Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az eva-emelésről is dönt hétfőn a parlament

Cikk:

Öt törvényjavaslatról tart zárószavazást hétfőn az Országgyűlés. A képviselők döntenek egyebek között az önkormányzati képviselők számának csökkentéséről, a házipénztáradóról és az eva 25 százalékra emeléséről.  
Kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés - közölte Szili Katalin a házbizottság ülése után. Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy a közmédiumok kuratóriumi elnöksége és az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testülete kiegészítésének ügyében meghosszabbította a jelölési eljárást, amelyet pénteken újraindít. A paritásos testületeket a KDNP-frakció megalakulása miatt kell kiegészíteni az azonos arány fenntartása érdekében egy-egy kormányoldali és ellenzéki jelölttel.  
A KDNP él a jelölés jogával
Az MTV kuratóriumi elnökségébe - amelyben jelenleg valamennyi ellenzéki helyet az MDF tölt be - a Fidesz nem kíván tagot delegálni, a KDNP azonban élni kíván a jelölés jogával. A Magyar Televízió Közalapítvány nyolctagú kuratóriumi elnökségében az ellenzéki oldal négy helyét jelenleg négy MDF-es kurátor tölti be, miután 2003 márciusában a Fidesz-frakció - az akkori parlament másik ellenzéki képviselőcsoportja - a választás három egymást követő fordulójában nem állított jelöltet a tisztségre. A Ház várhatóan július 17-én választja meg a testületek új tagjait.  
A házelnök arra kérte a frakciókat, hogy július 20-ig tegyenek javaslatot arra, milyen arányban és módon kívánnak jelölteket állítani a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságába. Az elnököt és a három tagot az ősz folyamán kell jelölniük a frakcióknak.  
Szili Katalin kérdésre elmondta: Medgyessy Péter volt miniszterelnök a vagyonnyilatkozata pontosításának ügyében intézett levelet hozzá, amelyet a házelnök továbbított a vagyonnyilatkozatokat kezelő bizottsághoz.  
A jövő heti parlamenti ülés napirendjére a házelnök elnöki jogkörben tesz javaslatot, mert a kormánypárti frakciók nem támogatták a Fidesz napirend-kiegészítési javaslatait, a többi napirendi pontban azonban teljes volt az egyetértés a képviselőcsoportok között - tudatta a házelnök.  
Kevesebb önkormányzati képviselő
Az Országgyűlés hétfőn öt törvényjavaslatról tart zárószavazást.  
Az alkotmányt módosító javaslat célja az önkormányzati rendszer reformja. A javaslat alkotmányi szintre emeli a régiót mint önálló területszervezési egységet, és ezzel megalapozza a középszintű közigazgatás átfogó reformját.  
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény módosításával már az őszi választások után jelentősen csökken a megyei és a fővárosi közgyűlés létszáma.  
Az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és a bankok által a költségvetési forrásból származó kamattámogatások után fizetendő járadékról szóló javaslat értelmében négy százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelezettek a nyereséges vállalkozások és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek. A bankok az államilag támogatott hitelek kamatbevétele után fizetnek majd 5 százalékos járadékot.  
Jön a házipénztáradó
A házipénztáradóról szóló törvényjavaslat az üzletmenet által indokolt mértéket meghaladó állományra (300 ezer forint felett, amennyiben ez meghaladja az éves forgalom 0,8 százalékát) vezet be 20 százalékos adót, így kívánják megakadályozni a rendellenes házipénztár-használatot.  
Az egyes pénzügyi tárgyú törvényeket módosító javaslat tartalmazza egyebek között a kamatból és a tőzsdei ügyletekből származó jövedelmek 20 százalékos megadóztatását, és az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsának 15-ről 25 százalékra emelését.  
A Ház hétfőn megkezdi a 2006. évi önkormányzati és kisebbségi választások pénzügyi támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslat vitáját, emellett hétfőn és kedden folytatódik számos törvényjavaslat általános és részletes vitája. 
Ugrás vissza Ugrás vissza...