Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Politikai nyilatkozat születhet a cigány holokausztról

Létrehozva: 2005. február 27.
Módosítás: 2005. február 28.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az M5-ös autópálya koncessziós szerződésének módosításáról, a NATO iraki kiképzőmissziójában történő magyar katonai részvétellel kapcsolatos kormányzati döntések összefoglalójáról, valamint a cigány holokauszttal kapcsolatos országgyűlési nyilatkozat szerepel a parlament hétfői napirendjén.
Az Országgyűlés hétfői ülésén a képviselők várhatóan politikai nyilatkozatot fogadnak el a cigány holokausztról. Az Országgyűlés honlapján található nyilatkozattervezet szerint a parlament a holokauszt hatvanadik évfordulója alkalmából megköveti a magyar cigányságot az elszenvedett meghurcoltatások és áldozatok miatt.
A Ház határozatot hoz annak a kormányzati beszámolónak az elfogadásáról, amely a NATO iraki kiképzőmissziójában történő magyar katonai részvétellel kapcsolatos döntésekről szól. A kormány úgy döntött, hogy az önkéntesen jelentkezők közül 150 fő, váltási időszakban legfeljebb 300 fő kiküldésére kerüljön sor. A magyar katonák őrzési-védelmi, járőrözési, kiképzési és az ezekkel kapcsolatos összekötői feladataikat 2006. szeptember 30-ig láthatják el.
Módosulhat az M5-ös koncessziós szerződése
Elkezdődik az M5-ös autópálya harmadik fázisának megépítéséhez szükséges koncessziós szerződés módosításáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitája. A határozati javaslat szerint az M5-ös autópálya 15,3 kilométer hosszú, harmadik szakaszát - amely Szeged északi része és az országhatár között húzódik - az Alföld Koncessziós Autópálya Részvénytársaságnak 2006 végéig kell megépítenie, és a többi már megépült szakaszokkal együtt üzemeltetnie.
A képviselők megvitatják az illetékekről szóló törvény módosítását, amely szerint azok esetében, akik 60. életévük betöltése után kérelmezik gépjárművezetői engedély kiadását, valamint ha az egészségügyi hatóság előírása alapján a vezetői engedély érvényessége egy év vagy annál rövidebb, a vezetői engedély kiadásának illetéke 1500 forint lesz.
Sor kerül a Magyar Rádió Közalapítvány 2003. április 1. és 2004. február 29. közötti, a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának 2003. január 1. és 2003. december 31. közötti, valamint a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány 2003. január 1. és 2003. december 31. közötti tevékenységéről szóló beszámoló általános vitájára.
Kedden folytatódik az ügynöktörvény vitája
Kedden folytatódik a történeti levéltárról szóló törvény és az alkotmány módosításának általános vitája. A módosítójavaslatok biztosítanák a történeti levéltár állambiztonsági iratainak megismerhetőségét.
Elkezdődik az agrárgazdaság fejlesztéséről és a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló törvény módosításának vitája. A kisebbségi képviselők választásáról szóló törvényjavaslat megteremti annak jogi feltételeit, hogy a kisebbségek önkormányzati választásán valóban csak azok vegyenek részt, akik ténylegesen kötődnek valamely kisebbséghez, és szerepelnek a kisebbségi választói névjegyzékben. A névjegyzékbe csak az nyerhet felvételt, akinek az esetében a névjegyzékbizottság - a kisebbségi kötődés alátámasztására szolgáló törvényi szempontok mérlegelése alapján - igazoltnak látja az adott kisebbséghez tartozást.
Ugrás vissza Ugrás vissza...