Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megválasztották az új bírósági vezetőket

Cikk:

Az Országgyűlés kedden titkos szavazáson megválasztotta Handó Tündét az Országos Bírósági Hivatal, Darák Pétert pedig a Kúria élére, mindkét vezető megbízatása 9 évre szól. A Ház 13 egy milliárd forintos zárolás mellett költségvetési módosító indítványokról is szavazott, ezek alapján elengedik a Magyar Televízió tartozásait, az abortuszra szánt keretből a képviselők nem vontak el pénzt.

Megválasztotta az új bírósági vezetőket kedden, titkos szavazáson az Országgyűlés: az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Handó Tünde, a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria elnöke Darák Péter; mindkettejük megbízatása kilenc évre szól. Az államfő jelöltjeiről történő döntés kétharmados többséget igényelt. Handó Tünde megválasztását 258, Darák Péterét pedig 275 képviselő támogatta. Az új bírósági vezetők megválasztásuk után az Országgyűlés előtt letették hivatali esküjüket. Darák Péter esetében 362-en szavaztak: 4 érvénytelen voks volt és 358 érvényes, ebből 275 az igen és 83 a nem szavazat. Handó Tünde megválasztásakor 361 szavazatból 6 volt érvénytelen és 355 érvényes, a jelöltre 258-an szavaztak igennel, 97-en nemmel. A szocialisták nem vettek részt az titkos szavazás eredményének kihirdetésén, és a megválasztott bírósági vezetők eskütételén sem.

A képviselők - a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló sarkalatos törvény elfogadásával - november 28-án döntöttek arról, hogy januártól elválik a Kúria - mai nevén LB - és a bírói igazgatási szerv vezetőjének személye. A tizennégy év után megszűnő OIT és annak elnöke igazgatási jogkörei az OBH elnökéhez kerülnek, akinek hatáskörébe tartozik a bírósági felsővezetők kinevezése és a bírák kinevezésére vonatkozó indítvány megtétele (a kinevezési jog a köztársasági elnököt illeti meg). Az OBH elnöke újraválasztható, ha lejár a megbízatása, ha pedig a parlament addig nem talál a helyére új elnököt, mandátuma az utódja megválasztásáig meghosszabbodik. A bírósági hivatal elnökének feladata lesz a többi között, hogy - az ügyek ésszerű időn belüli elbírálása érdekében - másikat jelöljön ki a leterhelt bíróság helyett annak kérésére vagy a legfőbb ügyész indítványára.

A Kúria elnöke igazgatási jogköröket nem gyakorol majd, a szakmai vezetésért lesz felelős; ő nevezheti ki a Kúria kollégiumvezetőit, irányíthatja és ellenőrizheti a Kúria vezetőinek igazgatási tevékenységét.

A Kúria feladata marad a felülvizsgálati kérelmek elbírálása és - amennyiben egy büntetőügy megyei szinten kezdődik - a harmadfokú eljárás lefolytatása. Továbbra is végzi majd a joggyakorlat egységesítését, és dönt az önkormányzati rendeletek más jogszabályba ütközéséről, indokolt esetben a megsemmisítésükről, továbbá megállapíthatja, ha a helyi önkormányzat jogalkotási kötelezettségét elmulasztotta.

Csaknem 13 milliárdot zároltak a hiánycél érdekében

Csaknem 13 milliárd forint zárolásáról döntött az Országgyűlés kedden Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatára. A parlament 239 igen, 87 nem és 15 tartózkodó szavazattal fogadta el a határozati javaslatot, amelynek alapján az idei hiánycél tartása érdekében összesen 12,7 milliárd forintot zárolnak - vagyis nem engedik a felhasználását - a 2011-es költségvetés alkotmányos és médiatartalékából. A nemzetgazdasági tárca vezetője javaslata indoklásában felidézte, hogy korábban - az idei, 3 százalék alatti hiánycél teljesítése érdekében - a kormány a felügyelete alá tartozó fejezetek esetében a mostani mértéknél jóval nagyobb mértékű csökkentést hajtott végre a költségvetési törvény módosításával, valamint további 40 milliárd forintos zárolást rendelt el.

