Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem fizet társasági adót az eszközkezelő

Cikk:

A parlament hétfői döntése értelmében megszűnik az idén bevezetett katasztrófavédelmi hozzájárulás, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. kikerül a társasági adó hatálya alól és nem lesz népszavazás az LMP által felvetett négy kérdésről. A képviselők a GMO-mentesség fenntartása érdekében szigorították a géntechnológiai tevékenység szabályozását.

Elfogadta az Országgyűlés a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervéről szóló határozati javaslat módosításáról szóló előterjesztést, valamint a Roma integráció évtizede program stratégiai terve és a Nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia összhangjáról szóló jelentést, illetve az annak elfogadásáról szóló határozati javaslatot is.


Szigorították a géntechnológiai tevékenység szabályait

Az Országgyűlés 336 szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadta a géntechnológiai tevékenységről szóló jogszabály módosítását, amelynek célja, hogy megőrizze Magyarország teljes GMO-mentességét a jövő generációk védelme érdekében. A módosítás tovább szigorítja és tovább pontosítja a géntechnológiai tevékenység szabályait. A törvény tartalmazza azt a már korábban kezdeményezett érdemi módosítást, amely a fajtatulajdonosok együttműködési kötelezettségét és a fajtatulajdonosoktól független vizsgálatok lefolytatását szabályozza. A változtatás bővíti a környezetvédelmi, mezőgazdasági és ipari géntechnológiai hatóság jogköret. A hatóság a módosítás életbelépése után kiegészítő, ellenőrző vizsgálatok lefolytatását írhatja elő a kérelmező számára, illetve maga is ilyen vizsgálatokat folytathat le a környezeti hatások megítélése érdekében. További fontos újdonság a mintaadási kötelezettség bevezetése, amely lehetővé teszi a hatóságnak a vizsgálatok lefolytatását.


Eltörölték az idén bevezetett katasztrófavédelmi hozzájárulást

A katasztrófavédelmi törvény összes olyan rendelkezését hatályon kívül helyezték, amely összefüggésben áll a katasztrófavédelmi hozzájárulással. A képviselők 253 igen szavazattal, egy nem ellenében és 89 tartózkodás mellett döntöttek az év elején bevezetett teher eltörléséről. A Rogán Antal fideszes frakcióvető és több más kormánypárti politikus által jegyzett módosítás azzal indokolja a katasztrófavédelmi hozzájárulás megszüntetését, hogy annak meghatározása sok esetben lehetetlen volt, így az mindössze többletköltséget jelentett a fizetésre kötelezetteknek. A fideszes és KDNP-s képviselők indítványukban emlékeztetnek: a katasztrófavédelemről szóló, illetve az ahhoz kapcsolódó törvények tavalyi módosítása után 2012-től kellett katasztrófavédelmi hozzájárulást fizetniük a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeknek.


Nem lesz népszavazás az LMP kérdéssoráról

Az Országgyűlés elutasította a népszavazás kiírását abban a négy kérdésben, amelyben az LMP kezdeményezett referendumot. A parlament kormánypárti szavazatokkal azután döntött erről, hogy az ellenzéki párt átlagosan 135 ezer aláírást gyűjtött kérdőíveihez, vagyis a népszavazás kötelező elrendeléséhez szükséges 200 ezer támogatónál kevesebbet. A népszavazás kiírását az LMP mellett az MSZP és a Demokratikus Koalíció független képviselői támogatták minden esetben, a tankötelezettség korhatárának fenntartásánál viszont a fideszes Pokorni Zoltán is mellette szavazott. Az LMP arról kérdezte volna meg az embereket, hogy a munkáltató köteles legyen-e a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kiadni az alapszabadság kétharmadát, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 260 nap legyen-e, továbbá arra is rákérdeztek volna, hogy elő lehessen-e írni száz napnál hosszabb próbaidőt. A kérdéseik között szerepelt az is, hogy a tankötelezettség továbbra is a 18 éves kor betöltéséig tartson-e.


