Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Pénteken megszűnik az MDF-frakció

Cikk:

Csáky András képviselő kilépésével 10 fő alá csökkent az MDF parlamenti képviselőcsoportjának létszáma, ezért pénteken megszűnik a frakció. A parlament jövő heti, kétnapos ülésén zárószavazás lesz az 1990 és 2007 közötti privatizációs folyamatról szóló jelentésről - mondta el Szili Katalin házelnök.

Pénteken megszűnik a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőcsoportja - jelentette be Szili Katalin házelnök a házbizottság ülése után csütörtökön. A házelnök pénteken délelőtt az MSZP-vel, a Fidesszel, az SZDSZ-szel és a KDNP-vel megkezdi az egyeztetést a 2006-ban létrejött politikai megállapodás módosításáról. Az egyeztetésen téma lesz az elhelyezés kérdése, a bizottsági helyek, a médiatestületek, valamint a tisztségviselői posztok átalakítása. 

Az MDF-frakció megszűnésével a frakciótagok bizottsági tagsága is megszűnik, az egyeztetéseket azért kezdik el már pénteken, mert így már hétfőn megegyezés születhet a bizottsági helyekről. Minden független képviselőnek jár egy bizottsági hely - emlékeztetett Szili Katalin. A házszabály lehetőséget ad arra, hogy a frakció bármikor újjáalakuljon. A képviselőcsoport azért szűnik meg, mert létszáma Csáky András kilépésével a házszabályban előírt 10 fő alá süllyedt.

Zárószavazás a privatizációs jelentésről

Az Országgyűlés tervezett napirendje szerint a jövő héten kétnapos ülést tart a Ház, amelyen záróvitája és zárószavazása lesz az Alkotmánybíróság által részben alkotmányellenesnek nyilvánított, és ezért a köztársasági elnök által visszaküldött, a tisztességtelen piaci magatartás, valamint a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosításának, amelyet tavaly júniusban fogadott el a parlament. Szintén zárószavazás lesz a pénzügyi közvetítő rendszer felügyeletét érintő törvények módosításáról, valamint az 1990 és 2007 közötti privatizációs folyamatról szóló jelentésről.

A tervek szerint  az Országgyűlés kedden megkezdi az alkotmány módosítására irányuló három indítvány tárgyalását: az egyik a parlament létszámának csökkentésére, a másik a gyűlöletbeszéd korlátozására, a harmadik pedig arra vonatkozik, hogy a Magyar Honvédség külföldi békefenntartási és humanitárius misszióit a jövőben nem az alkotmány szabályozza. Ugyancsak megkezdi a Ház a választási törvény 199 fős parlamentre vonatkozó módosításának vitáját, valamint az adótörvények módosításának tárgyalását.

Ugrás vissza Ugrás vissza...