Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az EU-paktum elfogadását kérte a kormányfő a képviselőktől

Létrehozva: 2012. február 14.
Módosítás: 2012. február 14.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt kérte az országgyűléstől: fogadják el az új európai uniós pénzügyi paktumot. A Ház a tavaszi ülésszak első napján elfogadta a Szerbia és Magyarország közötti határforgalom ellenőrzéséről szóló törvényt és jóváhagyta a Horvátország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést is.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával hétfőn megkezdődött a parlament tavaszi ülésszaka. A kormányfő szerint minden akadály elhárult az elől, hogy csatlakozzunk az új uniós paktumhoz, mert Magyarországnak a jövőben sem kell olyan szabályt alkalmaznia, amely rontaná a versenyképességünket, ezért arra kérte a képviselőket: fogadják el a kormányközi szerződést.

A miniszterelnök szerint az uniós tagországok érdekérvényesítő versenyt folytatnak azért, hogy a válság elmúltával minél jobb pozícióból indulhassanak, ennek a versenynek pedig azok lesznek a győztesei, akik határozottabban állnak ki saját érdekeikért akkor is, ha az esetleg ütközik más országok érdekeivel, véleményével. Törekedni kell ugyanakkor a megegyezésre, hiszen Magyarország népszavazással döntött az uniós tagság mellett, jövője az unió keretein belül van, sőt, Magyarország az unió további bővítésének erőteljes szószólója – hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ennek szellemében kell tárgyalni az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal a jegybanki szabályozásról, az országgyűlési biztosok jogállásáról, a bírósági törvényről és a pénzügyi védőhálóról.

Pártreakciók: MSZP, LMP, Jobbik, KDNP, Fidesz

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) frakciója számára elfogadható a pénzügyi paktumról szóló határozattervezet, így támogatják a szerződésről szóló határozati javaslatot. Mesterházy Attila frakcióvezető szerint rögtön kézzelfogható eredménye van, ha a kormányfő a konfrontatív politika helyett kompromisszumkészséget mutat, és így eredményesebben képviselheti a magyar érdekeket.
Jávor Benedek, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője üdvözölte, hogy a kormány változtatott korábbi politikáján, amely szerinte zsákutcába sodorta az országot.  Élesen bírálta a kormányt Balczó Zoltán, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, mert a párt szerint egy olyan szerződés aláírását tervezik, amely nagyon szoros gazdasági és egyre szorosabb politikai unióba irányítja Magyarországot. A Jobbik szerint erről a kérdésről népszavazással kellene dönteni.

A KDNP részéről reagáló Harrach Péter hangsúlyozta: egyértelműen európai és magyar érdeket képviselnek, és a KDNP mindig ezt a két szempontot együtt tartotta fontosnak. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese köszönetét fejezte ki a miniszterelnöknek és a kormánynak, amiért Magyarország érdekeit az unió különböző fórumain sikerrel és határozottan képviselte.

Esküt tett az LMP új képviselője

A miniszterelnök felszólalása előtt a képviselők néma felállással megemlékeztek Csurka Istvánról, volt MDF-es, később Miép-es képviselőről, aki február 4-én hunyt el. Ezt követően letette a képviselői esküt az LMP-s Szél Bernadett, aki a mandátumáról lemondott Kaufer Virág helyére érkezett a parlamentbe.

Bár a január 1-jén hatályba lépett új alaptörvény Magyarországra változtatta az ország nevét az új képviselő még a Magyar Köztársaságra tett esküt. Az eskü szövegével kapcsolatban a házelnök kérésére az alkotmányügyi bizottság állásfoglalást adott ki, amelyet az Országgyűlés előtt is felolvastak. Az állásfoglalás rögzíti, hogy szükségesnek tartják a szöveg pontosítását, de addig is az eskü tartalmában és joghatásában is Magyarország alaptörvényére letett eskünek minősül.

Ezt követően a Költségvetési Tanács elnökének kinevezését, valamint államtitkári kinevezéseket ismertettek, illetve bejelentették, hogy a köztársasági elnök elfogadta Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár lemondását. A kormánypárti és ellenzéki padsorokból egyaránt nagy tapssal fogadták, amikor Kövér László házelnök megköszönte volt államtitkár munkáját.

Jóváhagyta a parlament a horvát EU-csatlakozást

Jóváhagyta az Országgyűlés a Horvátország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést. A parlament 334 igen szavazattal, 5 jobbikos képviselő - Ferenczi Gábor, Gaudi-Nagy Tamás, Lenhardt Balázs, Pörzse Sándor és Z. Kárpát Dániel - tartózkodása mellett fogadta el Martonyi János külügyminiszter erről szóló előterjesztését, amely kihirdeti a Brüsszelben tavaly decemberben aláírt szerződést. A voksolás eredményét hosszan tartó taps fogadta a patkó minden oldaláról. Martonyi János külügyminiszter expozéjában úgy fogalmazott: Magyarországnak és a térségnek is történelmű jelentőségű esemény a horvát csatlakozás, amely fontos állomás Európa újraegyesítésének útján, és pozitív üzenetet közvetít: a bővítés - amely Európa erősítését szolgálja - nem áll meg. A tárcavezető reméli, hogy Szerbia is rövid időn belül elnyeri a tagjelölti státust. Az országgyűlési frakciók egyöntetűen támogatásukról biztosították a csatlakozást. A parlamenti ülésen a szavazáskor részt vett a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete is.

Horvátország 2013 júliusától válik az EU 28. teljes jogú tagállamává, ha a ratifikációs folyamat fennakadás nélkül lezajlik a jelenlegi tagországokban. A horvátok 2005 márciusában kezdték meg a csatlakozási tárgyalásokat, amelyek több mint hat évig tartottak. Szlovénia után Horvátország lesz az egykori Jugoszlávia második utódállama, amely teljes jogú tagságot nyer az Európai Unióban.

Elfogadták a szerb határellenőrzésről szóló javaslatot

A képviselők 329 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el a Magyarország és Szerbia között kötendő megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot. A szerződés a közúti, a vasúti és a vízi határforgalom ellenőrzését szabályozza.

Nem függesztettek fel mentelmi jogot

A hétfői ülésnapon két képviselő mentelmi jogáról döntöttek. Először a Pesti Központi Kerületi Bíróság megkeresésére rágalmazás miatt Rogán Antal (Fidesz) mentelmi jogáról döntöttek. A képviselők 48 igen, 274 nem és 1 tartózkodással nem függesztették fel a gazdasági bizottság elnökének mentelmi jogát. Szintén rágalmazás miatt kellett nyilatkoznia a Háznak Tasó László (Fidesz) mentelmi jogáról is, de a képviselők 51 igen és 265 nem szavazattal ezúttal sem függesztették fel a mentelmi jogot.

A képviselők végül döntöttek arról, hogy a sport és turizmus bizottságban Zakó Lászlót alelnökké választják.
 

Ugrás vissza Ugrás vissza...