Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megszavazta a parlament a válságadót

Cikk:

Az Országgyűlés hétfőn este elfogadta a kereskedelmi áruházláncokra, a távközlési-, valamint a telekommunikációs vállalkozásokra kirótt, összesen 161 milliárdos válságadót. A képviselők elfogadták a GVH 2009-es jelentését, a tavalyi zárszámadást és az ÁSZ tevékenységéről szóló beszámolót is.

Az Országgyűlés - az összevont általános és részletes vita lefolytatása után - hétfőn úgy döntött: három évre különadót ró ki a távközlési és telekommunikációs vállalkozásokra, az energetikai szektorra és a kereskedelmi áruházláncokra. A válságadók a három ágazat profitjának egységesen ötven százalékát érintik - mondta a törvénytervezet expozéjában az előterjesztő Rogán Antal (Fidesz). A kormány azért veti ki az ágazati különadókat, hogy tartani tudja a 3,8 százalékos hiánycélt. A különadók három évre, 2010-re, 2011-re és 2012-re szólnak és a távközlési cégeket, az energiaszolgáltatókat és a kereskedelmi áruházláncokat érintik.

Az ellenzéki pártok közül az MSZP azért bírálta a javaslatot, mert a frakció véleménye szerint a cégek tovább hárítják a különadót a fogyasztókra, a szocialista képviselők ezért nemmel voksoltak a szavazáson. A Lehet Más a Politika (LMP) eljárási okokra hivatkozva nem támogatta a tervezetet, mert úgy vélik, hogy annak előkészítésekor a kormány nem folytatott egyeztetéseket. Szijjártó Péter (Fidesz) cáfolta, hogy a cégek a fogyasztókra hárítanák a terheket, indoklásában elmondta: az energiaellátókra jelenleg ármoratórium van érvényben, a mobilszolgáltatók körében pedig "gyilkos az árverseny", ezért nem tudják az adót áthárítani. Míg a kereskedelmi áruházláncok nevében saját szervezetük, az Országos Kereskedelmi Szövetség támogatta a különadó bevezetését, hogy hozzájáruljon a válságból való kilábaláshoz. A Jobbik a kormány rövid távú elképzeléseivel ellentétben hosszabb távon is támogatná a multinacionális cégek extraadóztatását.
Az Országgyűlés végül 294 igen szavazattal, 44 ellenében, 12 tartózkodás mellett elfogadta a válságadók bevezetéséről szóló törvényjavaslatot. Ezek a költségvetés helyzetét idén 161 milliárd forinttal javítják.
 
Az év végéig fennmaradhat a veszélyhelyzet

Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt arra, hogy év végéig meghosszabbítsa a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet.A kormány szombaton terjesztette be az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló indítványt, amelyet a képviselők 349 igen szavazattal, és Szanyi Tibor (MSZP) ellenszavazatával fogadtak el.

Nem lesz cigány-magyar együttélést vizsgáló eseti bizottság

Az Országgyűlés nem vette napirendre a Jobbik javaslatát, amely a cigány-magyar együttélés kérdéseit vizsgáló eseti bizottság létrehozásáról szólt. Az indítványt öt fideszes képviselőn kívül csak jobbikosok támogatták. Hegedűs Tamás, a párt képviselője felszólalásában a társadalom talán legsúlyosabb kérdésének nevezte a magyar többség és a roma kisebbség együttélését, amelynek megoldására az állam szerinte hiába költött több százmillió forintot az elmúlt években.

Elfogadták a Gazdasági Versenyhivatal tavalyi jelentését

A 2008. évi 1.994 beadvánnyal szemben tavaly csak 1.334 érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH), a hivatal Versenytanácsa pedig 57 ügyben 6 milliárd forint bírságot szabott ki - ezeket az adatokat is tartalmazza a versenyhivatal múlt évi tevékenységétől szóló jelentés, amelyet a képviselők 351 igen és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás tartózkodó szavazata mellett fogadtak el. A GVH tavaly 137 versenyfelügyeleti eljárást zárt le. Ebből 93 zárult érdemi versenytanácsi döntéssel; 51 a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásával kapcsolatos, 42 pedig antitröszt ügy volt.

Elfogadták a 2009. évi zárszámadást

Elfogadta az Országgyűlés - 296 igen és 53 nem szavazat mellett - a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt. A jogszabály kimondja: a 2009-es költségvetési gazdálkodás indokolatlan mértékben terhelte meg a 2010. évi költségvetés végrehajtását. A kormánypárti frakciók mellett az MSZP is támogatta, a Jobbik és az LMP elutasította az indítványt.

A törvény rögzíti, hogy tavaly 8.324,2  milliárd forint volt a költségvetés bevétele, 9.067,9 milliárd forint a kiadása és 743,7 milliárd forint a hiány mértéke. A 2009. évi költségvetést a parlament 2008. december 15-én fogadta el. A jogszabály a központi költségvetés 2009. évi bevételi főösszegét 8.300,2 milliárd forintban, kiadási főösszegét 8.961 milliárd forintban állapította meg, a hiány összege 660,8 milliárd forint volt.

Elfogadta a Ház az ÁSZ tavalyi tevékenységéről szóló jelentést

A parlament - a kormánypártok, az MSZP és az LMP egyetértésével, a Jobbik-frakció ellenszavazatával - jóváhagyta az Állami Számvevőszék 2009. évi tevékenységéről szóló jelentést. Ebben megállapítják, hogy az ÁSZ teljesítette törvényi kötelezettségeit teljesítette, valamint elfogadják az intézmény gazdálkodásáról készített pénzügyi beszámolót.

Támogatják a határon túli osztálykirándulásokat

Minden közoktatásban tanuló fiatal legalább egyszer eljuthat a magyar állam támogatásával a szomszédos országok magyarlakta területeire annak a határozati javaslatnak az értelmében, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés. A képviselők 309 igen szavazattal, 41 ellenében hagyták jóvá a határozatot, amit négy frakció támogatott, és egyedül az MSZP utasított el. A határozat alapján bevezetik a nemzeti összetartozás emléknapját az iskolákban és 2012. december 31-ig létrejöhet a Magyarság Háza.

Megemelték a költségvetés általános tartalékát

Feltölti a költségvetés általános tartalékát azzal a 35,2 milliárd forinttal, amit a Mol Nyrt. köteles volt az Európai Bíróság döntése alapján visszafizetnie az államnak. A képviselők egyhangúlag határoztak így, módosítva a 2010. évi költségvetéséről szóló törvényt. A javaslat elfogadásával a képviselők felhatalmazták a kormányt, hogy az Egészségbiztosítási Alap 2007-ben és 2008-ban keletkezett tartalékát az egészségügyi szolgáltatók korábbi években felhalmozott adósságának rendezésére fordítsa.

Jóváhagyták az afganisztáni misszióról szóló kormányhatározatokat

Megszavazták az afganisztáni Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők műveleteiben történő magyar katonai részvétel engedélyezéséről, valamint az egyes, afganisztáni katonai szerepvállalásról szóló kormányhatározatok módosításáról szóló beszámolókat. A kormánypártokon kívül az MSZP is mindhárom beszámolót támogatta, míg a Jobbik és az LMP mindegyiket elutasította. Közülük kettőre Németh Zsolt külügyi államtitkár is nemmel voksolt.

Változik a katonák szolgálati viszonyáról szóló törvény

A parlament nagy többséggel módosította a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvényt, és döntött más törvények szolgálati visszonnyal összefüggő módosításáról, bevezetve a többi között a harctéri egészségügyi, illetve a harctéri életmentő katona fogalmát.

Ugrás vissza Ugrás vissza...