Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:OEP: 600 ezer ember jogviszonya rendeződött

Cikk:

Az idén áprilisban indult ellenőrzés során 600 ezer ember egészségügyi ellátásra jogosító jogviszonya rendeződött - közölte Farkasinszki Ildikó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője. Jövőre szigorú ellenőrzés lesz.

Az OEP eddig 700 ezer levelet küldött ki, azoknak, akiknek - a pénztár nyilvántartása szerint - rendezetlennek tűnt a jogviszonyuk, és ebből 247 ezer visszaérkező választ dolgoztak fel.

A jogviszony-ellenőrzés célja, hogy kiderüljön: ki milyen jogon veszi igénybe az egészségügyi ellátást. A kiküldött, értesítő levélhez csatolt válasznyomtatvány kitöltésével jelezheti az állampolgár, melyik státus alapján van jogosultsága, például foglalkoztatott, tanuló, nyugdíjas, gyesen, gyeden lévő. (Az, hogy valakinek van érvényes taj-száma (társadalombiztosítási azonosító jele), nem azonos a jogosultsággal, nem jelenti egyúttal azt, hogy ő maga vagy a munkáltatója fizet utána egészségügyi ellátásra jogosító járulékot. Továbbá a jogosultság nem feltétlenül jelent járulékfizetést, hiszen például a nyugdíjasok, a gyesen, gyeden lévők, a kiskorúak, a tanulók vagy a fogvatartottak nem fizetnek járulékot, de jogosultak az ellátásra.)

Bármikor lehet tisztázni a jogviszonyt

A főosztályvezető elmondta: a 247 ezer nyilatkozat feldolgozása során 17 százalék (42 000 ember) ismerte el, hogy nem rendelkezett jogviszonnyal, 83 százalék (205 000 ember) vitatta a rendezetlen jogviszonyt, és a válaszolók közül 146 ezer embernek (59 százalék) sikerült tisztáznia jogosultságát.

Az is megkapja az orvosi ellátást, akinek nem rendezett a jogviszonya; a joviszonyt bármikor lehet tisztázni. Azonban, ha ez nem történik meg, az egészségügyi szolgáltató jelzi a hiányt az APEH-nak, amely behatja az elmaradt egészségbiztosítási járulékot az elévülési időszakra visszamenőleg. A járulékot, amely a minimálbér kilenc százaléka, az adóhivatalnak kell befizetni. A főosztályvezető hozzátette: ha a járulékbefizetést a munkáltató mulasztotta el, akkor az elmaradt hátralékot rajta követeli az APEH.

Változások 2008-ban

Jövőre minden egészségügyi ellátóhely és szolgáltató köteles lesz ellenőrizni a jogosultságot, így a járó- és a fekvőbeteg-intézeteken kívül a gyógyszertáraknak, a gyógyfürdőknek és a gyógyászati ellátást nyújtóknak is kell jogosultság-ellenőrzést végezniük. Jövőre a házi orvosoknak is kötelező lesz ellenőrizniük a jogosultságot. Ha ezt elmulasztják, akkor a finanszírozásuk 10 százalékát az OEP visszatartja, azonban felkészülési időt ők is kapnak: 2008. júliusig kell az ellenőrzésre alkalmas online rendszert kiépíteniük.

Ugrás vissza Ugrás vissza...