Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megválasztotta a Ház a monetáris tanács két tagját

Létrehozva: 2011. március 21.
Módosítás: 2011. március 21.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Megválasztotta az Országgyűlés Cinkotai Jánost és Kocziszky Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagjává hétfőn hat évre. Az újtagok letették esküjüket; a Ház döntése értelmében Cinkotai János keddtől, míg Kocziszky György április 5-től foglalhatja el helyét a testületben.

Cinkotai Jánost278 igen szavazattal, 38 ellenében, egy tartózkodás mellett választotta meg a Ház. Kocziszky György 282 támogató voksot kapott, 36 nem ellenében, két tartózkodás mellett. A kormánypárti képviselők mellett a Jobbik-frakció nagy része is igennel szavazott, a szocialisták nemmel, az LMP pedig távol maradt a szavazástól.

A jelöltekre egy februári törvénymódosítás alapján a parlament gazdasági és informatikai bizottsága tehetett javaslatot. Rogán Antal (Fidesz) a bizottság elnöke szerint a két újabb jelölttel olyan monetáris tanács állhat fel, amelynek tagjai jelentős tapasztalattal, tudással rendelkeznek: Cinkotai János az infláció elméletével foglalkozó szakember, Kocziszky György pedig az alkalmazott gazdaságtudományokkal foglalkozik.

A monetáris tanács az MNB legfőbb döntéshozó szerve, amelynek egyik legfontosabb feladata a független  jegybanki alapkamat meghatározása. A testületben az MNB mindenkori elnöke és alelnökei, valamint további legfeljebb négy, az Országgyűlés által választott személy foglal helyet. Az MT korábbi négy külsős tagjának megbízatása március elsején járt le. Helyükre Bártfai-Mager Andreát és Gerhardt Ferencet már két héttel ezelőtt megválasztotta a parlament.

Ugrás vissza Ugrás vissza...