Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megegyeztek a bizalmatlansági indítvány tárgyalásáról a frakciók

Cikk:

A parlament jövő keddi ülésén Gyurcsány Ferenc távozó miniszterelnök és Bajnai Gordon kormányfőjelölt egyórás időkeretben mond beszédet, majd a válaszok és viszontválaszok után a képviselők szavaznak a konstruktív bizalmatlansági indítványról.

Megállapodtak a parlamenti frakciók a bizalmatlansági indítványt tartalmazó határozati javaslat tárgyalásáról, amely lényegében kitölti a keddi plenáris ülés napirendjét. A jövő keddi parlamenti ülés Velez Árpád (MSZP) mandátumigazolásával kezdődik délután egykor, majd a konstruktív bizalmatlansági indítvány vitájával folytatódik -  mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság csütörtöki ülése után.

Elsőként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon kormányfőjelölt mond beszédet egyórás időkeretben, amelyhez két körben, először 20-20, majd 10-10 percben szólhatnak hozzá a frakciók. A két kört az elsőként jelentkezett független képviselő felszólalása szakítja meg. Mivel Herényi Károly jelentkezett elsőként felszólalásra a függetlenek közül, ő beszélhet tíz percet, a vita végén Bajnai Gordon negyedórában reagál az elhangzottakra.

Ezután szavaznak a képviselők a konstruktív bizalmatlansági indítványról, majd az új miniszterelnök leteszi az esküt. Az eskütételre az Országgyűlés meghívja a közjogi méltóságokat, az állami hivatalok, a kisebbségek és az egyházak vezetőit, valamint a diplomáciai testületek vezetőit.

Minden kormánytagot meghallgatnak a bizottságok

Az előzetes információk alapján Bajnai Gordon kedden megnevezi kormánya tagjait, így már kedden elkezdődhet a miniszterjelöltek meghallgatása. A tervek szerint szinte minden bizottság ülésezik majd, és - tekintettel arra, hogy ugyanazt a jelöltet több bizottság is meghallgatja - összesen harminc meghallgatást tartanak. A jelenlegi szabályok szerint azoknak is részt kell venniük a bizottsági meghallgatáson, akik a kormányfőváltás előtt is vezették a minisztériumot, vagyis az új kormány minden tagját meghallgatják a testületek.

A házelnök megjegyezte: az új kormány akkor alakulhat meg, ha a bizottsági meghallgatások után a köztársasági elnök kinevezi a minisztereket. A kormánytagok várhatóan április 20-án tehetnek esküt a parlamentben. Jövő kedden szavaznak a képviselők költségtérítéséről szóló népszavazásról is, más ügyben határozathozatalt nem terveznek.

Ugrás vissza Ugrás vissza...