárosi bírókat

2102-ben a nehézségek, átalakítások, személyi változások ellenére is javultak a mennyiségi mutatók, tíz százalékkal csökkent a folyamatban lévő peres ügyek száma. A fővárosban, ahol ebből a szempontból a legrosszabb a helyzet, az egy helyi bírónál egyszerre folyamatban lévő büntető ügyek száma átlagosan mintegy negyedével, 165-ről 122-re csökkent, ami azt jelenti, hogy ennyivel csökkent a beérkezett ügyekben az első tárgyalás kitűzéséig tartó idő, így már csupán 3-4 hónapot kell erre várni. Ugyanez az idő vidéken többnyire egy hónap - mondta az elnök.

2012-ben országszerte negyedével, összesen mintegy négyszáz fővel nőtt a bírósági ügyintézők és titkárok száma, ami lehetővé tette, hogy bizonyos kisebb súlyú ügyekben, például szabálysértéseknél ne bíró, hanem titkár járjon el, illetve a nagy munkaterhet jelentő bonyolult ügyekben adminisztratív feladataik ellátása során segítséget kapjanak a bírák, hogy az érdemi, ítélkező munkára koncentrálhassanak.

Év elejétől elindult az e-bíróság: a beadványok, keresetek elektronikus formában is benyújthatók. Az internetes felületen pedig a formai kötelezettségek betartásához minták nyújtanak segítséget, így várhatóan jóval kevesebb lesz a hibás, hiánypótlásra visszaadott beadványok száma. Egyelőre az elektronikus út mellett a postai is nyitva áll az ügyfelek előtt, de a prognózisok szerint egy évtized múlva már az eljárások túlnyomó többségében az ügyintézés elektronikusan történik majd - mondta Handó Tünde. Az elnök szerint a projekt tanulsága, hogy az ügyvédi kamarával már a változások bevezetésének az előkészítési szakaszában is alaposabb együttműködésre van szükség.

A Budapest Környéki Törvényszék - korábban Pest Megyei Bíróság - elhelyezésének másfél évtizedes kálváriája véget ér, megszületett a döntés arról, hogy a bíróság a volt BM kórház Városligeti fasorban lévő épületkomplexumába kerül. A Kúria visszahelyezése folyamatban van a korábbi Kossuth téri épületbe. Ennek részeként megkezdődött a bíróság történetének, hagyományainak feltárása és bemutatása, ami ahhoz szükséges, hogy a bírák ne csupán szakipari munkásoknak érezzék magukat miközben a jogállamot cipelik a hátukon, hanem a harmadik hatalmi ág képviselőinek is - mondta Handó Tünde.


Nyugdíjkorhatár: három lehetőség áll a bírák előtt

Tavaly a 62 évre leszállított korhatár miatt 230 bíró vonult nyugdíjba, ám a törvényi rendelkezéseket az Alkotmánybíróság megsemmisítette, és 163-an munkaügyi pert indítottak, ebből több mint 20 már jogerősen lezárult. A bíróságok kimondták, hogy jogellenes volt a nyugdíjazás, ez alapján tavaly év végén január 1-jei hatállyal 10 bírót már visszahelyezett a köztársasági elnök. A kérdés rendezésére decemberben benyújtott törvényjavaslat szerint az OBH korábbi javaslatával összhangban minden nyugdíjazott bíró - nem csak azok, akik pereltek - választhat majd a rendelkezési állomány, az átalány kártérítés és a visszahelyezés között.

Ugrás vissza Ugrás vissza...