Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az állam átvállalja a kistelepülések hiteleit

Cikk:

A képviselők hétfői döntése értelmében az állam az ötezer fő alatti települések december 12-én fennálló adósságát teljes egészében átvállalja. A településeknek és a kistérségi társulásoknak erről december 17-ig kell nyilatkozniuk, az állam pedig 28-ig utalja át számukra a szükséges forrásokat. A Parlamentben téma volt a vasárnapi náciellenes demonstráció is.

A Parlament hétfői ülésén az azonnali kérdések között került szóba a jobbikos Gyöngyössy Márton egy héttel ezelőtti felszólalása. Orbán Viktor miniszterelnök a szocialista Steiner Pál kérdésére úgy fogalmazott: mi magyarok megvédjük zsidó honfitársainkat. „A magyar nemzet megszenvedte a diktatúrákat. Nem fogjuk hagyni, hogy bárki, bármely politikai irányzat, gazdasági erő vagy éppen külföldi hatalom ismét eltérítse Magyarországot demokratikus meggyőződésétől, a szabadság szeretetétől vagy az emberi méltóság feltétlen tiszteletétől” – mondta a miniszterelnök.

Az MSZP-s politikus arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy menessze Németh Zsolt külügyi államtitkárt, mert úgy véli, hogy az államtitkár hanyagul, felkészületlenül reagált a jobbikos képviselő kijelentésére. A kormányfő ezt a követelés visszautasította, egyben méltatta Németh Zsoltnak a kisebbségek, az elnyomottak és a megkülönböztetést elszenvedők érdekében végzett sok éves tevékenységét. Orbán Viktor megköszönte Rogán Antal frakcióvezetőnek, hogy a nácizmus elleni vasárnapi demonstráción kellő súllyal képviselte a kormányzó pártokat. (Vasárnap a Kossuth Lajos téren több tízezren demonstráltak a nácizmus ellen, a rendezvényen felszólalt Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Mesterházy Attila MSZP-elnök és a szervező Élet Menete Alapítvány nevében Ungvári Tamás író.)

A miniszterelnök a parlamentben Z. Kárpát Dániel (Jobbik) EU-tagsággal kérdésére reagálva azt mondta: helyes döntés volt a csatlakozás, az unión belül kell maradni, és ott kell megvédeni az ország érdekeit.


Az állam átvállalja a kistelepülések hiteleit

A kistelepülési önkormányzati hitelek átvállalásával, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő hatékonyabb forrásbevonásával, illetve a Kossuth tér átalakításával összefüggésben módosította az Országgyűlés az idei évi költségvetést. A hétfőn 228 igen, 70 nem és 9 tartózkodó szavazattal elfogadott változtatás a bevételi főösszeget változatlanul 14 437,12 milliárd forintban, a kiadási főösszeget az eredetinél 96 milliárddal több, 15 108,98 milliárd forintban, így hiányát szintén 96 milliárddal magasabban, 671,86 milliárd forintban állapítja meg.

Az állam az ötezer fő alatti települések december 12-én fennálló adósságát teljes egészében átvállalja. A településeknek és a kistérségi társulásoknak erről december 17-ig kell nyilatkozniuk, az állam pedig 28-ig utalja át számukra a szükséges forrásokat. A büdzsé változtatásával erre 95,7 milliárd forintot különített el az állam. Nem finanszírozza a központi költségvetés a december 12. után keletkezett adósságot, valamint az Európai Uniótól és más nemzetközi szervezettől elnyert támogatások előfinanszírozására felvett hiteleket, sem az önkormányzatok szállítói tartozásait, csupán kölcsöneiket, hiteleiket, hitel-értékpapírjaikat.


Április 12-e a Felvidékről való kitelepítés emléknapja

Az Országgyűlés április 12-ét, a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját országgyűlési emléknappá nyilvánította, az erről szóló fideszes javaslatot 317 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül és két tartózkodó szavazattal hagyták jóvá. A határozatban rögzítették, hogy az Országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; és támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak. Az Országgyűlés emellett kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.


Januártól azonos védelem alá kerül a saját és a kölcsönzött foglalkoztatottak bére

Ha egy cég csődbe megy, a vonatkozó uniós irányelvnek megfelelően a saját és a kölcsönzött foglalkoztatottak bérére ugyanaz a jogi védelem vonatkozik jövő januártól. A parlament 234 igen, 33 nem és 32 tartózkodás mellett fogadta el az erről szóló törvényt, amely a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról, illetve a bérgarancia-alapról szóló törvényt módosítja. A csődtörvény módosításával a felszámolási költség része lesz a munkaerő-kölcsönbeadó által fizetendő munkabér és egyéb bérjellegű juttatás is. Ezt a szabályt alkalmazni kell a jövő január elsején folyamatban levő azon felszámolási eljárások költségeivel kapcsolatban is, amelyekben a zárómérleget még nem készítették el a felszámolók. A bérgarancia-alapról szóló törvény szintén a bértartozás körébe sorolja a kölcsönzött foglalkoztatottal kapcsolatos bérköltséget. A bérgarancia-alapból ez az összeg megelőlegezhető.


