Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem oszlatta fel magát a parlament

Cikk:

Az Országgyűlés hétfőn elutasította a parlament feloszlatásáról szóló Fidesz-KDNP javaslatot és az ugyanerről szóló országos népi kezdeményezést is. A honyaták döntöttek arról is, hogy a vendéglátásban a napi standolást márciustól havi standolás váltja fel és megszűnik a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabály is.

Csak a jövő héten dönt az Országgyűlés a munkájukat elvesztők lakáscélú hitelére vonatkozó állami készfizető kezességről szóló törvényjavaslatról. A múlt heti tervek szerint a parlament már most hétfőn jóváhagyta volna az állami készfizető kezességről szóló javaslatot, de a házbizottság hétfői ülésén csak négy frakció támogatta ezt az elképzelést. Így az előterjesztés általános vitáját kedden, harmadik napirendi pontként folytatják le, míg a zárószavazás jövő hétfőn, március 2-án lesz.

Hétfőn az Országgyűlés elutasította a parlament feloszlásáról szóló Fidesz-KDNP-javaslatot, valamint az ugyanerről szóló országos népi kezdeményezést. A Fidesz-KDNP határozati javaslatát 170 igen, 204 nem és 1 tartózkodás mellett, a népi kezdeményezést pedig hasonló arányban, 170 igen és 205 nem szavazattal utasította el a Ház. Hasonló szavazati arányok mellett utasította el a ház a parlament feloszlatását célzó népi kezdeményezést is.

Megszűnik a napi standolás

Márciustól nem naponta, hanem havonta egyszer kell standolni a vendéglátóiparban, megszűnik a készpénzes fizetést 250 ezer forintban maximáló szabály, és a házipénztár rendszere is változik - az erről szóló ötpárti javaslatot hétfőn fogadta el az Országgyűlés.

A módosítás értelmében megszűnik a február 1-jétől bevezetett standolási rendszer, amely miatt a vendéglátóipari üzleteknek naponta készletforgalmi nyilvántartást kellett vezetniük az általuk készletezett és forgalmazott, zárjeggyel ellátott alkoholtermékekről. Ebbe a körbe tartozik például a vodka, a whisky, a pálinka és más röviditalok. A napi standolás helyett márciustól havonta kell majd standolni, ugyanakkor a módosítás szerint visszamenőleg sem lehet majd bírságot kiszabni emiatt.

Az ötpárti javaslat eltörölte a készpénzfizetés 250 ezer forintban maximált felső határát, és a megváltozott szabályok szerint márciustól a házipénztárba az éves árbevétel 1,2 százaléka helyett 2 százalékot lehet betenni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...