Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elfogadták a Bajnai-féle nyugdíjmódosító-csomagot

Cikk:

A parlament hétfőn elfogadta a Bajnai-kormány nyugdíjtörvény javaslathoz készített módosító indítványait, a 13. havi nyugdíj július 1-jétől megszűnik. A törvényről a jövő héten tartanak zárószavazást.

Július 1-jétől megszűnik a 13. havi nyugdíj, ennek második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. Többek között ezt tartalmazzák azok a nyugdíjtörvény-javaslathoz benyújtott, a Bajnai-kormány által készített módosítóindítványok, amelyeket hétfőn fogadott el a parlament. Zárószavazás a törvényről a jövő hétfőn lesz.

A módosítócsomag szerint a 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezetnek be, amelynek összege csak akkor éri el a mai 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeget - 80 ezer forintot - ha a gazdasági növekedés eléri a 7,5 százalékot. Nyugdíjprémiumot akkor fizetne a kormány leghamarabb, ha a bruttó hazai termék növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, ekkor a prémium összege maximum 20 ezer forint lehet.

Változnak a nyugdíjindexálás, vagyis az évenkénti nyugdíjemelés szabályai is: amennyiben a GDP-növekedés 3 százalék alatt marad, a fogyasztói áremelkedés mértékében nőnek a nyugdíjak. Ha 3 és 4 százalék között van a GDP-növekedés, a nyugdíjemelésben 80-20 százalék lesz az infláció és a nettó átlagkereset-növekedés aránya, 4 és 5 százalék között pedig ez az arány 60-40 százalék lesz. Ha a GDP-növekedés eléri az 5 százalékot, akkor érheti el ismét az 50-50 százalékot a nettó átlagkereset-infláció aránya, ami annyit jelent, hogy a Gyurcsány-kormány által tervezetthez képest 1 százalékkal megemelték a gazdasági növekedési ütemet.

A módosítócsomag szerint 2012-től évente hat hónappal emelkedik a nyugdíjkorhatár, ami először az 1952-ben születetteket érinti. Ugyanakkor azok az 1950-ben született férfiak és 1952-ben vagy 1953-ban született nők, akik betöltötték a 60., illetve 59. életévüket, és 40 éves szolgálati idővel rendelkeznek, előrehozott nyugdíjat kaphatnak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...