Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Változhatnak a költségvetés főösszegei

Cikk:

Az Országgyűlés hétfőn késő délután döntött a Malév-vizsgálóbizottság mandátumának meghosszabbításáról és a képviselők elfogadták a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat is. Eszerint, ha az IMF/EU-megállapodás szükségessé teszi, a kormány a költségvetés már elfogadott főösszegeinek, illetve egyenlegének módosítását is javasolhatja.

Az év végéig meghosszabbította a Malév és a Budapest Airport (BA) privatizációját, valamint a légitársaság visszaállamosításának körülményeit és fizetésképtelenségének okait vizsgáló parlamenti bizottság mandátumát az Országgyűlés. A Ház 280 szavazattal, 47 ellenében fogadta el a testület elnökének erre vonatkozó indítványát. Varga István javaslatára a vizsgálóbizottságnak a szeptemberi határidő helyett december 31-éig kell benyújtania jelentését a parlamentnek.


Módosult az szja egy százalékának civil felhasználhatósága

A parlament a fideszes Kővári János javaslatára elfogadta, hogy a közhasznú szervezetekkel szemben ne legyen elvárás az állami szervvel vagy önkormányzattal kötött szerződés megléte, hanem a közhasznú jogállással nem rendelkező civil szervezetekkel azonos feltételekkel váljanak az egyszázalékos szja-felajánlás kedvezményezettévé. A személyi jövedelemadó (szja) meghatározott részének, az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló törvény eddig ugyanis másképpen kezelte a közhasznú jogállással rendelkező, és a nem közhasznú civil szervezeteket. Az előbbiek csak akkor juthattak hozzá az adózók egy százalékos felajánlásához, hogy ha már egy évvel korábban - állami szervvel vagy önkormányzattal kötött szerződés alapján - végezték a tevékenységüket.


Elfogadták a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat

A parlament elfogadta a 2013. évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, ezekben szerepel többek közt a gyógyszertárak és az előadó művészet támogatása és az önkormányzatok kötelezettségei is. A képviselők 249 igen szavazattal, 94 nem ellenében hagyták jóvá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő részeit. A közforgalmú gyógyszertárak a jövőben - a gyógyszerbiztonságot érintő szolgáltatásaikért - szolgáltatási díjban részesülnek. Ennek mértékét, és a folyósításának a módját a kormány állapítja meg. Ugyan ez a szabály vonatkozik a lakossági ellátást végző intézeti gyógyszertárakra is.


A költségvetésben határozható meg az államadóság árfolyama

A költségvetésben meghatározott árfolyamon számolható a jövőben az államadósság devizában fennálló részének értéke, miután az Országgyűlés 250 igen szavazattal, 88 nem ellenében elfogadta a gazdasági stabilitásról szóló törvény módosítását. A változtatás szerint az államadósság számításakor a külföldi pénznemben fennálló adósságot azonos, a költségvetésben meghatározott árfolyamon kell figyelembe venni.


Jövőre elektronikusan intézhetők az építésügyi engedélyek

Jövő évtől elektronikus ügyintézést tesz lehetővé az építésügyi engedélyezési eljárásokban az építésügyi, a területrendezési és a településfejlesztési törvényt módosító javaslat, amelyet 244 igen szavazattal, 90 nem ellenében fogadott el a Ház. A módosítás a főváros és a kerületek településrendezési munkájának összehangolását is lehetőséget ad. Míg a főváros a rendezési szabályzat megalkotásával egységes szabályozást hozhat létre Budapesten például a beépítési sűrűség vagy az épületmagasság tekintetében, a kerületeknek kevesebb szabályt kell figyelembe venniük.


Változhatnak a költségvetési főösszegei az IMF-megállapodás miatt

A parlament megteremtette annak lehetőségét, hogy ha az IMF/EU-megállapodás szükségessé teszi, a kormány a költségvetés már elfogadott főösszegeinek, illetve egyenlegének módosítását is javasolhassa. A költségvetési bizottság a gazdasági stabilitási törvényhez és a jövő évi költségvetést megalapozó jogszabályokhoz fűzött módosító javaslatát fogadta el az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal. Eszerint a kormány kivételes esetben akár a főösszegek módosítását tartalmazó zárószavazás előtti módosító javaslatot is benyújthat a parlamentnek, ha a főszámok elfogadása után a kabinetnek olyan nemzetközi kötelezettségei keletkeznek, amelyeket köteles átvezetni a költségvetési törvényjavaslaton is, illetve ha az Alkotmánybíróság, az európai uniós vagy más bíróság döntéséből olyan fizetési kötelezettség fakad, amelyre az elfogadott kiadási főösszegek nem biztosítanak fedezetet.


A Cézanne-kiállítás miatt módosítják az idei költségvetést

A Szépművészeti Múzeum Cézanne-kiállítása miatt módosíthatják a 2012-es költségvetést, mivel a biztosítás és viszontbiztosítás összege több, mint amivel először kalkuláltak. Az előterjesztő Lázár János (Fidesz) expozéjában azt mondta, a költségvetés eredetileg 250 milliárd forintos garanciát biztosított volna, ezt most 320 milliárd forintra emelnék. A kiállítás anyaga a Szépművészeti Múzeum saját gyűjteményéből és kölcsön kért festményekből állna. Az ellenzéki pártok felszólalói (Hiller István, MSZP és Nyikos László, Jobbik) szintén támogatásukról biztosították az előterjesztőt. A képviselők végül 304 igen szavazattal egyhangúlag megszavazták az előterjesztést.


Két új kormánypárti tag a Hungarikum Bizottságban

Az Országgyűlés a házelnök javaslatára két új kormánypárti taggal, Lezsák Sándorral és Simicskó Istvánnal egészítette ki az idén létrehozott Hungarikum Bizottságot. Az összesen 14 tagból álló testületet felel a hungarikumok kiválasztásáért az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter vezetése mellett.

Ugrás vissza Ugrás vissza...