Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Roma kerekasztal alakul civil szervezetekkel

Létrehozva: 2004. április 8.
Módosítás: 2004. április 9.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) roma civil szervezetek, megyei cigány kisebbségi társulások bevonásával szakmai kerekasztalt kíván létrehozni. A civil szervezeteknek kell kijelölniük azt a négy embert, akik hazánkat képviselik a felállítandó Európai Roma Fórumban.
Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) roma civil szervezetek, megyei cigány kisebbségi társulások bevonásával szakmai kerekasztalt kíván létrehozni, amelynek célja az egységes roma politikai arculat kialakítása - jelentette be az OCÖ elnöke csütörtökön roma civil szervezetek budapesti tanácskozásán.
Az OCÖ a testületet havonta szeretné összehívni, hogy kikérje a roma civil szervezetek képviselőinek véleményét - mondta Kolompár Orbán , hozzátéve, az ő beleszólásuk nélkül, az ő állásfoglalásuk nélkül nem indítunk programot. A tanácskozást - amelyre ötven roma civil szervezet vezetőjét, illetve képviselőjét hívták meg - az OCÖ elnöke kezdeményezte a romák világnapja alkalmából. Kolompár Orbán kiemelte, az országos önkormányzat szakmai és politikai stratégiájának kialakításába szeretné bevonni a meghívott szervezeteket.
Kolompár Orbán sajnálatát fejezte ki, hogy az országos önkormányzat az egyéni harcok színterévé vált.
Az OCÖ elnöke hangot adott azon véleményének, miszerint a parlamenti pártok nem akarják megoldani a romaügyet. Nincs közös parlamenti szándék, nincs közös akarat, ugyanis minél nagyobb káosz van a romaügyön belül, az egyes embereknek annál jobb.
Szólt arról: az európai uniós csatlakozás új fejezetet nyit a romák életében. Összefogásra van szükség ahhoz, hogy legyen jövője a roma társadalomnak az európai közösségben. Nem mindegy, hogy ennek az új rendszerváltásnak a roma társadalom vesztese vagy haszonélvezője lesz-e. Ugyanakkor szerinte az uniós forrásokat a legkevésbé a roma civil szervezetek tudják majd kihasználni. Az OCÖ intézményhálózatának felállításával azonban elősegíthetik a források felhasználását.
A tanácskozáson Kolompár Orbán beszélt az Európai Roma Fórum létrehozásáról, amelynek kapcsán hangsúlyozta: a roma civil szervezeteknek kell kijelölni azt a négy embert, akik majd képviselik a magyarországi cigányság érdekeit a felállítandó európai szervezetben. Közölte, május 6-án a finn nagykövettel tárgyalást folytatnak a fórum alapító okiratáról.
Ugrás vissza Ugrás vissza...