Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:OECD: növelni kell a foglalkoztatást Magyarországon

Cikk:

A foglalkoztatás növelése, a válságadók kivezetése és helyettesítése, a tömegközlekedés átszervezése, az önkéntes magánnyugdíj-pénztárak erősítése, az EU/IMF megállapodás mielőbbi megkötése és a nyugdíjak megadóztatása is szerepel az OECD Magyarországnak tett javaslatai között. A kormány ezek közül az EU/IMF megállapodást, a tömegközlekedésre és a nyugdíjpénztárakra vonatkozó javaslatot tartja megfontolandónak, a nyugdíjak megadóztatását azonban nem - mondta a jelentés keddi bemutatásakor Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Az OECD friss országjelentése szerint Magyarország legnagyobb gondja a foglalkoztatás alacsony szintje, a befektetők bizalma pedig gyors gazdasági stabilizáló intézkedésekkel és az IMF/EU megállapodás mielőbbi megkötésével szerezhető vissza - mondta kedden Andrew Dean. A szervezet országtanulmányokért felelős igazgatója szerint az elmúlt két évben a kormány intézkedései elsősorban az államháztartás bevételi oldalát érintették különböző egyszeri intézkedésekkel. Ezek helyett hosszú távú, strukturális intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy az államháztartás egyensúlyban maradjon. Magyarországon idén 3,4 százalékos államháztartási deficit lesz, jövőre az államháztartási hiány 3,3 százalékra várható – áll az OECD előrejelzésében.

Az igazgató szerint Magyarországon a „legkevésbé torzító” adókat (például a vagyonadót és a környezeti adót) kellene emelni, a válságadókat pedig 2012 végén ki kell vezetni az adórendszerből. Az OECD javaslatai között szerepel az adójóváírás visszaállítása, az alcsony jövedelműek adómentessége, valamint az is, hogy a gyermekek után járó adókedvezmény megállapításánál ne a gyermekek számát, hanem a szülők jövedelmét vegye figyelembe az állam.

Foglalkoztatás, szociális ellátások, jegybank

Az ország legfőbb gondja a magas munkanélküliség, a minimálbér emelése pedig a közép- és hosszú távú versenyképességet veszélyezteti. Az OECD szerint ha Magyarország regionális alapon határozná meg a minimálbért, azzal az elmaradott régiókban elősegíthetné a munkahelyteremtést. A szervezet azt is javasolja, hogy a kormány alakítsa át a közmunkaprogramokat és koncentráljon a képzésekre, mert hosszabb távon az érintetteket így lehet visszavezetni a munkaerőpiacra. Alan Dean kiemelte, hogy a jelenlegi 3 hónapról meg kellene hosszabbítani a munkanélküli segélyre való jogosultság időtartamát, erősíteni kellene az önkéntes nyugdíjpénztárakat, csökkenteni a korai nyugdíjazás lehetőségét és megadóztatni minden nyugellátást Magyarországon. Fontos a jegybank függetlenségének megtartása, bízunk abban, hogy ez nem lesz konfliktusforrás a nemzetközi szervezetek és Magyarország között - mutatott rá Andrew Dean.

Bankadó, önkéntes magánnyugdíj-pénztárak, tömegközlekedés

Az OECD ajánlásai között szerepel még a PSZÁF felügyeleti díjainak emelése, a bankadó helyettesítése 2013-ban, minél több devizában jegyzett kormányzati adósság kiváltása forintalapúval és az önkéntes magánnyugdíj-pénztárak erősítése. Utóbbi szervezetek jelentős forintkötvény-vásárlók lehetnének, miután a kötelező magánnyugdíj-pénztárak ilyen szerepe tavaly megszűnt - emlékeztetett az OECD. A szervezet egy másik kiemelt javaslata szerint a tömegközlekedés további pénzügyi megmentését össze kell kötni szigorúbb költségvetési korlátokkal és az általános szolgáltatás ésszerűsítésével, továbbá meg kellene szüntetni a köztulajdont a hálózatok azon részeiben, ahol piaci verseny lehetséges.

A kormány nem adóztatja meg a nyugdíjakat

Az OECD javaslati közül a minél gyorsabb IMF/EU megállapodást, a tömegközlekedés átalakítására vonatkozó javaslatot és az önkéntes nyugdíjpénztárak erősítését tartja megfontolandó tanácsnak Cséfalvay Zoltán. A kormány azonban nem tudja elfogadni a gyermekneveléssel kapcsolatos kedvezményekre vonatkozó javaslatot és azt sem, hogy a nyugdíjakra adót vessenek ki, ez utóbbit egyébként az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése ki is zárja – mondta az Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Ugrás vissza Ugrás vissza...