Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem hirdethetnek a pártok a kereskedelmi adókon

Cikk:

Az új választási kampányszabályokat és a kormány költségvetési kiigazító intézkedéseit foglalta törvényjavaslatokba az Országgyűlés hétfői határozathozatalai között. A választási eljárásról szóló törvényhez benyújtott, már elfogadott módosítók szerint kereskedelmi médiumokban és az internetes hírportálokon sem hirdethetnek a pártok 2014-ben, a törvény zárószavazása a jövő héten lesz.

Elfogadta a parlament - 307 szavazattal, egy nem ellenében, 41 tartózkodás mellett - a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011-es tevékenységéről, valamint a verseny tisztaságának és szabadságának érvényesülésével kapcsolatos tapasztalatokról szóló beszámolóját. A jelentés szerint 2011-ben a GVH összesen 109 versenyfelügyeleti eljárást indított, és mintegy 830 millió forint bírságot szabott ki. A legtöbbet (423,6 millió forintot) fogyasztóvédelmi ügyekben állapította meg a hivatal, míg kartellügyekben 84,5 millió forint, erőfölénnyel való visszaélés miatt 245,5 millió, az összefonódások ellenőrzése során pedig 23,7 millió forint bírságot róttak ki.


Jóváhagyták az új Duna-híd megépítéséről szóló egyezményt

Az Országgyűlés jóváhagyta a magyar és a szlovák kormány által megkötött, a Komárom és Révkomárom közötti új Duna-híd megépítéséről szóló egyezmény kihirdetését. Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök október 2-án Pilisszentkereszten, a Pilisi Szlovákok Központjának átadásán írta alá az erről szóló dokumentumokat. Eszerint a két állam a hidat közösen építi meg. A híd építésének költségeit egyenlő arányban viseli a két ország, az átkelő a megépülése után a két állam osztatlan közös tulajdonát képezi majd.


Két hónapon belül hazajönnek a magyar katonák Baglánból

Elfogadta a Ház a magyar vezetésű afganisztáni tartományi újjáépítési csoportról szóló kormányhatározat módosítását is. A Ház erről 294 igen szavazattal, 54 ellenében, egy tartózkodás mellett döntött. A határozat megerősíti a kormány korábbi döntését, amely szerint 2013 márciusában befejezi tevékenységét a tartományi újjáépítési csoport Baglán tartományban, és két hónapon belül ki is vonják a csoportban eddig tevékenykedő magyar katonákat.


Törvény védi a létfontosságú létesítményeket

A jövőben törvény védi a létfontosságú létesítményeket, rendszereket, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta az erről szóló javaslatot. A képviselők 268 igen, 44 nem és 15 tartózkodás mellett döntöttek így. A kijelölt létesítményeket a katasztrófavédelem kétévente ellenőrzi, a kormánynak pedig évente kell jelentést készítenie az Európai Bizottság számára. Ennek tartalmaznia kell azt, hogy mennyire sebezhetők a létfontosságú rendszereink és azt is, mely uniós országok függnek ezen rendszereinktől.


Nem kampányolhatnak a pártok a kereskedelmi médiában

Kereskedelmi médiumokban és az internetes hírportálokon sem hirdethetnek a pártok 2014-ben az új választási szabályok szerint. Az Országgyűlés még nem a választási eljárási törvényjavaslatról, hanem az ahhoz benyújtott módosító indítványokról döntött, a zárószavazás egy hét múlva lesz. A kampányidőszakot ötven napban határozták meg, ezalatt a plakátokon és szórólapokon kívül a pártok csak a nyomtatott sajtóban - köztük az országos napi- és hetilapokban - és a közszolgálati médiában hirdethetnek. A szavazás előtti két napban politikai hirdetés nem közölhető. Az egyéni jelölteknek ötszáz aláírást kell összegyűjteniük az induláshoz, ajánlás olyanoktól is kérhető, akik nem iratkoztak fel a választásra.

Az elfogadott módosítások alapján a Magyarországon élők csak a települési jegyzőnél személyesen vagy az internetes ügyfélkapun keresztül kérhetik felvételüket a névjegyzékbe, levélben nem. A parlament arról is döntött, hogy a kormányoldal korábbi terveivel szemben a települési jegyzők mégsem keresik fel az összes választópolgárt azért, hogy regisztráljanak.


A jövő évi adóváltozások közé került a két költségvetési csomag

A kormánypárti képviselők hétfőn a jövő évi adótörvényekről szóló javaslatba emelték Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter októberben bejelentett, összesen 764 milliárd forintos költségvetési kiigazító intézkedéseit. Az Országgyűlés így akár már következő ülésén dönthet például a bankadó fenntartásáról, a nyugdíjjárulék plafon eltörléséről, továbbá arról is, hogy a cafeteria után fizetendő egészségügyi hozzájárulás a tervezett 27 helyett csak 14 százalékra emelkedjen a jelenlegi 10 százalékról. Matolcsy György korábbi tájékoztatásának megfelelően a tranzakciós illeték általános mértéke 2 ezrelék, a készpénzfelvételé pedig 3 ezrelék lehet, a Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor kikerül az illetékfizetésre kötelezettek köréből. A közös - például házastársi - tulajdonú számlák közti pénzmozgás után nem kell majd illetéket fizetni.

Kedden lemondott tisztségéről Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke, aki korábban kilátásba helyezte lemondását abban az esetben, ha a parlament a banki szektor számára további, teljesítőképességen felüli terheket jelentő, előre nem egyeztetett intézkedéscsomagot fogad el - közölte Kovács Levente, a szövetség főtitkára. Miután az Országgyűlés hétfőn éjszaka megszavazta a kormányzati javaslatokat, Patai kedden hivatalosan jelezte lemondását. A Magyar Bankszövetség megkezdte a rendkívüli közgyűlés előkészítését, amelyen elnököt, és az időközben megüresedett kisbanki képviseleti pozícióra új elnökségi tagot választ. Az alapszabály értelmében az átmeneti időszakra az elnöki feladatokat a szövetség alelnöke, Gyuris Dániel látja el.


A kormány 2025-re megduplázná a magyar GDP-t

A magyar kormány 2025-re megkétszerezné a jelenlegi 100 milliárd eurós bruttó hazai összterméket (GDP), amihez háromszorosára kell növelni az ország külkereskedelmi forgalmát - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Magyar Export-Import Bankot (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosítót (MEHIB) érintő törvénymódosítás záróvitájában. A Ház a miniszteri zárszót követően 269 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 37 nem ellenében és 12 tartózkodással fogadta el a szóban forgó előterjesztést. A jogszabály-változtatás könnyíti az Eximbank forrásbevonási lehetőségét, emellett kiszélesíti az állami kezességgel végezhető tevékenységét.

A határozathozatalok végén a Ház elutasította Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetőjének azon ügyrendi javaslatát, amely utólagos parlamenti reagálási lehetőséget teremtett volna azoknak a képviselőknek, akiket távollétükben személyeskedő támadás ér az ülésteremben. A képviselők emellett a gazdasági bizottság tagjává választották a Jobbik-frakcióból távozott Lenhardt Balázst.

Ugrás vissza Ugrás vissza...