Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Címzett támogatásokról döntött az Országgyűlés

Létrehozva: 2003. június 17.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A parlament hétfői ülésén csak két, kormány által támogatott módosítást fogadott el a címzett támogatásokról szóló törvényjavaslathoz. Döntöttek még a közoktatási törvény módosító indítványairól. A kormány támogatja az illetéktörvény módosítására irányuló négypárti javaslatot is.
A címzett támogatásokról szóló törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványok közül csupán két, a kormány által támogatott javaslatot fogadott el hétfőn az Országgyűlés. A nyíregyházi könyvtár 1,3 milliárd, a nagykanizsai kórház 1,4 milliárd forintos támogatásban részesül. Az előterjesztő által nem támogatott indítványok közül egy sem kapta meg a képviselők többségének szavazatát.
Pál Tibor belügyminisztériumi államtitkár korábban elmondta: a kormány 55 önkormányzati beruházás megvalósulását támogatja az idei címzett támogatásokról szóló törvényjavaslatban. Az idén először a szociális feladatot ellátó, nem állami fenntartók is pályázhattak címzett támogatásra. Az új címzett támogatások bevonásával mintegy hetvenmilliárd forint összértékű beruházás valósul meg, és ebből több mint ötvenmilliárd forintot tesz ki az állami forrás.
A támogatásokkal 11 megyei közintézményi, több megyei jogú városi, egy fővárosi, több kerületi és egyéb városi beruházás valósul meg. A fejlesztések 30 százaléka vízgazdálkodási célokat, 36 százaléka pedig egészségügyi rekonstrukciós célokat szolgál. A beruházások negyven százaléka az ország hét leghátrányosabb helyzetű megyéjében valósul meg.
Elfogadták a kormányindítványokat a közoktatási törvényhez
A képviselők többsége elfogadta a közoktatási törvény módosítását célzó előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatok közül a kormány által támogatott beadványokat. A vitában elhangzottakra reagáló Magyar Bálint oktatási miniszter hangsúlyozta: a két oldal között komoly koncepcionális vita van a törvénymódosítás ügyében. Ezek közé sorolta a tartalmi szabályozás megváltoztatásának szükségességét, ezen belül a Nemzeti alaptanterv rangjának visszaállítását, az egyetlen kerettanterv kötelezőségének eltörlését, valamint a tantervi választás nagyobb szabadságának ügyét.
"Megpróbáljuk a nulladik évfolyamos középiskolai nyelvoktatást a normatív költségvetési hozzájáruláson belül egy differenciáló tényezővel is támogatni, némileg csökkentve ezzel az önkormányzatok terheit" - mondta Magyar Bálint.
Egyetlen olyan javaslatot fogadott el az Országgyűlés a közoktatási törvényhez beérkezett módosító javaslatok szavazása során, amely nem szerepelt az előterjesztő által támogatott indítványok között.
Változások az SZDSZ-frakcióban
A parlament szavazott a pártok működését segítő alapítványok létrehozásáról szóló négypárti javaslathoz, illetve a házszabály változtatásához beérkezett módosító indítványokról is.
Az Országgyűlés döntése értelmében Kuncze Gábort (SZDSZ) Szalay Gábor (SZDSZ) korábbi gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár váltja a gazdasági bizottságban, a költségvetési bizottságban pedig Kóródi Mária (SZDSZ) volt környezetvédelmi miniszter kerül Szabados Ákos (MSZP) helyére. Szintén Kóródi Mária tölti majd be Eörsi Mátyás (SZDSZ) helyét a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságban.
Kormánytámogatás illetékügyben
A kormány támogatja az illetéktörvény módosítására irányuló négypárti javaslatot, amely szerint a választott bírósági eljárásban az illeték az eljárás tárgya értékének egy százaléka, de legalább 5 ezer forint, illetve legfeljebb 250 ezer forint lehet.A négy képviselő - Göndör István (MSZP), Eörsi Mátyás (SZDSZ), Tállai András (Fidesz) és Horváth Balázs (MDF) - által benyújtott törvénymódosítás általános vitáját hétfő éjjel folytatta le az Országgyűlés. A javaslat azt is tartalmazza, hogy ha az eljárás értéke nem állapítható meg, akkor az illeték összege tízezer forint lesz, amely a duplája a jelenleg kiróható összegnek. A törvény a kihirdetés napjától számított 15. napon lépne hatályba, s a jogszabály rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell majd.
Ugrás vissza Ugrás vissza...