Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Orbán Viktor: eljött munkaalapú gazdaság ideje

Cikk:

A munkaalapú gazdaság és társadalom megteremtéséről beszélt Orbán Viktor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megalakulásának 50. évfordulóján rendezett ünnepségen szerdán Párizsban. A kormányfő a gazdaság terén a keleti nyitás folytatása jegyében koreai és japán kollegájával a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról is egyeztetett párizsi látogatása alatt.

Magyarországon nem reformok végrehajtása, hanem az ország újjászervezése történik, s az embereket a kormány nem arról próbálja meggyőzni, hogy egyes intézkedéseket vagy döntéseket támogassanak, hanem arról, hogy át kell szerveznünk az egész országot - mondta Orbán Viktor az OECD székházában tartott ünnepi konferencián. A miniszterelnök szerint az elmúlt időszakban nem egyszerűen egy válságot élt a világ, hanem egy olyan periódust, amely megváltoztatta Európa történelmét: az egykori háborús alapú gazdaságot korábban a jóléti gazdaság váltotta fel, amely után most a munkaalapú gazdaság következik.  Ez a fajta látásmód Orbán Viktor szerint elengedhetetlen feltétele a társadalmi támogatás megnyeréséhez a nagy változásokhoz.

A munkaalapú gazdaság megteremtéséhez Magyarországon a legfőbb problémát az Európában legalacsonyabb, 56 százalékos foglalkoztatottsági ráta okozza. A kormány fő célja a 75 százalékos foglalkoztatottság elérése, amely azt jelenti: minél többeknek vissza kell térniük a munkaerőpiacra, s a kormány feladata számukra megteremteni ehhez az esélyt – fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a kétharmados parlamenti többség megszerzése alapvető feltétele volt a politikai és gazdasági rendszer újjászervezésének.

A magyar kormány folytatni kívánja a keleti nyitást gazdasági téren: ennek jegyében találkozott a miniszterelnök koreai és a japán kollegájával párizsi látogatása alatt. Kim Hvang Sik dél-korai miniszterelnök és a magyar kormányfő kölcsönösen megállapította: a Magyarországon működő dél-koreai vállalatok általában elégedettek a gazdasági környezetükkel, s nem léteznek a két ország gazdasági együttműködését hátráltató panaszok.

Miután az Európai Parlament a közelmúltban megszavazta az Európai Unió és Dél-Korea közti szabadkereskedelmi megállapodást, hamarosan megnyílik a ratifikációs időszak az uniós országok számára. Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy a magyar parlament gyorsan ratifikálja majd az egyezményt, ez a kétoldalú kereskedelemi kapcsolatok szempontjából különösen fontos Magyarország számára – számolt be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Orbán Viktor támogatásáról biztosította az Európai Unió és Japán között a jövőben megkötendő szabadkereskedelmi megállapodást Kan Naoto japán miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén. Mindkét kormányfő fontosnak nevezte a gazdasági kapcsolatok elmélyítését, pozitív példaként említették a Suzuki magyarországi befektetését, s úgy vélték, hogy jó lenne, ha azt több hasonló jellegű beruházás követné.

Ugrás vissza Ugrás vissza...