Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kétnapos ülést tart a parlament a jövő héten

Cikk:

Kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés; kedden kezdik tárgyalni a képviselők a Büntető törvénykönyv sok vitát kiváltott módosítását - derül ki a napirendi javaslatból.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülése után elmondta, hogy hétfőn napirend előtt Szili Katalin házelnök megemlékező beszédet mond a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából.

Az Országgyűlés 2000-ben hozott határozata alapján lett február 25. - Kovács Béla kisgazda országgyűlési képviselő Szovjetunióba hurcolásának napja - a kommunizmus áldozatainak emléknapja.

Altorjai Anita beszámolt arról is: Hiller István kulturális és oktatási miniszter levélben kérte, hogy a parlament is foglalkozzon a Batthyány-emlékévvel, amelyet az első felelős magyar kormány miniszterelnöke születésének 200. évfordulója alkalmából hirdettek meg. Erről később egyeztetnek a frakciók - tette hozzá.

Jegybanktörvény és startkártya

Hétfőn a képviselők lefolytatják a startkártya használatának kibővítéséről szóló, a foglalkoztatást elősegítő törvényjavaslat, valamint a jegybanktörvény módosítását. Ez utóbbiban az egyik legfontosabb változtatás az, hogy a Magyar Nemzeti Bank intézményi függetlensége érdekében a jövőben a jegybank elnökének rendeletalkotása esetében megszűnik az igazságügy-miniszter véleményezési joga.

A javaslat szerint az MNB vezető tisztségviselői vagyonbevallásukat az országgyűlési képviselőkre érvényes szabályoknak megfelelően teszik meg.

Napirenden a Btk. módosítása

Kedden kezdi meg a Ház a Büntető törvénykönyv módosításáról szóló javaslat tárgyalását, amelyben az a vitatott passzus is szerepel, hogy nem lenne büntethető, aki tizennégy évesnél idősebb, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személyről annak beleegyezésével saját használatra készít vagy tart pornográf felvételt. Már eddig is minden frakció jelezte, hogy ezzel kapcsolatban módosítóindítványt nyújt be. Ugyancsak kedden kezdik meg a képviselők a mezőgazdasági támogatásokról szóló indítvány általános vitáját, amely az új európai uniós támogatási rendszerre való átállást alapozza meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...