Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lezárult a fejlesztéspolitikai és a területfejlesztési koncepció társadalmi vitája

Létrehozva: 2005. szeptember 8.
Módosítás: 2005. szeptember 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Befejeződött a fejlesztéspolitikai és a területfejlesztési koncepció nyáron át tartó társadalmi vitája, a résztvevők jónak ítélték a dokumentumokat. A két dokumentum képezi alapját a második Nemzeti fejlesztési tervnek.

Az Országos fejlesztéspolitikai koncepció (OFK) társadalmi vitájában több ezren vettek részt és a kormányzat szakintézményei valamennyi észrevételt nyomon követhetően feldolgoznak - mondta Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a készülő fejlesztéspolitikai és területfejlesztési koncepció társadalmi vitáját lezáró Magyarország 2020 konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

A miniszter elmondta, a 2007-2013. közötti időszakra vonatkozó II. Nemzeti Fejlesztési Terv sikere azon is múlik, hogyan hajtják végre a 2004-2006. közötti I. Nemzeti Fejlesztési Tervet.

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv kapcsán elmondta, hogy az első program 3 éves keretének 76 százalékát már lekötötték. A bírálatokat követően 10 ezer pályázat támogatására született döntés 510 milliárd forint értékben. Szeptember 1-jéig 67 milliárd forint kifizetését hagyták jóvá az irányító hatóságok. Baráth Etele elmondta, hogy ezzel a teljesítménnyel Magyarország megelőzte Csehországot, Szlovákiát, Lengyelországot.

Országgyűlési határozatba foglalják a dokumentumot

A fejlesztéspolitikai koncepciókról országgyűlési határozat készül - közölte a miniszter, hozzátéve, hogy az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepcióban megfogalmazott alapvető célokat a vitában részt vevők támogatták.

Pál Béla , a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai államtitkár úgy vélekedett, hogy az Országos területfejlesztéspolitkai koncepció (OFK) hozzájárul az életminőség javításához.

Az akadémikusok szerint jó a koncepció

Meskó Attila , a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára szerint szakértőik korrekt anyagnak tartották a vitára bocsátott dokumentumokat, az azokban megfogalmazott célok jók és fontosak. Mindkét dokumentum megfelelő kiinduló pont a további tervezéshez - mondta.

Több versenyképességi pólusra épülne az ország

Szegvári Péter , az Országos Területfejlesztési Hivatal (OTH) hétfőn távozó elnöke elmondta, az elhangzott véleményekből is kiderült, hogy több versenyképességi pólusra épülő Magyarországot szeretnének. A hivatal elnöke elmondta, hogy az észrevételek egy részét a koncepcióban, másokat a tervek, programok készítésekor lehet figyelembe venni.

A civilek a humánértékeket erősítenék

Győrffy Gábor , a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a regionális versenyképesség megteremtésének fontosságát hangsúlyozta.

Rajnai Gábor , az Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum elnöke a fejlesztéspolitikai és területfejlesztési koncepciókkal kapcsolatos véleményükkel kapcsolatosan elmondta: fel kell gyorsítani a fenntarthatósági stratégia kidolgozását, és nagyobb hangsúlyt kell helyezni a humánértékekre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...