Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Hétfőn vitáznak a megerősítő népszavazásról

Létrehozva: 2008. február 7.
Módosítás: 2008. február 7.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A frakciók megállapodtak arról, hogy egyórás időkeretben zajlik a Fidesz által kezdeményezett, megerősítő népszavazásról szóló határozati javaslat vitája hétfőn a parlamentben - közölte Szili Katalin a házbizottság ülése után.

Hét pontban határozták meg - kifejezetten erre az egyedi esetre - a szabályokat, mivel a megerősítő népszavazásról kevés konkrétum van a törvényekben, illetve a házszabályban - mondta az Országgyűlés elnöke, hozzátéve: ugyanakkor kezdeményezi, hogy ezeket általános szabályként is fogadják majd el.

Szili Katalin emlékezetett arra: hétfőn a napirend előtti felszólalások után négyórás időkeretben tárgyalja a Ház a visszaküldött egészségbiztosítási törvényt, amelyről ezt követően szavaznak is a képviselők. Ezután a képviselők a megerősítő népszavazásról tárgyalnak, amelyről szintén szavaznak, és csak ezután folytatódik a szokásos menetrendben a plenáris ülés.

Vita az egy- és kétforintos érmék bevonásáról

Kedden a házszabálytól eltéréssel összevont általános és részletes vita lesz az egy- és kétforintos érmék bevonásáról, egy héttel később pedig erről szavaznak is.

Várhatóan február 18-án megválasztják a Független Rendészeti Panasztestület tagjait; a grémium elnökét a legnagyobb parlamenti frakció jelöli.

Megegyeztek arról is, hogy megkezdik a jelölési eljárást a Magyar Rádió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriuma elnökségéről és ellenőrző testületéről. A házelnök megjegyezte: kérte a frakcióktól, döntsék el, hogy előbb a médiatörvény módosítására vagy a jelölésre van szükség az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ügyében, amelynek március 29-én jár le a mandátuma.

A Ház február 25-én szavaz újra az ombudsmanjelöltekről, a köztársasági elnök által az adatvédelmi biztosi posztra jelölt Zombor Ferencről, valamint a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándorról. A frakciók jelezték, hogy a korábbi tervekhez képest még egy hét megfontolási időre van szükségük - közölte az Országgyűlés elnöke.

Két alkotmánybírót kell választani

A házbizottság felhatalmazta Szili Katalint, hogy márciusra összehívja az alkotmánybírókat jelölő testületet.

A tavaszi ülésszakon ugyanis két alkotmánybírót is meg kell választani, mivel július 3-án lejár Bihari Mihálynak, az Alkotmánybíróság elnökének, valamint Kukorelli István alkotmánybírónak a mandátuma. A Háznak ugyancsak meg kell választania a Legfelsőbb Bíróság elnökét, hiszen Lomnici Zoltánnak június 26-ig van mandátuma. A posztra ugyancsak az államfő tesz javaslatot, a Legfelsőbb Bíróság elnökét kétharmados támogatással választja meg a parlament.

Ugrás vissza Ugrás vissza...