Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egy napot vitázhatnak az új Ptk-ról a képviselők

Cikk:

Az Országgyűlés jövő szerdán időkeret nélkül tárgyalja a köztársasági elnök által visszaküldött PTk-t. Hétfőn a sukorói beruházást vizsgáló bizottság felállításáról és a  helyi önkormányzatokról szóló kétharmados törvényről is szavaznak a honatyák.

Jövő szerdán, időkeret nélkül tárgyalja újra a parlament a köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött polgári törvénykönyvet (Ptk.) - közölte a házbizottság szerdai ülése után Altorjai Anita az Országgyűlés sajtófőnöke. A jogszabályhoz előző nap lehet beadni a módosító indítványokat, amelyekről a tervek szerint november 3-án szavaz majd a Ház. A Ptk. zárószavazása leghamarabb november 9-én lehet.

Sólyom László
köztársasági elnök október 13-én küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a Ptk-t., mert szerinte a törvény kiemelkedő jelentőségű, a mindennapi életben leggyakrabban alkalmazott jogszabály, ezért minden részletében különösen átgondoltnak, időtállónak kell lennie.

Szavaznak a Sukoro-bizottságról

A jövő heti napirendi ajánlás szerint a képviselők hétfőn döntenek a King,s City elnevezésű kaszinóprojekttel kapcsolatos kormányzati tevékenységet feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatról. Az Országgyűlés többsége a héten, az előterjesztő Fidesz elutasítása ellenére módosította az eredeti javaslatot, és elfogadta, hogy az MSZP négy, a Fidesz kettő képviselőt delegálhat a vizsgálóbizottságba az eredeti 3-3 helyett; illetve törölte a bizottság által megválaszolandó kérdések közül az alábbit: milyen pénzügyi összefonódás állt Bajnai Gordon volt nemzeti fejlesztési és Veres János volt pénzügyminiszter King,s City-vel kapcsolatos együttműködése mögött?
 
Ha a parlamenti többség elfogadja a határozati javaslatot, akkor egy következő ülésen kell megválasztani a Háznak a bizottság tagjait, akiknek egyébként C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon kell átesniük.

Módosíthatják az önkormányzati törvényt


A képviselők hétfőn szavaznak a  helyi önkormányzatokról szóló kétharmados többséget igénylő törvényről is, amely kimondja: a fővárosi, megyei közigazgatási hivatal államigazgatási feladatokat ellátó költségvetési szerv; a közigazgatási hivatal működésének költségeit pedig az Országgyűlés a költségvetési törvény helyi önkormányzatokért felelős miniszter fejezetében, elkülönítetten biztosítja. A Fidesz ismét beterjeszti azt a módosító indítványát, amely kitolná a hatálybalépést, ha ez elbukik, akkor az ellenzéki párt elutasítja az előterjesztés egészét. A döntéssel a parlament egy alkotmányos mulasztást pótolna, amelyet egyébként 2008. végéig kellett volna megtennie.

Döntenek a képviselők a 2010-es költségvetést megalapozó, úgynevezett salátatörvényhez benyújtott módosító indítványokról is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...