Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődött az őszi ülésszak

Cikk:

 

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában megerősítette, hogy idén 3,8, jövőre pedig 3 százalékos költségvetési hiánnyal számol a kormány. Az országgyűlésben hétfőn esküt tett Stágel Bence, aki az államfővé választott Schmitt Pált váltotta a Fidesz-KNDP frakciószövetségben.

 

 

A kereszténydemokrata Stágel Bence képviselői mandátumának igazolásával és a honatya eskütételével kezdte meg munkáját őszi ülésszaka első ülésnapján, hétfőn kora délután az Országgyűlés.A politikus az államfővé választott Schmitt Pált váltotta a Fidesz-KDNP frakciószövetségben.

A Ház megemlékezett a közelmúltban elhunyt Bánffy György volt MDF-es képviselőről, valamint arról a két magyar katonáról, aki az Afganisztánban szolgáló tartományi újjáépítési csoport hazatérő katonáit szállító egyik konvojt ért támadás következtében vesztette életét. A házelnöki tisztségben Schmitt Pált váltó, ezen a napon először az elnöki pulpitusra ülő Kövér László emlékeztetett: a 84 éves korában elhunyt Bánffy György már a rendszerváltás előtt is képviselő volt, 1989-ben az ellenzéki demokraták képviselőcsoportjához csatlakozott, majd 1990-ben, az MDF jelöltjeként választották képviselővé. A Kossuth-díjas, érdemes művészt az emberi értékek gyarapításában, a kultúra területén végzett kimagasló tevékenységéért és közéleti szerepének elismeréseként a köztársasági elnök két alkalommal is kitüntetésben részesítette - idézte fel.

Kövér László az afganisztáni békemissziós küldetés katonatiszt áldozatairól szólva emlékeztetett arra, hogy a honvédelmi miniszter hősi halottnak nyilvánította Pappné Ábrahám Juditot és Kolozsvári Györgyöt.

Orbán Viktor: jövőre a 3 százalékos lehet a hiány

Idénre 3,8, jövőre pedig 3 százalékos GDP arányos államháztartási hiányról beszélt Orbán Viktor hétfőn, napirend előtt. A miniszterelnök szerintnem folytatható az elődök gazdaságpolitikája, amely az ország eladósodásához vezetett. Akkor járunk el a józan ész szabályainak megfelelően, ha a visszaesés lehetőségét sem zárjuk ki, ennek tudatában kell a forint árfolyam-ingadozására is számítani - fogalmazott. A kormányfő szerint a kabinetnek nyáron az volt a fő feladata, hogy az ötvenöt új, elfogadott törvényt útjára segítse.   
 
A közbiztonsággal összefüggésben kiemelte, a bűnözők mentegetése szociális helyzet vagy származás alapján elfogadhatatlan. Mindenkit megillet a védelem joga, az ennek garantálásához szükséges eszközök kizárólag az állam kezében lehetnek, ezért megerősítik a rendőrséget, céljuk pedig az, hogy Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa legyen.

Pártreakciók: LMP, MSZP, Jobbik, KDNP, Fidesz

A Lehet Más a Politika frakcióvezetője szerint a jóléti rendszerből nem lehet többletforrásokat kivonni, ehelyett járulékcsökkentéssel és ökológiai adóreformmal lehet talpra állítani az országot. Shciffer András azért is bírálta a kormányt, mert szerinte politikája szegényellenes, nem pedig szegénységellenes.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a választási ígéreteket kérte számon és szorgalmazta, hogy a kormány még az önkormányzati választás előtt hozza nyilvánosságra a jövő évi költségvetés sarokszámait.
 
Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője szerint Magyarországon élősködik az "álláshalmozó politikai bűnözés", a multinacionális vállalatok erőfölénye a duális gazdaság képében, valamint a "cigánybűnözés". Ezeket meg kell szüntetni - mondta.

A kettős állampolgárságról és nemzeti összetartozásról szóló törvényeket, az országgyűlési és önkormányzati képviselők számának csökkentését és a büntetőjogi törvény módosítását emelte ki a többi között az eltelt időszak kormányzati intézkedései közül a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter.    
  
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány legfontosabb érdeme, hogy a reformdiktatúra után visszaadta a kételkedés jogát és lehetőségét, elismerve, hogy nincsenek kizárólagos megoldások.
 
Magyarország visszafizeti az adósságait

A miniszterelnök nem támogatja azt a javaslatot, hogy Magyarország tagadja meg a korábban felvett hitelek visszafizetését. A kormányfő a parlamentben napirend előtt elhangzottakra reagálva leszögezte: a kormány ilyen lépést nem fog kezdeményezi, ilyen beadványt nem fog támogatni.

Magyarország afganisztáni szerepvállalásról szólva kiemelte: amíg van elegendő önkéntes, addig érdemes az ország biztonságáról szövetségi rendszeren belül gondolkozni. A NATO-tagság nagyobb, olcsóbb, biztosabb megoldást jelent az ország számára - közölte.

A kormányfő a "cigánybűnözés" kifejezéssel kapcsolatban - mondandóját kiemelten a Jobbiknak szánva - leszögezte: nem kell eltagadni a valóságot. "Elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos vonásokkal rendelkező emberek nagyobb számban vannak, mint mások", de minden olyan megnevezés ellen tiltakozni fogok, amelyből az következne, hogy azért, mert az ember valaminek születik, potenciális bűnözővé is vált - fogalmazott.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...