Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Döntött a parlament az alkotmánybírákat jelölő bizottságról

Cikk:

Az Országgyűlés hétfőn módosította az idei költségvetést, így hatmilliárd forinttal mérséklődött az ez évre tervezett államháztartási hiány: a pártok költségvetési támogatásága 15 százalékkal csökken, és be kell fizetniük a büdzsébe kormányhivataloknak, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének.

A képviselők döntöttek az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról és megválasztották e testület tagjait, illetve úgy határoztak: az önkormányzatok másfél éves haladékot kapnak az esélyegyenlőségi programkészítésére.
 
Kihirdethetik a légiközlekedési megállapodás módosítását

Az Országgyűlés a határozathozatalok kezdetén elfogadta az Amerikai Egyesült Államok, valamint az Európai Közösség és tagállamai közötti légiközlekedési megállapodás módosításáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló indítványt. A javaslatra kizárólag az LMP képviselői mondtak nemet.

Másfél év haladék az önkormányzati esélyegyenlőségi programoknak
    
Másfél éves haladékot ad az önkormányzatoknak esélyegyenlőségi programjaik elkészítésére az Országgyűlés által elfogadott jogszabály. A hatályos törvény szerint 2010. július 1-től az önkormányzat hazai, vagy uniós pályázaton érvényesen csak akkor pályázhat, ha rendelkezik esélyegyenlőségi programmal. Ezt a határidőt tolták ki 2011. december 31-re. A módosítást a Ház 314 igen, 50 ellenében fogadta el. Négy frakció támogatta az indítványt, az MSZP politikusai nemmel szavaztak. A képviselők arról is döntöttek, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.

Csökken a pártok költségvetési támogatása

Az idei költségvetés módosításával összesen hatmilliárd forinttal mérséklődött az ez évre tervezett államháztartási hiány. Csökken a választásokon legalább egy százalékos eredményt elért pártok idei költségvetési támogatásának fennmaradó része és be kell fizetniük a büdzsébe kormányhivataloknak, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF). A jogszabály 15 százalékkal csökkenti az országgyűlési választásokon legalább egy százalékot elért pártok állami támogatását, a kormányhivatalok és a PSZÁF számára pedig összesen mintegy 15,8 milliárd forint befizetését írja elő.

Az Országgyűlés 346 igen, 15 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el a költségvetési törvény módosítását. Négy frakció támogatta az indítványt, nemmel szavaztak az LMP képviselői, a szocialista Kovács Tibor tartózkodott. A Ház arról is döntött, hogy a törvény sürgős kihirdetését kéri a köztársasági elnöktől.

Létrejöhet az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság

Tizenöt tagú eseti bizottság jelölhet tagot az Alkotmánybíróságba (Ab) az Országgyűlés által elfogadott országgyűlési határozat értelmében. Alkotmánybíró-jelöltté az válik, aki legalább nyolc bizottsági tag támogatását bírja a tíz kormánypárti képviselővel működő testületben. Az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságba a Fidesz nyolc, a KDNP, az MSZP és a Jobbik kettő-kettő, az LMP pedig egy tagot ajánlhat.

A Ház 257 igen, 62 nem szavazat és 44 tartózkodás mellett fogadta el a javaslatot. Igennel szavaztak a kormánypárti képviselők, nemmel a jobbikos és LMP-s politikusok. A szocialista frakció tagjai - négy nemmel szavazó politikus kivételével - tartózkodtak.

A képviselők megválasztották a testület tagjait is. Az eseti bizottság elnöke a fideszes Balsai István, alelnöke Schiffer András (LMP) lett. A bizottság tagjává választották a fideszes Bohács Zsoltot, Cser-Palkovics Andrást, Horváth Zsoltot, Kerényi Jánost, Mátrai Mártát, Szakács Imrét és Vitányi Istvánt, a kereszténydemokrata Rubovszky Györgyöt és Salamon Lászlót, a szocialista Ipkovich Györgyöt és Simon Gábort, illetve a jobbikos Gaudi-Nagy Tamást és Gyüre Csabát.

Bizottsági tagcserék

A Ház jóváhagyta, hogy a fogyasztóvédelmi bizottságban a fideszes Tóth Józsefet Vitányi István váltsa. Tóth József egyúttal a nemzetbiztonsági bizottság tagja lett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...