Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Még több devizahiteles kérhet árfolyamrögzítést

Cikk:

A képviselők hétfőn döntöttek a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvényjavaslat módosításáról, felfüggesztették Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogát, kihirdették a magyar-szlovák földgázvezeték működtetéséről szóló megállapodást és megszavazták, hogy Magyarország néhgy katonát küldjön Szomáliába, akik  az ottani biztonsági erők kiképzésében vállalnak feladatot.
 

A parlament hétfőn este módosította a devizahiteleseket segítő törvényt. A módosítással azokat is bevonták az árfolyamrögzítést igényelhetők körébe, akiknek kölcsöne 2015. január elseje előtt jár le, illetve devizahitelnek minősítik azt is, amikor nem lakóingatlan, hanem állami kezességvállalás a hitel fedezete – mondta el Cséfalvay Zoltán államtitkár.
 
Az általános vitában Simon Gábor (MSZP) elmondta: pártja nagyobb fokú párbeszédet várna el nemcsak a pártok felé, hanem elsősorban az érintettek, a civil szervezetek felé. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint a kormányzat nem látja be és át a probléma súlyát és csak szűk csoportokat választanak ki, akiknek segítenek a többieket pedig hagyják eltűnni. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy a kormány most olyan javaslatokkal "áll elő", amelyeket korábban az ellenzéki pártok is felvetettek már. Ertsey Katalin (LMP) szintén azt hangsúlyozta, hogy a kormány tervezett intézkedései szerepeltek már ellenzéki pártok programjaiban is. Volner János (Jobbik) úgy nyilatkozott, hogy a kormány "ahhoz asszisztál, hogy a bankok zsebre tegyék az árfolyamnyereséget", vagyis a kabinet nem mer szembeszállni a bankokkal és nem mer a magyar emberek oldalára állni. Vágó Gábor (LMP) arra kérte a kormányt, hogy minél hamarabb hozzák meg a lényegi döntéseket, mert addig az emberek nem fognak megnyugodni.

Cséfalvay Zoltán a vitában elhangzottakra úgy reagált: nem lehet "egyetlen huszárvágással" megoldani a devizahitelesek problémáit, hiszen sokféle helyzet van és a probléma is sokoldalú, ezért a megoldásnak a jelenleg tárgyalt törvénymódosítás csak egy része.
A vita lezárást követően a képviselők egyhangúlag, 324 igen szavazattal fogadták el a törvénymódosítást.

Felfüggesztették Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát

Felfüggesztette Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogát az Országgyűlés hétfőn késő este. A parlament a rendszerváltás óta először adott ki a nyomozóhatóságnak egy korábbi kormányfőt. A képviselők 306 igen szavazattal, 52 nem ellenében hagyták jóvá a mentelmi bizottság indítványát. Igennel szavaztak a kormánypártok, a Jobbik és az LMP képviselői, nemmel a szocialisták. Gyurcsány Ferenc korábban mentelmi jogának felfüggesztését kérte, a szavazáson azonban nem nyomott gombot.

A volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség kezdeményezte azért, hogy hivatali visszaélés gyanúsítottjaként hallgassa ki a szocialista politikust a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. A szavazás előtt elmondott beszédében Gyurcsány Ferenc politikai leszámolásnak minősítette az ellene indult eljárást. Azt mondta: az ügyészség valótlant állít, hazudik, gyanúsításának egyetlen szava sem helytálló.

Szociális egyezmény Mongóliával és Ausztráliával

A képviselők 355 igennel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a Magyarország és Mongólia közötti, szociális biztonságról szóló egyezmény kihirdetéséről szóló javaslatot. Halász János államtitkár expozéjában azt mondta, az előterjesztés lényege az örökségi rokkantsági, valamint halál esetén járó nyugellátással kapcsolatos szerzett jogok biztosítása, illetve a másik országban foglalkoztatottak jogállásának rendezése.

Elfogadták a Magyarország és Ausztrália közötti szociális egyezmény kihirdetését is, amelynek elsődleges célja az egyenlő bánásmód és a biztosítási jogviszony megteremtése, és a másik országban szerzett munkavállalói jogviszony beszámítása. A képviselők ezt 353 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el.

Igen a légiközlekedési megállapodás kiterjesztésére

Ellenszavazat nélkül szavazták meg a képviselők az Amerikai Egyesült Államok, az EU-tagállamok, valamint Izland és Norvégia közötti légiközlekedési megállapodás kihirdetését is. Ennek lényege Fónagy János államtitkár szerint az, hogy a most az USÁ-ra és az EU-tagállamokra vonatkozó rendelkezések Izlandra és Norvégiára is érvényesek lesznek. Ezzel biztosítható a légi közlekedésben a biztonság és a védelem legmagasabb foka, illetve jelentős előnyökkel jár az uniós légifuvarozó cégek számára, mert új piacokat érhetnek el.

Szavaztak a magyar-szlovák földgázvezetékről szóló megállapodásról

Megszavazták a magyar-szlovák földgázvezeték építésével, üzemeltetésével, fenntartásával, rekonstrukciójával és üzemzavar-elhárításával kapcsolatos együttműködésről szóló megállapodás kihirdetését is. Ennek értelmében a földgáz beszerzése több irányból lesz biztosítható, és Fónagy János államtitkár szerint az ország regionális elosztó szerepének elérését is segíti. A képviselők 358 igen szavazattal, nem és tartózkodás nélkül fogadták el a javaslatot.
    
Négy katonát küld Magyarország Szomáliába

Döntöttek a szomáliai biztonsági erők kiképzéséhez magyar erők biztosításáról is, ennek értelmében négy katonát küld Magyarország az afrikai országba, akik az ottani biztonsági erők kiképzésében segítenek. Gyöngyösi Márton (Jobbik) az általános vitában azt mondta, ez a feladat nemzetközi érdekeket szolgál, ezért nem támogatják. A képviselők végül 293 igen, 48 nem és 6 tartózkodás mellett szavazták meg az előterjesztést.

Nem ülésezik csütörtökön az Országgyűlés

A korábbi levezető elnöki bejelentéssel ellentétben mégsem tanácskozik hétfő este a házbizottság, ahol arról dönthettek volna, hogy csütörtökön is ülésezzen a parlament. Ujhelyi István a határozathozatalok előtt közölte, csütörtökön nem tart ülést az Országgyűlés. Az elnöklő Jakab István hétfő délután még arról számolt be, hogy az interpellációs időszak után összeül a házbizottság, amelynek tanácskozásán indítványozza: a gázolaj, a dohány- és az alkoholtermékek, valamint a szerencsejáték jövedéki adóját emelő, hétfőn benyújtott kormányjavaslatról már csütörtökön tartsák meg a végszavazást.
Ujhelyi István tájékoztatása szerint a házbizottság szerda reggel 9 órakor ül össze.

Ugrás vissza Ugrás vissza...