Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új tárgyalási javaslattal fordul a kormány az IMF-hez

Cikk:

Az IMF/EU megállapodásról és az Országgyűlés őszi ülésszaka előtt álló feladatokról (új választási eljárási törvény, Ptk, földtörvény), valamint a jövő évi költségvetés tervezett elfogadásáról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólásában, amelyben javasolta egy pénzügyi ombudsmani intézmény létrehozását és bejelentette, hogy minisztériumi munkacsoport foglalkozik majd a várható élelmiszerár-robbanással.

Az augusztusban elhunyt Zwack Péter, egykori független, majd SZDSZ-es képviselőről néma felállással emlékezett meg az Országgyűlés hétfőn, az őszi ülésszak első napján. Kövér László házelnök felidézte, hogy Zwack Péter, 1956-ban a forradalom menekültjeit segélyező jótékonysági szervezetet alapított és az emigrációt segítő tevékenységéért George Washington-díjat kapott. Zwack Pétert 1990-ben kinevezték Magyarország washingtoni nagykövetévé, majd 1994-ben négy párt közös jelöltjeként független országgyűlési képviselőként folytatta munkáját, a 2002-es országgyűlési képviselő választásokon pedig az SZDSZ képviselőjeként került ismét a parlamentbe. A házelnök az Országgyűlés és a maga nevében részvétét fejezte ki Zwack Péter családja valamennyi tagjának.    
    
Napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarországnak a saját problémái miatt nem lenne szüksége biztosításihitel-típusú IMF-megállapodásra, arra az uniós problémák miatt van szüksége. A kormányfő szerint Magyarország ma jobb helyzetben van, mint 2008-ban, nem kell elfogadnia egy a 2008-ashoz hasonló megállapodást. A kormány alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatának kidolgozása előtt tanulni kell a korábbi hibákból, le kell vonni a 2008-as megállapodás tapasztalatait: a következő kormányülésnek ezért ez lesz az egyik fontos napirendi pontja – jelezte. A kabinet javaslatának alapja a munkahelyvédelmi akcióterv támogatása lesz.

A miniszterelnök azt javasolta, hogy angol mintára Magyarország is állítsa fel a pénzügyi ombudsman, vagyis pénzügyi szószóló intézményét az emberek védelmében, mert bár az elmúlt két évben sokat tettek, hogy az embereket megvédjék az uzsorahitelektől, az erőfölényükkel visszaélő pénzintézetektől, a bankok gyakorta tapasztalt kíméletlenségétől, még mindig sok a "dokumentálható állampolgári sérelem". Jelezte továbbá, hogy Magyarországnak is fel kell készülnie a fenyegető élelmiszer-árrobbanásra, ezért az ősz során a gazdasági és vidékfejlesztési tárca külön munkacsoportja készíti fel a magyar nemzetgazdaságot a jövő év tavaszán várható nehéz világhelyzetre.

MTI

Az őszi ülésszak feladatai között említette az új választási eljárási törvényt, az új alaptörvény alapjain nyugvó új polgári törvénykönyvet, valamint az új földtörvényt is, amellyel megvethető egy új, modern, gazdaközpontú mezőgazdaság birtokrendszerének alapja. Az ősz feladata a szociális adókedvezményre, munkahelyteremtésre, államadósság-csökkentésre és kézben tartott pénzügyekre épülő, jövő évi költségvetés elfogadása is. Folytatódik az új magyar államrendszer kiépítése, az igazságszolgáltatás reformja, az egészségügy és az oktatás újjászervezése, és befejeződik a rendőrség átszervezése is.


Pártreakciók: Jobbik, LMP, KDNP, MSZP, FIDESZ

A kormánypártok kiálltak a miniszterelnök javaslatai mellett, az ellenzéki frakciók azonban élesen bírálták Orbán Viktor napirend előtti felszólalását. A Jobbik szerint a kormány saját gazdaságpolitikájának kudarcát szeretné rákenni az IMF-re, a választási regisztráció helyett pedig egyfajta műveltségi cenzus (8 általános iskola elvégzése) bevezetését szorgalmazta Vona Gábor frakcióvezető. (Későbbi viszontválaszában a kormányfő elutasította a cenzus bevezetésének ötletét.)

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője a valóságészlelés teljes hiányáról tanúskodó "mesedélutánnak" minősítette a kormányfő napirend előtti felszólalását és azt mondta: a jelenlegi kabinet "egészen bámulatos eredményeket ért el" a demokratikus intézményrendszerek leépítésében.

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője azt kérte a kormányfőtől, hogy hozza nyilvánosságra azokat követeléseket, amelyeket a valutaalap és az EU támasztott, hogy kiderüljön, egyáltalán léteznek-e ezek a feltételek.

A KDNP szerint egy működőképes és válságtűrő államot kell kiépíteni a túlköltekező állam helyett. Harrach Péter frakcióvezető emlékeztetett: az elmúlt két évben megkezdték az adósság csökkentését, a hiánycél megvalósítását, a nagy rendszerek saját lábra állítását, biztosították a nyugdíjrendszer működőképességét. Bírálta a korábbi vezetést azért, mert szerinte a szocialista kormány hagyta, a bankok devizacsapdába csalogassák az embereket.

Rogán Antal, a FIDESZ frakcióvezetője arról beszélt, hogy az elmúlt két évben az Európai Unióban csökkent a foglalkoztatás, de el kell érni az, hogy a kedvezőtlen európai tendencia ne szivárogjon be Magyarországra, ennek érdekében nemcsak a munkahelyteremtést kell célnak tekinteni, hanem a meglévő állások védelmét is, ezért a Fidesz frakció támogatja a kormány munkahelyvédelmi akciójának végrehajtását.

Ugrás vissza Ugrás vissza...