Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újra a költségvetésről vitázik a parlament

Cikk:

Hétfőn a Parlamentben teszi le esküjét Molnár Csaba, a közlekedési tárca új vezetője, kedden lesz a 2009-es költségvetés újra megnyitott részletes vitája - közölte Szili Katalin házelnök. A Ház őszi ülésszaka december 15-én zárul.

Hétfőn teszi le miniszteri esküjét Molnár Csaba, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium új vezetője, és kedden lesz a 2009-es költségvetés újra megnyitott részletes vitája - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülése után. Kétnapos ülést tart a jövő héten a Ház, hétfőn döntenek a képviselők a jövő évi adó- és járuléktörvényekről, illetve a 2009-es költségvetést megalapozó törvényekről is.

Újra szavaznak a bűnügyi együttműködésről szóló törvényről

Hétfőn újból szavaz a parlament az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényről, és módosítja annak hatálybalépését. A házelnök emlékeztetett: Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a jogszabályt az Országgyűlésnek azzal az indoklással, hogy nem ért egyet a november 10-én meghozott törvény hatályba lépésének időpontjával, mert így nem áll az államfő rendelkezésére az a határidő, amelyet az Alkotmány a kihirdetés megfontolására biztosít. A házelnök elmondta, tájékoztatta a frakciókat arról is, hogy a köztársasági elnök jelezte: a gyűlöletbeszédről szóló törvényt elküldte az Alkotmánybírósághoz.

Kedden lesz a 2009. évi költségvetés újra megnyitott részletes vitája, két részletben. Délelőtt ötórás időkeretben, televíziós közvetítés mellett vitatkoznak a frakciók a büdzséről, ezt követően más törvények részletes vitáját folytatják le. Este folytatódik majd a büdzsé részletes vitája, időkeret és televíziós közvetítés nélkül.

December 8-án döntenek a főbírójelöltről

A frakciók megegyeztek abban, hogy december 8-án dönt a Ház a köztársasági elnök főbírójelöltjéről. A képviselőcsoportok előzetesen tárgyaltak a december 8-9-i ülésnapról is, és arról döntöttek, hogy ekkor megemlékeznek Antall József miniszterelnök halálának 15. évfordulójáról

A parlament december 15-én befejezi munkáját, és várhatóan február 16-án kezdi el a tavaszi ülésszakot. Az őszi ülésszak utolsó napján a jövő évi költségvetésen kívül több mint 20 jogszabály zárószavazását tarják.

Az őszi ülésszak vége előtt az alkotmánybírákat jelölő bizottság tart még egy ülést - közölte Szili Katalin. Két alkotmánybírót kellene választani, de a két nagy frakció álláspontja megmerevedett. Az MSZP továbbra is kitart elvi álláspontja, az új jelölés, a Fidesz pedig az újraválasztás mellett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...