Elengedik az MTV tartozásait

A kulturális bizottság kezdeményezésére elengedte az Országgyűlés a Magyar Televíziónak a korábbi közmédiarendszerben keletkezett és a társadalombiztosítási alapokkal szemben fennálló adó-, illeték- és járuléktartozását is. A bizottság a javaslatának indoklásában emlékeztetett arra, hogy az MTVA és a Kunigunda útján található gyártóbázis tulajdonosa júliusban szerződést kötött, így az MTVA vételi jogot szerzett annak visszaszerzésére. Ugyanakkor - olvasható - az MTVA a jogügylethez kapcsolódó jelentős forgalmiadó-fizetési kötelezettségének teljesítésére nem képes, mivel annak csak kis részét igényelhetné vissza.

Nem vontak el pénzt a terhesség-megszakításra szánt keretből

A parlament a költségvetési fejezeteken belüli átcsoportosításokat szorgalmazó javaslatok között nem szavazott azokról a kereszténydemokrata és jobbikos indítványokról, amelyek elvonták, illetve csökkentették volna a büdzsében terhességmegszakításra előirányzott 400 millió forintot. A kormány ezeket nem támogatta, a frakciók pedig nem kértek róluk külön szavazást, így az előirányzat megmaradt. Két KDNP-s képviselő - Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás - elvonta és az örökbefogadások ösztönzésére, az örökbefogadói gyes összegének emelésére, továbbá gyermekvédelmi programokra költötte volna az összeget. Hasonló javaslata öt jobbikos képviselőnek is volt, ők azonban az eredetileg - a nem a várandós nőnél vagy a magzatnál fennálló súlyos egészségügyi ok miatt elvégzett - abortuszokra szánt állami támogatást a kisiskoláknak adták volna. A Jobbik ugyanakkor olyan indítványt is benyújtott, amely csak harmincmillió forinttal csökkentette volna ezt az előirányzatot, a kérdéses összeget a magzatvédelemmel foglalkozó Alfa Szövetségnek biztosítva.

A Ház a költségvetési bizottság javaslatára döntött arról is, hogy az úgynevezett országvédelmi alapot és a kamatkockázati tartalékot 2012. szeptember 30-a előtt nem lehet felhasználni. Lázár János Fidesz-frakcióvezető korábbi tájékoztatása szerint az ezen, vagyis 200 milliárd forinton felüli további 100 milliárdos általános tartalékot nem érinti a zárolás.

A fideszes Bóka István kezdeményezésére a képviselők úgy határoztak, hogy az önkormányzati tűzoltóságok az eredetileg tervezett 15 helyett 22 millió forint alaptámogatásra lesznek jogosultak a készenléti szolgálat működéséhez. A hatvani Grassalkovich-kastély felújítására ugyancsak megszavaztak 158 millió forintot.

Pluszpénzt kapnak a meteorológusok

Elfogadták a kereszténydemokrata Kalmár Ferenc és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás közös előterjesztését is, amellyel a Kárpát-medencei Magvar Jogsegély Szolgálatnak juttatnak ötvenmillió forintot. A fideszes Font Sándor indítványára plusz 200 millió forintot kap az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint hozzávetőleg ugyanennyit az Agrárgazdasági Kutató Intézet is. Szintén támogatta a Ház a kereszténydemokrata Nagy Andor javaslatát, amellyel - különböző építésügyi feladatok terhére - 50 millió forintot biztosítanak az ipolytarnóci ártéri lakóingatlanok kiváltására.

A fideszes Rogán Antal javaslatára százmillió forintot különítettek el az Audi győri nagyberuházásához kapcsolódó útfejlesztésre. Ugyancsak az ő kezdeményezésére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 150 millió forintos támogatását 237 millióra emelik. Ezt részben a budai vári rekonstrukciókra szánt összeg csökkentéséből fedezik.

Az ugyancsak fideszes L. Simon László indítványa nyomán harmincmillió forinttal emelik a Magyar Írószövetség támogatását. Leszavazták ugyanakkor Nógrád megyei fideszes politikusok, Székyné Sztrémi Melinda és Becsó Zsolt azon kezdeményezését, hogy biztosítson a büdzsé a 21-es főút fejlesztésének előkészítésére egymilliárd forintot.

Ugrás vissza Ugrás vissza...