Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elhalasztották a szavazást a költségvetési módosítókról

Cikk:

Varga Mihály IMF-főtárgyaló kérésére a Fidesz támogatta, hogy a küszöbön álló IMF-tárgyalások miatt a parlament ne szavazzon hétfőn a 2013-költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról.  A kormány a hét közepén küldi el alternatív tárgyalási javaslatát a Valutaalapnak és ettől fogva készen áll a tárgyalások folytatására – közölte a tárca nélküli miniszter.

Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a kérést azzal indokolta, hogy ha folytatódnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, és a megállapodás miatt módosítani kell a 2013-as büdzsét, erre meglegyen a lehetőség.

A kormány az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához illeszkedő tárgyalási javaslatot fogalmaz meg a Nemzetközi Valutaalapnak címzett válaszában – közölte Varga Mihály. A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter - miután részt vett a Fidesz-frakció hétfő délelőtti ülésén - elmondta: az IMF és az Európai Bizottság a kormánynál pesszimistábban ítéli meg a magyar gazdaság jövő évi növekedési kilátásait, noha szintén GDP-növekedéssel számolnak. A kormány kedden vagy szerdán elküldi válaszát a valutaalapnak, és ettől fogva készen áll a tárgyalások folytatására.

A főtárgyaló azt kérte a Fidesz-frakciótól, hogy a parlament ne zárja le a 2013-as költségvetés vitáját. Ezt azzal indokolta, hogy ha folytatódnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, és a megállapodás miatt módosítani kell a büdzsét, erre meglegyen a lehetőség. A Fidesz-frakció a kormány kérésére támogatja, hogy elhalasszák a jövő évi költségvetés módosító javaslatainak hétfőre tervezett szavazását - jelentette be Rogán Antal, a kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

Rogán Antal arról is beszélt, a Fidesz szükségesnek tartja, hogy a parlament gazdasági bizottsága megvizsgálja a 2008-as EU/IMF-megállapodás megkötésének körülményeit és annak következményeit. A politikus a parlament gazdasági bizottságának elnökeként azt kezdeményezi, hogy a testület vizsgálja meg a megállapodás körülményeit, és hallgassa meg e tárgyban Simor András jegybankelnököt és Veres János akkori pénzügyminisztert, akik az egyezséget aláírták.

Ugrás vissza Ugrás vissza...