Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csak játékkaszinóban működhetnek pénznyerő gépek

Cikk:

A parlament keddi döntésével megtiltotta a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek így csak játékkaszinókban működtethetők a jövőben. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn nyújtotta be előterjesztését, amelyet 238 igen szavazattal, egy nem és nyolc tartózkodás mellett, kivételes sürgős eljárásban kedden délelőtt már jóvá is hagyott az Országgyűlés.

A jelenlévő kormánypárti és jobbikos képviselők igennel voksoltak, a szocialisták - a jobbikos Szilágyi Györggyel együtt - tartózkodtak, az LMP nem vett részt a szavazásban, az egyetlen ellenszavazatot az MSZP-s Juhász Ferenc adta le.

A szabályozás alapján pénznyerő automata a továbbiakban csak játékkaszinóban működtethető, máshol - így például vendéglátóhelyeken - nem üzemelhetnek játékgépek. A törvény a kihirdetését követő napon életbe lép, a pénznyerő automata üzemeltetésére korábban kiadott, illetve a játékterem-engedélyek hatályukat vesztik. A szerencsejáték-szervezők tizenöt napon belül kötelesek leadni őket az adóhatóságnak.

Magyarországon mindössze három koncessziós joggal rendelkező kaszinó működik, Lázár János szerint így nem valószínű, hogy a szerencsejátékoktól védendő, hátrányos helyzetű társadalmi csoportok ott költsék el a pénzüket. Meggyőződésük, hogy a kaszinózás csak a jómódúak szórakozása lehet, az említett elitkaszinókat pedig elsősorban külföldiek látogatják – mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A parlament tavaly szeptemberben a játékadó megemelésével igyekezett visszaszorítani a szerencsejátékokat. Lázár János - akkor még Fidesz-frakcióvezető - indítványára a pénznyerő automaták tételes adója november 1-jétől az addigi mérték öt-, illetve hatszorosával nőtt: havi 100 ezerről 500 ezerre, míg a játékkaszinókban üzemeltetett gépeké 120 ezerről 700 ezer forintra. Emellett bevezettek egy százalékos adót, amelyet a gépenkénti 900 ezer forint feletti - negyedéves - játékbevétel után kell megfizetni. Ennek mértéke 20 százalék lett. A játékadó emelése megtizedelte a pénznyerő automatákat: a megnövelt adóteher miatt számuk a 2011-es 22 ezerről 2 ezerre csökkent.


Bírálta a döntést a Magyar Szerencsejáték Szövetség

A játékgépek üzemeltetésének szinte teljes tilalmáról szóló döntésre reagálva a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke megdöbbenésének adott hangot. Schreiber István hétfőn súlyos tévedésnek nevezte, hogy a kieső adóbevételeket az online szerencsejáték bevételeivel pótolni lehetne, és arra kérte a képviselőket, ne szavazzák meg a módosítást. Kitért arra is, hogy több mint ezer vállalkozás ölt pénzt abba, hogy - egy korábbi kormánydöntésnek megfelelően - áttérjen a szerveralapú játékgépek üzemeltetésére, de azokat most szintén betiltották. Emellett úgy foglalt állást, hogy az intézkedés negyvenezer munkavállaló és az általuk eltartott százötven-kétszázezer családtag kenyerét veszi el.

A nyerőgépiparral a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozott hétfőn. A testület meghallgatta a nemzetbiztonsági szolgálatok tájékoztatóját. A fideszes Gulyás Gergely szerint a zárt ülésen elhangzottak megerősítették a kormányzati előterjesztés indoklásaként megfogalmazott véleményeket. Az LMP-s Mile Lajos is úgy nyilatkozott, vannak olyan elemei a szektornak, amelyek nemzetbiztonsági kockázatokat rejtenek.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...