Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Büntethető lesz a gyűlöletbeszéd

Cikk:

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását, amely lehetővé teszi a gyűlöletbeszéd büntethetőségét. A szocialista képviselők kezdeményezte törvénymódosítást 174 igen, 127 nem szavazattal és 11 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a szavazás előtt közölte: a kormány nem támogatja a törvényjavaslatot. Indoklásként azt mondta, az Alkotmánybíróság korábban már alkotmányellenesnek találta a Btk. hasonló jellegű módosítását. Az általános vitában az ellenzéki pártok mellett az SZDSZ sem támogatta a javaslatot, a kisebbik kormánypárt a kormányéhoz hasonló indokokkal érvelt.

A törvényre nemmel szavaztak az SZDSZ-es képviselők, míg az MDF és Tóth András független képviselő tartózkodott.

Magyar katonai műveletek Afrikában

A képviselők elfogadták azt a beszámolót, amely a csádi és a közép-afrikai köztársaságbeli uniós katonai műveletekben történő magyar közreműködésről szól.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt mondta, az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2007 szeptemberében kérte fel az Európai Uniót a szudáni Dárfúrban lévő helyzettel összefüggésben a csádi és a közép-afrikai köztársaságbeli válság kezelésében történő részvételre.

Az Országgyűlés szintén nagy többséggel elfogadta a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagokról szóló stockholmi egyezmény kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára azt mondta, a környezetvédelem érdekében világméretű összefogás szükséges, ilyen a stockholmi egyezmény is. Az egyezménynek jelenleg 150 részes állama van.

Az Országgyűlés elfogadta a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságtól (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról (Mehib) szóló törvény módosítását: a képviselők közül 309-en szavaztak igennel, ketten nemmel.

Törvény a kerekítési szabályokról

Az Országgyűlés 291 igen szavazattal, három ellenében, 10 tartózkodás mellett fogadta el az egy- és a kétforintos címletű érmék bevonásával kapcsolatos kerekítési szabályokat meghatározó törvényt.

Egyhangúlag - 306 igen szavazattal - fogadta el az Országgyűlés azt a módosítójavaslatot, amely az egy- és a kétforintosok bevonása miatt vált szükségessé a társadalombiztosítási és szociális ellátásokról szóló törvényben. A törvény kimondja: a szociális ellátások megállapításánál minden esetben felfelé kell kerekíteni. Módosult a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény is, amely eltörli a típusfüggőséget a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben dolgozó járművezetők esetén.

Leszavazott javaslat a vitanapokkal kapcsolatban

Az Országgyűlés leszavazta a Fidesznek azt a kezdeményezését, hogy a képviselők utasítsák el az alkotmányügyi bizottságnak a politikai vitanapokkal kapcsolatban hozott állásfoglalását. Ebben a testület azt írta: amennyiben a politikai vita indítványozására a rendes ülésszak végét megelőző 28. napon belül kerül sor, akkor a Házszabály szerinti határidő számításnál a rendes ülésszakok közötti szüntet figyelmen kívül kell hagyni. A bizottság szerint ezzel biztosítható, hogy a politikai vita megtartásának időpontjára vonatkozó két kritérium együttesen teljesülhessen.

Ugrás vissza Ugrás vissza...