Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egyeztetés alatt a fejlesztéspolitikai koncepció

Létrehozva: 2005. augusztus 30.
Módosítás: 2005. augusztus 30.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Elkészült az Országos fejlesztéspolitikai koncepció stratégiája, ami már egyeztetés alatt áll a civil partnerekkel és az Európai Unióval. A legfontosabb célok a versenyképesség növelése, a foglalkoztatás bővülése, valamint az egészséges társadalom és a tiszta környezet.
Elkészült és társadalmi, valamint európai uniós egyeztetése alatt áll az Országos fejlesztéspolitikai koncepció (OKF) stratégiája, amely majd a II. Nemzeti fejlesztési terv (NFT) megalkotásához is alapul szolgál - közölte Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter kedden, a Gazdasági és szociális bizottság ülésén. Ezzel párhuzamosan készülnek a II. Nemzeti fejlesztési terv stratégiai elképzelései, illetve az operatív programok. Az OKF stratégiájának legfontosabb elemei: az ország versenyképességének javítása, a foglalkoztatási szint bővülése, a tiszta környezet és az egészséges társadalom - tette hozzá a miniszter.
A bizottsági ülésen részt vett Kóka János gazdasági miniszter is, aki tájékoztatójában kiemelte: hazánkban idén a külföldi tőkebefektetések állománya 48,3 milliárd euró, az éves átlagos infláció 3,6 százalék, a GDP-arányos adósságállomány pedig 55,5 százalék. Éppen ezért a koncepciónak ugyancsak szerves részét képezi a humán és a fizikai tőke minőségének javítása, valamint a beruházások ösztönzése is.
Elindultak a projektek
Megkezdődtek az infrastruktúra és az egészségügy területén a 2007-2013-ig szóló nagy projektek kidolgozásai, amire a kormány 27,5 milliárd forintot hagyott jóvá. Ebből 7,5 milliárd forintot a 19 környezetvédelmi nagyprojekt előkészítésére, 5 milliárdot a 6 közlekedési nagyprojekt kidolgozására fordítanak.
További 2,5 milliárd forintot szánnak a hamarosan jóváhagyandó közlekedési nagyprojektek előkészítésére, és ugyancsak kétmilliárdot ad a budapesti nagyberuházások előkészítésére is. A jóváhagyott nagyprojektek köre az ősszel tovább bővül.
Az listán szereplő nagyberuházások a tervek szerint a II. Nemzeti fejlesztési terv keretében rendelkezésre álló keret kb. 5 százalékát veszik igénybe. Az előkészítési forrásokra vonatkozó döntés így természetesen nem determinálja a fejlesztési terv tartalmát. Ugyanakkor a központi támogatással előkészítendő projektek a II. NFT első éveiben nagyban hozzá tudnak járulni az EU-támogatások sikeres igénybevételéhez.
Ugrás vissza Ugrás vissza...