Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Döntött a parlament a Prémium évek program meghosszabbításáról

Cikk:

Több nemzetközi szerződés jóváhagyása mellett a parlament elfogadta a Prémium évek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló törvény, valamint a légi közlekedésről szóló törvény módosítását.
Egyhangúlag fogadta el a Ház a magyar és a bosznia-hercegovinai kormány között a terrorizmus, a kábítószer tiltott forgalma és a szervezett bűnözés elleni harcban történő együttműködésről szóló 1996-ban aláírt megállapodás kihirdetéséről szóló törvényt.
Kondorosi Ferenc igazságügyi államtitkár az általános vitában elmondta: a szerződés alapján hatékonyabban léphetnek fel a hatóságok a nemzetközi bűnözés felderítése és megakadályozása érdekében.
Bűnügyi együttműködés Szlovákiával
Megszavazta a parlament a Magyarország és Szlovákia között a határokat átlépő bűnözés megelőzésében és a szervezett bűnözés elleni harcban folytatott együttműködésről szóló, idén októberben aláírt egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot is, 334 igennel, egy voks ellenében.
Kondorosi Ferenc az általános vitában közölte: az egyezményt a határokon átlépő bűncselekmények számának növekedése, az új elkövetési formák megjelenése indokolta. A szerződés alapján az együttműködés a bűnmegelőzés és felderítés során történik, a büntetőeljárás keretein kívül - tette hozzá.
Prémium évek program 2008 végéig
A képviselők 197 igennel, 3 nemmel, 137 tartózkodással módosították a Prémium évek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló törvényt. Ezzel a közszférát elhagyók a Prémium évek programba és a különleges foglalkoztatási állományba 2006. december 31-e helyett 2008. december 31-ig léphetnek be.
Egyhangúlag, 341 támogató vokssal szavazta meg a parlament a légi közlekedésről szóló 1995. évi törvény módosítását. A Podolák György (MSZP) és Lakos Imre (SZDSZ) által kezdeményezett javaslattal a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat 2007. január 1-jétől költségvetési szervből zártkörűen működő részvénytársasággá alakul. A törvény szerint a HungaroControl feladata többek között ellátni Magyarország ellenőrzött légterében - kivéve a katonai körzeteket - a légiforgalmi irányító, a repüléstájékoztató és riasztószolgálatot.
Nincs konszenzus az ORTT tevékenységének megítéléséről
A Ház elfogadta az Országos Rádió és Televízió Testület tavalyi tevékenységéről készült beszámolóról szóló országgyűlési határozati javaslathoz érkezett módosítójavaslatot. A módosítás lényege, hogy elfogadásra javasolják a beszámolót, szemben a kulturális bizottság eredeti javaslatával, amely a beszámoló elutasításáról szólt.
Az ORTT 2005-ös beszámolójáról folytatott általános vitában a vezérszónoki felszólalásokból és az azt követő vitából az derült ki, hogy a szocialista frakción kívül egyik képviselőcsoport sem tartja - némileg különböző indokokból - elfogadhatónak a beszámoló tartalmát. A zárószavazás a parlament következő ülésén lesz.
Veres: nem titkoltunk el semmit
A pénzügyminiszter szerint a kormány soha semmit nem titkolt el a nyilvánosság elől, a tényadatokban mindig pontos volt, bár a prognózisai nem minden alkalommal bizonyultak megalapozottnak. "Soha semmit nem titkolt el senki a nyilvánosság elől, aki azt keresi, hogy hová tűntek el ezer milliárdok, az könnyen megtalálhatja a 2005-ről és azt megelőző évekről készült zárszámadásokban" - mondta Veres János zárszavában, a 2005-ös zárszámadás módosítóindítványairól történő szavazás előtt.
A miniszter hangsúlyozta: a kormány eddig is elszámolt azzal, amit csinált, és ezután is ezt teszi majd.
Optimista előrejelzések
Veres János szerint a 2005-ös és azt megelőző zárszámadások azt bizonyítják, hogy a kormány mindig pontosan, precízen, a valóságnak megfelelően közölte a tényadatokat, és ezt az Európai Unió statisztikai szervezete sem kérdőjelezte meg soha. 
A pénzügyminiszter ugyanakkor elismerte, hogy a prognózisok nem minden tekintetben voltak megalapozottak, nemegyszer optimistának bizonyultak az előrejelzések, de - mint mondta - ez más kormányokkal is megtörtént már. Közölte: 2005-ben 1067 milliárd forint volt a pénzforgalmi szemléletű államháztartási hiány, ami a GDP 4,8 százaléka.