Nem vettek tárgysorozatba egyetlen kérelmet sem

Az Országgyűlés a határozathozatalok végén szavazott három javaslat tárgysorozatba vételéről is, de ezek mindegyikét elutasította a többség. Schiffer András (LMP) az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételével kapcsolatban nyújtott be javaslatot, míg párttársával, Jávor Benedekkel alaptörvény-módosításhoz adott be javaslatot. Ennek célja Schiffer András elmondása szerint az alkotmányosság helyreállítása. A Jobbik több képviselője az uniós csatlakozási szerződés felülvizsgálatáról szeretett volna az Országgyűlésben tárgyalni, de ezt a javaslatot is elutasította a Ház.


Az NMHH 35 milliárd forintból, az MTVA 78 milliárdból gazdálkodik jövőre

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 35 milliárd forintból, míg a médiatanács 126 millió forintból, és 4,5 milliárd forintos költségvetésen kívüli keretből gazdálkodhat. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) büdzséje jövőre 78,3 milliárd forint lesz. Az Országgyűlés 241 igen szavazattal, 97 nem ellenében fogadta el a számvevőszéki és költségvetési bizottság erről szóló javaslatát. Az MTVA bevételeiből 68,1 milliárd forint közszolgálati hozzájárulásból származik, 3,2 milliárd forint pedig médiaszolgáltatási díjakból. A vagyonkezelő alap büdzséje több mint 6 milliárd forintos kereskedelmi bevétellel számol. A szervezet ebből több mint 60 milliárd forintot költ médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységének kiadásaira, míg 2,4 milliárd forintot juttat a Közszolgálati Közalapítvány által felügyelt zrt.-knek, a következő megoszlásban: a Magyar Televízió, a Duna TV és a Magyar Rádió egyenként 570 millió forinthoz jut, míg a Magyar Távirati Iroda 700 millió forinthoz.


Egységes lesz a filmforgatáshoz használt helyszínek bérleti díja

Egységes díjat fizethetnek a stábok 2013-tól egy-egy filmforgatási helyszín bérletéért a mozgóképről szóló törvény - többek között ezt is tartalmazó - módosításának megszavazását követően. A képviselők 248 igen és 81 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett fogadták el a törvénymódosítást, amely alapján egy közös táblázatba foglalták össze a területfoglalásért fizetendő díjtételeket, így a jövőben kiszámíthatóbbá válik egy-egy forgatás költsége. A legdrágább a világörökségi törvényben felsorolt fővárosi területek, valamint a turisztikailag kiemelt központi területek bérlése lesz. Ezeknél naponta és négyzetméterenként kétezer forint bérleti díjat kell fizetni forgatási helyszín esetén. A legalacsonyabb - naponta négyzetméterenként kétszáz forintos - áron a városok és megyei jogú városok közigazgatási területének nem díszburkolatos vagy nem turisztikailag kiemelt központi területeit lehet majd bérelni forgatási helyszínként. A díjtáblázatban szerepelnek a technikai kiszolgálás vagy például a stáb parkolásának külön meghatározott árai is.


Újabb döntését korrigálta az Országgyűlés az államfő észrevételére

A képviselők az államfő észrevételét figyelembe véve újra elfogadták a jövő évi költségvetést megalapozó törvényeket. Az Országgyűlés Áder János átiratára reagálva, korábbi határozatával ellentétben mégsem teszi kötelezővé a bíróságok és ügyészségek csatlakoztatását a központi illetményfejtéshez. A Ház 248 igen szavazattal, 99 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadta el ismét a 2013-as büdzséhez kapcsolódó jogszabály-változtatásokat, amelyeknek szeptember végén elfogadott változatát október elején küldte vissza a köztársasági elnök.

Az Országgyűlés szeptember 24-én szavazta meg a jövő évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosítását, amelyben változtattak egyebek mellett az államháztartási törvényen, rögzítve, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok és az Országgyűlés Hivatala kivételével az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerveknek kötelező csatlakozniuk a központosított illetményszámfejtéshez. Az államfő szerint azonban ez a rendelkezés ütközik a bírák, valamint az ügyészek jogállásáról szóló törvényekkel, azok ugyanis kimondják, hogy személyi nyilvántartásaik más nyilvántartási, illetve adatrendszerrel nem kapcsolhatók össze.


Jelentős államadósság-csökkenéssel számol a 2013-as költségvetés

A GDP-arányos államadósság jelentős csökkenésével számol az a jövő évi költségvetési javaslatot módosító indítvány, amelyet hétfőn fogadott el a parlament. Az Országgyűlés szakbizottságának javaslata szerint az államadósság a bruttó hazai termék 73,7 százaléka lesz a jövő év végére az eddig tervezett 76,8 százalék helyett. Az idei év végén pedig a várt 78 százalék helyett 74,6 százalék lesz az adósság mértéke. Ennek egyik oka, hogy a júniusban előrevetített csaknem háromszáz forintos árfolyam helyett a jövő évi költségvetés úgy számol, hogy egy euró 283,4 forintot ér, és a forint a svájci frankhoz viszonyítva is erősebb lesz a korábban vártnál.

A javaslatban megfogalmazott várakozás szerint az államháztartás központi alrendszerében 21 724,9 milliárd, az önkormányzati alrendszerben pedig 577,5 milliárd forint lesz az adósság mértéke. Az összesített államadósság 23 573,3 milliárd forint helyett 22 406,1 milliárd lehet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...