Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Módosították a kormányszerkezetet

Cikk:

Az Országgyűlés kedden megszavazta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását, ezzel létrejött a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium és az Önkormányzati Minisztérium.

Az Országgyűlés kedden 200 igen és 142 nem szavazattal elfogadta az új kormányszerkezetet tartalmazó törvényjavaslatot. A minisztériumok felsorolásáról szóló törvénymódosítás szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, továbbá az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium helyén három új tárca jön létre: az infrastrukturális ügyekért felelős Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, a gazdaságfejlesztési ügyekért felelős Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, illetve az önkormányzati és az önkormányzatokhoz szorosan kapcsolódó más ügyekért felelős Önkormányzati Minisztérium.

A törvény emellett lehetővé teszi, hogy egyes minisztériumokban (az igazságügyi és rendészeti, az oktatási és kulturális, valamint a szociális és munkaügyi tárcánál) két államtitkár működhessen. Az Országgyűlés elfogadta a törvény sürgős kihirdetését is.

Sürgős tárgyalás a pénztártörvényről

Kedden a parlament nagy többséggel - 317 igen szavazattal, 17 nem szavazat ellenében, tartózkodás nélkül - vette sürgős tárgyalásba az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény felülvizsgálatáról szóló törvényjavaslatot.

Az elektronikus információszabadságról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatokról szóló szavazás során a támogatott javaslatok megkapták a szükséges többséget, a többi még szavazható indítvány viszont nem. A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács jogállásáról, jogköréről, összetételéről és feladatairól szóló határozati javaslathoz benyújtott módosító javaslatokat szintén elfogadta a Ház.

Az Országgyűlés döntése alapján nem függesztették fel sem Havas Szófia (MSZP) sem Bencsik János (Fidesz) mentelmi jogát.
Ugrás vissza Ugrás vissza...