Kedvező a gazdaság teljesítménye
Veres János a gazdaság 2005-ös teljesítményét kedvezőnek ítélte meg, és visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint ebben a kormánynak kevés szerepe volt. Mint mondta, a kedvező gazdasági teljesítmény mellett azonban 2005-ben az egyensúlyteremtésben nem sikerült előrelépni, ezért döntött úgy a kormány, hogy az alrendszerek jelentős tartalmi átalakítására van szükség.
Ennek következtében átmenetileg megtörhetnek a kedvező makrogazdasági adatok, lassulhat a GDP növekedési üteme, valamint a mérséklődő inflációban és a reáljövedelmek alakulásában is változásra lehet számítani - tette hozzá.
Valamennyi alrendszernek szerepet kell vállalnia
A pénzügyminiszter az önkormányzatok államháztartási tartalékképzési kötelezettségére vonatkozó kritikai megjegyzésekre reagálva azt mondta: 2005-ben és a 2006-ban is részt kell vállalnia az államháztartás valamennyi alrendszerének az államháztartás helyzetének stabilizálásában, ugyanakkor most úgy látják, hogy jövőre e szférában erre valószínűleg nem lesz szükség.
A politikus cáfolta, hogy az egészségügyi intézmények adósságállománya és az adósságban érintett intézmények száma is növekedett volna 2005-ben, véleménye szerint, ugyanis ennek éppen az ellenkezője igaz. Veres János megköszönte az ÁSZ zárszámadás kapcsán végzett munkáját.
A miniszter zárszava után a képviselők többsége megszavazta a kormány által támogatott módosítóindítványokat. A 2005-ös költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat zárószavazása a következő ülésen lesz.
Kölcsönös jogsegély a vámigazgatási szervek között
Az Országgyűlés 336 igennel, két ellenszavazattal elfogadta az Európai Unióról szóló szerződés alapján létrehozott, a vámigazgatási szervek közötti kölcsönös jogsegélyről és együttműködésről szóló, Brüsszelben 1997. december 18-án kelt egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.
Megszavazta a parlament a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló törvény módosításához érkezett, az előterjesztő által támogatott módosítójavaslatokat.
Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter azt mondta: a törvényjavaslathoz érkezett módosítójavaslatok közül négyet támogat a kormány.
Többek között elmondta, hogy támogatja az országos katasztrófavédelmi főigazgató tűzoltóságokra vonatkozó utasításadási jogát megszüntető rendelkezés elhagyására vonatkozó módosítóindítványt. A területfejlesztési miniszter szavai szerint ugyancsak támogatja a katasztrófavédelem szakmai felügyeleti tevékenységének erősítésére vonatkozó módosítóindítványokat. A törvényjavaslat zárószavazására a következő ülésen kerül sor.
Megváltozott a szentkirályszabadjai reptér neve
A képviselők 325 igennel, egy nemmel és egy tartózkodással elfogadták az Országos Területrendezési Tervről szóló, valamint a Balaton kiemelt üdülőkörzet területrendezési tervének elfogadásáról, és a Balatoni területrendezési szabályzat megállapításáról szóló törvény módosításához érkezett, az előterjesztő által támogatott módosítójavaslatokat, köztük azt az indítványt, amely szerint a szentkirályszabadjai, katonaiból nemzetközi kereskedelmi, turisztikai és logisztikai repülőtérré alakuló objektum a "Veszprém-szentkirályszabdjai Repülőtér" nevet viseli majd.
Lamperth Mónika elmondta: a törvény módosítására azért van szükség, hogy az Európai Unió kohéziós alapjából támogatott észak-balatoni hulladékgazdálkodási projekt keretében jelentős közösségi források felhasználásával mielőbb megvalósítható legyen a Királyszentistván területén tervezett hulladéklerakó, és hogy Szentkirályszabadján lehetővé váljék a város repülőterének polgári hasznosítása.
A képviselők 315 igen szavazattal, 19 nemmel és öt tartózkodással elfogadták az önkormányzati és területfejlesztési bizottság módosítójavaslatát, amelyet az előterjesztő nem támogatott, és amely a vízparti beépítettség új szabályait terjeszti elő.
A javaslatról a következő ülésen lesz zárószavazás.
Ugrás vissza Ugrás vissza...