Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem változnak a kampányfinanszírozás szabályai

Cikk:

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a tavalyi zárszámadást, illetve számos egyéb javaslat törvényi erőre emelését. A pártfinanszírozás átláthatóságáról szóló elképzelések ezzel szemben nem kaptak megfelelő többségi támogatást.

Az Országgyűlés 1,5 milliárd forintban határozta meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jövő évi kiadási és bevételi főösszegét. Az elfogadott jogszabály 6,8 milliárd forintban határozza meg az ORTT a költségvetésen kívüli, saját kezelésű 2010. évi kiadási és bevételi előirányzatát. A parlament továbbá 31,3 milliárd forintban szabta meg a Műsorszolgáltatási Alap jövő évi költségvetésének kiadási és bevételi főösszegét. A képviselők 193 igen, 9 nem szavazattal és 178 tartózkodással döntöttek a javaslat törvénybe iktatásáról.

Leszavazták a kormányt a MÁV átalakítása ügyében

Leszavazta a parlament a kormány által támogatott sort hétfőn az úgynevezett közlekedési tárgyú törvényekhez benyújtott módosítóindítványokról szóló szavazáskor; a jogszabály a MÁV átalakításához adna törvényi felhatalmazást. A képviselők 182 igen, 172 nem, valamint 18 tartózkodás mellett utasították el a kabinet által támogatott javaslatokat. A fideszes és a KDNP-s politikusok mellett 6 szocialista és 10 független képviselő szavazott nemmel, míg 17 szabaddemokrata és egy független honatya tartózkodott. A törvényjavaslat zárószavazására várhatóan jövő hét hétfőn kerül sor.

Módosították a légiközlekedési törvényt

Nemzetközi előírások és jogharmonizációs kötelezettségek mentén módosították hétfőn a légiközlekedésről szóló törvényt. A változtatás egyebek mellett tartalmazza a Nemzetközi Repülési Szervezet előírásainak való megfelelést, valamint a személyes adatok és bűnügyi személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezéseket, és a repülőterek létesítésével, fejlesztésével és megszüntetésével kapcsolatos eljárást egyszerűsítő új koncepciót. A képviselők 289 igen, 60 nem szavazattal, illetve 27 tartózkodással változtattak a korábbi szabályozáson.

Elfogadták a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény módosítását

Bérköltség-támogatást kaphatnak azok a vállalkozások, amelyek rendelkezésre állási támogatásra jogosultakat foglalkoztatnak - döntött a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény módosítását kezdeményező javaslat hétfői elfogadásával a parlament. Az országgyűlési képviselők 206 igen, 174 nem szavazattal, valamint 1 tartózkodással fogadták el az erre vonatkozó javaslatot.
        
Visszavettek 500 millió forintot az M60-as autópályától

Az előző héten megszavazott 1 milliárd forinttal ellentétben jövőre 500 millió forint jut az M60-as autópálya tervezésére, az átcsoportosítással az M44-es, Kecskemétet Békéscsabával összekötő autópálya előkészítésére pedig 3 milliárd forint jut. Az Országgyűlés megszavazta azt a szocialista, a 2010-es költségvetéshez benyújtott zárószavazás előtti módosítóindítványt, amely újrarendezte a múlt hétfői MSZP-s kiszavazást. A képviselők 222 igen, 152 nem szavazattal és 5 tartózkodással döntöttek az autópálya-támogatásokról.
    
Igen a 2008. évi zárszámadásra

Az Országgyűlés 203 igen és 169 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta a 2008-as költségvetés zárszámadását. A képviselők 2007 decemberében 206 igen, 167 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadták el a 2008. évi költségvetésről szóló törvényt. Gazdasági elemzők a törvény elfogadása idején megvalósíthatónak, ugyanakkor pénzügyi előrejelzéseikben túl derűlátónak nevezték a költségvetést. A szakemberek elsősorban a vártnál magasabb inflációra, lassabb gazdasági növekedésre és a tervezettnek megfelelő hiányra számítottak.
    
Nem változnak a kampányfinanszírozás szabályai

A név szerinti szavazáson nem kapta meg a kétharmados támogatást a pártfinanszírozás átláthatóságáról szóló törvényjavaslat a parlamentben, így a jövő évi országgyűlési választási kampány a jelenlegi szabályok szerint zajlik majd.

Politikai nyilatkozat az ukrán kisebbségpolitikáról


Az Országgyűlés politikai nyilatkozatot fogadott el az Ukrajnában tapasztalható, a magyar kisebbséget érintően aggodalomra okot adó kisebbségpolitikai eseményekkel kapcsolatban. A képviselők 331 igen és 8 tartózkodás mellett fogadták el a nyilatkozatot. A dokumentum rögzíti: az Országgyűlés úgy értékeli, hogy Ukrajnában, az etnikailag vegyes lakosságú területeken kisebbségellenes hangulatot keltő események, valamint az ukrán médiában egyre sűrűbben felbukkanó kisebbségellenes megnyilvánulások az országban élő, különböző nemzetiségű közösségek kapcsolatainak megromlását idézhetik elő.

Ugrás vissza Ugrás vissza...