Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Katona Béla az Országgyűlés új elnöke

Cikk:

Hétfőn hivatalosan is távozott posztjáról Szili Katalin korábbi házelnök, utódának titkos szavazással a szocialista Katona Bélát választották a képviselők. A parlament hétfőn Bajnai Gordon miniszterelnök nyitóbeszédével kezdte meg munkáját.

Magyarországon hétfőn kezdődött el az őszi parlamenti ülésszak, és ezzel a 2010-es költségvetés vitája. Ha jól tesszük a dolgunkat, akkor ez az utolsó válságkezelő költségvetés Magyarország életében, legalábbis a mostani gazdasági válság tekintetében - mondta Bajnai Gordon kormányfő szezonnyitó beszédében. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az őszi ülésszak kiemelt feladata a jövő évi költségvetés elfogadása, és amit eddig tettek a válságkezelésben, azt "be kell betonozni" a büdzsében.

A kormányfő megismételte, hogy bár az új kormány öt hónapos működése alatt sikerült megakadályozni a gazdasági összeomlást, de további kemény munka kell ahhoz, hogy Magyarország megerősödjön; a válságnak nincs vége, a neheze még hátravan. Bajnai Gordon szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy megvédje a munkahelyeket, az állami támogatásokkal több mint 70 ezer munkahelyet lehetett megtartani, de "nem dőlhetünk hátra, a munkanélküliség továbbra is magas, sok még a tennivalónk".

Katona Béla az Országgyűlés új elnöke

Szili Katalin szeptember 14-én hivatalosan is távozott posztjáról, a leköszönő házelnök több mint hét évig volt a Parlament elnöke. A képviselők titkos szavazáson Katona Bélát (MSZP) választották meg az Országgyűlés új elnökének, 319 igen, 22 nem szavazattal.

Megválasztása után a frakcióvezetők, Bajnai Gordon miniszterelnök és Szili Katalin volt házelnök is gratuláltak Katona Bélának. A titkos szavazás eredményhirdetését a díszpáholyból követte nyomon Sólyom László köztársasági elnök, a közjogi méltóságok közül még a legfőbb ügyész volt jelen az ülésteremben.  

Nem rendelték el a népszavazást a képviselői költségtérítésről
    
Az Országgyűlés nem rendelte el a népszavazás kiírását a képviselői költségtérítés ügyében. A parlament 341 igen szavazattal és négy tartózkodással döntött arról, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) döntésére figyelemmel nem rendeli el a Seres Mária által kezdeményezett referendumot. Az Országgyűlés áprilisban már elrendelte a népszavazást, de az Ab új eljárás lefolytatására kötelezte a Házat, mert közben olyan törvény született, amely utólag érdemben befolyásolta a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát.

Ismét módosították a társasházi törvényt
    
Az Országgyűlés 187 igen, 157 nem szavazattal és hat tartózkodás mellett fogadta el a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, a társasházakról szóló törvény módosítását. Az előterjesztést szocialista képviselők nyújtották be a Háznak, amely június 29-én fogadta el. A visszaküldött törvény alapján a jövőben az ügyészek gyakorolnak törvényességi felügyeletet a társasházak felett, az államfő álláspontja szerint azonban az ügyész törvényességi felügyelete nem egyeztethető össze a közös tulajdonnak azzal a sajátos formájával, amely a társasházakat jellemzi.

Kihirdetik az Egészségügyi Világszervezet rendszabályait
    
A képviselők 341 igen és egy nem szavazattal elfogadták az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályainak kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte: az előterjesztés elfogadásával egy olyan rendszert tudnak kialakítani, amely javítja a nemzetközi közegészségügyi és járványügyi szükséghelyzetekben a megelőzés és a kezelés lehetőségét.

Európai megállapodás a menekültek érdekében
    
Az Országgyűlés 347 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett jóváhagyta a menekültek vízumkötelezettségének eltörléséről szóló, 1959. április 20-án, Strasbourgban aláírt Európai Megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára elmondta: a megállapodás lényege, hogy a részes államok által elismert menekült státuszú személy érvényes úti okmány birtokában vízum nélkül utazhat be, és három hónapig vízummentesen tartózkodhat a részes tagállam területén.

Bizottsági tagcserék: Szili, Gál, Ágh, Németh
    
Az Országgyűlés hétfőn leköszönt elnöke, Szili Katalin az alkotmányügyi bizottságban Gál Zoltán (MSZP) helyét veszi át. A mentelmi bizottságban a fideszes Ágh Pétert a hétfőn képviselői esküt tett, szintén fideszes Németh Szilárd váltja. Az Országgyűlés a bizottsági tagcserékről szóló országgyűlési határozatot 343 igen, egy nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el.

Általános vitára mehet az afganisztáni jelentés

Egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta az afganisztáni misszió időtartamának meghosszabbításáról szóló kormánydöntés beszámolóját az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága hétfői ülésén. A képviselők vitára alkalmasnak találták azt a kormányjelentést, amely az Afganisztánban ténykedő, úgynevezett tartományi újjáépítési csoport (PRT) feladatainak jövő októberig történő meghosszabbításáról szól. Hasonlóan egyhangúlag bocsátották a parlament elé a Magyar-Amerikai Harcászati Összekötő és Támogató Csoport (OMLT) munkájának meghosszabbításáról szóló kormánydöntés beszámolóját. Az afgán hadsereg kiképzésében és felkészítésében résztvevő magyar katonák így 2010. augusztus végéig végezhetik munkájukat.

A kormányjelentésről, amely meghosszabbítja a közép-ázsiai ország Baglán tartományában a magyar szerepvállalást, hamarosan az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottsága is szavaz.

Ugrás vissza Ugrás vissza...