Elfogadták az afganisztáni szerepvállalásról szóló beszámolót

Az Országgyűlés elfogadta a kormány beszámolóját, amelyben a kabinet arról ad tájékoztatást, hogy négy hónappal, szeptember 1-jéig meghosszabbította a Mi-35 Légikiképzés-támogató Csoport (Air Mentor Team) afganisztáni megbízatását. A képviselők 283 igen szavazattal, 45 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett hagyták jóvá Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztatását.
 
A tárcavezető előterjesztésében arra emlékeztetett, az alaptörvény a kormányt arra kötelezi, hogy - a köztársasági elnök egyidejű tájékoztatása mellett - haladéktalanul számoljon be az Országgyűlésnek a honvédség európai uniós vagy NATO-döntésen alapuló alkalmazásáról, valamint csapatmozgásáról. Az előterjesztés értelmében a kormány hozzájárult ahhoz, hogy az Mi-35 Légikiképzés-támogató Csoport további négy hónappal meghosszabbítsa részvételét az Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) tevékenységében. Hende Csaba szerint ez egyértelműen hozzájárul Magyarország kedvező nemzetközi megítéléséhez, ráadásul meglátása alapján a szerepvállalásnak komoly politikai hozadéka is van a rendezést támogató szervezetekben, így a NATO-ban, az Európai Unióban és az ENSZ-ben.


Módosult az eszközkezelőről szóló törvény

Az Országgyűlés hétfőn módosította a nemzeti eszközkezelőről szóló törvényt: a változtatás lehetővé teszi például azt, hogy a bérlő halála után a vele együtt lakók tovább bérelhetik az ingatlant. Emellett a törvény kiveszi a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t a társasági adó hatálya alól. Az Országgyűlés 339 igen és 9 nem szavazat mellett fogadta el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatát, amely törli a törvényből a kényszerértékesítési kvóta, valamint a szociálisan rászoruló személy meghatározását, és felhatalmazza a kormányt, hogy rendeletben határozza meg a szociálisan rászorulók körét és a rászorultság igazolásának módját, valamint az eszközkezelő által megvásárolandó lakóingatlanok maximális számát és kiválasztásuk módját is. Emellett kivették az ingatlan megvásárlásának feltételei közül azt, hogy a hiteladós vagy a vele együtt élő házastársa vagy élettársa legalább két gyermeket kell, hogy neveljen. Az eszközkezelő a kormány és a bankszövetség megállapodása szerint az eredetileg tervezett ötezer ingatlan helyett 25 ezer lakóingatlant vásárol meg 2014-ig.


Hatályon kívül helyezhetik a bérplafon-szabályokat

Nem kapott többséget hétfőn a parlamentben az az LMP-s módosító javaslat, amely hatályban hagyta volna a köztulajdonban álló - állami és önkormányzati - gazdasági társaságoknál 2009 óta alkalmazott szigorú végkielégítési és prémiumfizetési szabályokat. Az ellenzéki párt név szerinti szavazást kért azoknak a BKV-s végkielégítési botrányok után meghozott korlátozó rendelkezéseknek a fenntartásáról, amelyeket a kormány az új munka törvénykönyvéhez kapcsolódó átmeneti szabályok között eltörölne. Szél Bernadett és Schiffer András indítványát azonban nem támogatta a kormányoldal.


Egy évvel eltolják a stadionok biztonsági rendszerének kivitelezését

Egy évvel, 2013 július elsejére tolnák ki a határidejét a 14 stadionban bevezetendő beléptető rendszer átadásának. Kovács Péter (Fidesz) önálló képviselői indítványában az szerepel, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség kérésére módosítják a dátumot. Czene Attila államtitkár a kormány nevében támogatta a javaslatot. Vincze László (Fidesz) szintén támogatásáról biztosította az előterjesztőt, Szilágyi György (Jobbik) szerint a rendszer egésze hibás elgondoláson és koncepción alapszik, az LMP-s Szabó Tímea pedig azt mondta, nem szabad börtönt csinálni a stadionokból, és sem hazai, sem nemzetközi gyakorlat nem támasztja alá az elképzelt beléptető kapuk létrehozását.

Ugrás vissza Ugrás vissza...