Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elfogadták az adó- és járuléktörvények módosítását

Cikk:

A parlament hétfőn elfogadta az adótörvények pénzügyminiszter által benyújtott módosításait, a 13. havi nyugdíjat megszüntető csomagot, és megválasztották a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna Televízió kuratóriumának Fidesz által delegált új tagjait is.

A Bajnai-kormány válságkezelő csomagjának első elemeit tartalmazó adótörvény-módosítást 201 igen, 166 nem szavazattal és 4 tartózkodással fogadta el hétfőn a parlament. Oszkó Péter pénzügyminiszter 27 zárószavazás előtti módosítást fűzött az adótörvény-csomaghoz. A jogalkotásnak ebben a fázisában már csak koherenciazavart - belső ellentmondásokat - rendezhet a törvényjavaslatot benyújtó miniszter.

Az őszi adócsomag az ólmozatlan benzin jövedéki adóját ezer literenként 108 700 forintban, míg a gázolajét 89 300 forintban határozta meg. Ehhez a magyar kormány megkérte az Európai Bizottság hozzájárulását, amely eddig nem érkezett meg. A mostani törvénymódosítás az ólmozatlan benzinre - fajlagosan - 109 000 forint, míg a gázolajra 90 500 forint jövedéki adót ír elő. Miután az új adók felülírják a még hatályba nem lépett régit, a régi adótételek törlését kérte a jogrendszerből a pénzügyminiszter.

A miniszter végső módosítása úgy alakítja az egészségbiztosítási törvényt, hogy az üzemi balesetnél külön kezeli a munkahelyen, illetve az odamenet vagy onnan hazafelé bekövetkezett balesetet. Ez utóbbi neve úti baleset, amelyre nem az átlagjövedelem egésze, hanem csak 90 százaléka jár.

Az szja-törvény úgy módosult, hogy ha a munkavállalónak olyan adóterhet nem viselő járandósága van, amelyet nem a munkaadójától kapott, arról nyilatkozatot kell adnia a munkaadójának. A módosítás ilyennek nevezi a családi pótlékot. A pénzügyminiszter a zárószavazás előtti módosításban úgy változtatta meg a személyi jövedelemadó törvényt, hogy csak a 2009. augusztus 31-ét követően megszerzett nem adózó jövedelmeket kell bejelenteni.

Megszűnik a 13. havi nyugdíj

Megszűnik a 13. havi nyugdíj július 1-jétől. Az Országgyűlés 199 igen, 163 nem szavazattal és 8 tartózkodás mellett fogadta el a nyugdíjszabályok módosítását tartalmazó csomagot. A Fidesz és a KDNP kérésére erről a képviselők egyenként, név szerint szavaztak. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítása szerint a 13. havi nyugdíj második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják. Ehelyett bevezetik a nyugdíjprémiumot, amely először akkor jár majd, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot. A döntés értelmében megváltoznak a nyugdíjindexálás szabályai: az évenkénti nyugdíjemelés megmarad, de jövőre csak az infláció ütemét követi. Emelkedik a nyugdíjkorhatár is. Az idei nyugdíjkorrekció 2010-re tolódik, a jövő évi pedig elmarad.

A 13. havi nyugdíj megszüntetésére igennel szavaztak az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők, ugyanakkor egyedüli szocialistaként nemmel szavazott Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester, aki korábban nem írta alá a Bajnai Gordon miniszterelnök tervezett intézkedéseit tartalmazó támogató nyilatkozatot sem.

Kiegészülnek a médiakuratóriumok

Az Országgyűlés nagy többséggel választotta meg Bába Ivánt a Duna Televízió, L. Simon Lászlót a Magyar Rádió és Koltay Andrást a Magyar Televízió kuratóriumába hétfői ülésén. Mindhárom jelöltet a Fidesz-frakció állította. Az új tagok jelölésére, illetve a kuratóriumok kiegészítésére az MDF parlamenti frakciójának megszűnése miatt volt szükség. Emiatt ugyanis a kormánypárti, illetve az ellenzéki frakciók közti arányok megváltoztak, amit az új tagok delegálásával korrigált a parlament.

Ugrás vissza Ugrás vissza...