Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megválasztották a Legfelsőbb Bíróság elnökét

Cikk:

Az Országgyűlés hétfőn nagy többséggel megválasztotta Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökévé. A képviselők döntöttek a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványára vonatkozó szabályozás szigorításáról is: az igazolványoknak két csoportjuk lesz, saját jogú, valamint szállítói igazolványok, ez utóbbi birtokosainál a parkolási időt két órában maximálták.

A parlament hétfőn 309 igen és 36 nem szavazattal választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökének Baka Andrást. Sólyom László köztársasági elnök üdvözölte a döntést, és úgy nyilatkozott, hogy az egy éve méltatlanul húzódó probléma most megoldódott, és a következő hat év közéleti klímáját jótékonyan fogja befolyásolni, hogy Baka András a főbíró.

A döntés után az új főbíró esküt tett az Országgyűlés előtt, majd fogadta a házelnök, a kormánytagok és a pártok képviselőinek gratulációját. Baka András megköszönte a támogató szavazatokat és a köztársasági elnök bizalmát, majd arról beszélt, hogy nyitottabb és hatékonyabb igazságszolgáltatást szeretne. „Minden olyan dolog, ami a nyilvánosságra tartozik, az nyilvános is lesz. Ez vonatkozik a tárgyalótermi nyilvánosságra és a bírósági igazgatás eddiginél nagyobb nyilvánosságára is" - mondta Baka András.

Az új LB-elnök a Legfelsőbb Bíróság elnökhelyettesi pozíciójára pályázatot fog kiírni, a pályázatokkal kapcsolatban kikéri a Legfelsőbb Bíróság teljes ülésének a véleményét, az államfőhöz benyújtandó előterjesztésnél pedig ezt a véleményt figyelembe veszi majd.

Határozat a mozgásában korlátozottak parkolási igazolványáról
    
A képviselők 211 igen, 148 ellenszavazattal és 1 tartózkodással elfogadták a mozgásában korlátozottak parkolási igazolványára vonatkozó szabályozás szigorítását. A határozat szerint a mozgáskorlátozott-igazolványokon belül megkülönböztetnek saját jogú, valamint szállítói jogú igazolványokat. Szállítói jogú igazolványt azok kaphatnának, akik mozgásában korlátozott személyt szállítanak, s e kör számára kétórás parkolási időt határoznak meg.

A képviselők 349 szavazattal elfogadták a nemzetközi polgári repülésről szóló, Chicagóban aláírt egyezmény függelékei módosításáról szóló törvényjavaslatot is.

Törvény az építési beruházásokról

A képviselők elfogadták az építési beruházások megvalósulásának elősegítéséről szóló törvényjavaslatot. A jogszabályt 360 igen és 1 ellenszavazattal hagyták jóvá. A jogszabály rögzíti az építőipari beruházásoknál új szereplő megjelenését, az úgynevezett fedezetkezelő a projekt valamennyi alvállalkozóját kifizetné, mielőtt a fővállalkozó hozzájutna a pénzéhez.

Módosítóindítványok a nemzetközi jellegű felsőoktatási intézményekről

Több, a nemzetközi jellegű felsőoktatási intézményekről szóló törvényhez benyújtott módosítóindítványt is elfogadtak a képviselők hétfőn. Elfogadták többek között azt az indítványt, amely szerint az egyes nemzetközi jellegű felsőoktatási intézmények eltérhetnének az előírt képzési szerkezettől, és használhatnák az egyetem elnevezést. Ez a javaslat a Közép-európai Egyetem és az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem jövőbeni működését biztosíthatja. A törvényjavaslat zárószavazását a következő ülésén tartja a parlament.

Megválasztották az MTI TTT vezetőit és tagjait

Megválasztotta az Országgyűlés a Magyar Távirati Iroda (MTI) Tulajdonosi Tanácsadó Testületének (TTT) elnökét, elnökhelyettesét és tagjait, valamint az MTI felügyelőbizottságának elnökét és tagját. A TTT elnökévé az MSZP jelöltjét, Bayer Józsefet, elnökhelyettesévé a Fidesz által javasolt Vízkelety Mariannt, tagjaivá pedig Csernyánszky Juditot (MSZP), Hovanyecz Lászlót (MSZP), Ilosvai Gábort (Fidesz), Pap Máriát (SZDSZ), Sipos Balázst (MSZP) és Szikora Józsefet (KDNP) választotta meg a Ház, abszolút többséggel. Az MTI felügyelőbizottságának elnöke - az Országgyűlés döntése értelmében - a Fidesz által javasolt Halasi Tibor lett, tagjának pedig az MSZP jelöltjét, Lantos Erzsébetet választották meg, egyhangúlag.

Ugrás vissza Ugrás vissza...