Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország követi az OECD által ajánlott gazdaságpolitikát

Cikk:

A Széll Kálmán terv lényege az OECD által is szorgalmazott adóságcsökkentés a strukturális reformokon keresztül – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a OECD "Út a növekedéshez" című kiadvány bemutatóján.Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarországon a jelenlegi 55-ről 75 százalékra kell emelni dolgozók arányát a versenyképességhez.

Magyarország követi azt a gazdaságpolitikát, amelyet a OECD "Út a növekedéshez" című kiadványában megfogalmaz, azaz strukturális reformokkal csökkenti az adósságállományt, ez a Széll Kálmán Terv lényege - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kiadvány bemutatásán csütörtökön Budapesten.

Angel Gurría, az OECD főtitkára ambiciózusnak nevezte a Széll Kálmán Tervet, amely megfelelő irányba tesz lépéseket több területen is és az OECD javaslatainak többsége szerepel benne. A főtitkár jónak nevezte a magán nyugdíjpillért, a konkrét szektorokra kivetett különadókat azonban nem tartja jó módszernek az OECD. A szervezet ajánlása szerint ugyanakkor tovább kell csökkenteni a társadalombiztosítási járulékot, az adócsökkentést pedig inkább a kiadások visszaszorítása, a bázis kiszélesítése és magasabb ingatlanadók alkalmazása révén kell finanszírozni.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott "Út a növekedéshez" című OECD-tanulmány ajánlásokat tesz az idősebbek továbbfoglalkoztatására, a vállalkozásokat érintő szabályozások egyszerűsítésére, a munkajövedelmeket terhelő adók csökkentésére, az oktatási rendszer eredményességének javítására és az állami szektor hatékonyságának növelésére.

A kormány egy sokak számára furcsa gazdaságpolitikai mixtúrával visszarántotta Magyarországot a szakadék széléről – mondta a rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök. Magyarország egyszerre mélyen individualista, és védi elkötelezetten a közösségeit; ebből időnként sajátos politika is következik, hiszen az ország bár tagja az Európai Uniónak, sohasem habozott olyan megoldásokat választani, amelyek nem illeszkednek az éppen uralkodó mainstream irányzathoz – fogalmazott a kormányfő. Orbán szerint Magyarország fő problémája az alacsony foglalkoztatottság, hiszen ma a munkaképes lakosság 55 százaléka dolgozik. Ha ezt nem sikerül néhány év alatt felvinni az európai átlagra, majd néhány évre rá 65-ről 75 százalékra emelni, akkor nincs esélye arra, hogy gazdaságilag versenyképes legyen Magyarország az EU többi államával - mondta Orbán Viktor.

OECD: magas az egyszemélyes háztartások adóterhe

Az OECD,tanulmányának Magyarországgal kapcsolatos részében kifejti: jövedelemsemleges módon, az állami költségvetés fenntarthatóságának veszélyeztetése nélkül kell tovább csökkenteni a tb-járulékokat. A közelmúltban végrehajtott adócsökkentéseket inkább a kiadások visszaszorítása, a bázis kiszélesítése és magasabb ingatlanadók alkalmazása révén kell finanszírozni, nem pedig az egyes szektorokra kivetett egyszeri, torzító hatású adókból, illetve a nyugdíjrendszer második kötelező tőkefedezeti pillérének eltávolítása révén. A jelentés szerint Magyarországon az egyszemélyes és az egykeresős háztartásokat terhelő átlagos adóék mértéke az OECD viszonylatában a legmagasabbak közé tartozik. Ez ösztönzi az adóelkerülést és a feketemunkát, csökkenti a munkaerő-kihasználást. Az adóék arányszám, amely megmutatja, hogy a teljes munkaerőköltségnek összesen hány százalékát vonja el az állam különböző adók és járulékok formájában.

A vállalkozásokat érintő szabályozásokkal kapcsolatban az OECD szerint egyszerűsíteni kell a piacra való belépés és az onnan való kilépés jogszabályi feltételeit, és enyhíteni kell a szabályozást a kiskereskedelem és a szakszolgáltatások terén. Tovább kell csökkenteni az árszabályozást a hálózati iparágakban. A szervezet szerint el kell távolítani minden maradék akadályt a telekommunikációs szolgáltatók közötti szabad választás lehetőségének útjából.

Erősíteni kell a helyi önkormányzatok együttműködését

Az OECD szerint Magyarországon az idősebb munkavállalók számára túlságosan könnyen elérhető rokkantsági járadékok csökkentik az idősebb munkavállalók foglalkoztatási rátáját. A szervezet úgy véli, hogy az idősebb munkavállalók munkaerőpiaci részvételét a továbbfoglalkoztatást terhelő implicit adókulcsok további csökkentése, valamint a korkedvezményes nyugdíjprogramok fokozatos megszüntetése révén kell ösztönözni, többek között a rokkantsági járadékra való jogosultság feltételeinek szigorításával - a megmaradt képességek hasznosítását és a rehabilitációt állítva előtérbe. A szervezet szerint Magyarországon nem történt meg a közigazgatás reformja, és gyenge a helyi önkormányzatok közötti együttműködés. Úgy véli: növelni kell a szolgáltatások költséghatékonyságát.

Ugrás vissza Ugrás vissza...