Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

 

A Földhivatal Online rendszerben 2021. augusztus 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

 

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Bűncselekmény lesz a közveszély helyszínén elkövetett lopás

Létrehozva: 2013. április 16.
Módosítás: 2013. április 16.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Szigorította a parlament a büntető törvénykönyvet hétfőn, így a jövőben szigorúbban büntetik a közveszély helyszínén elkövetett lopásokat. Változnak a kiemelt jelentőségű cégek felszámolásának szabályai is.

Az Országgyűlés egyhangúlag elfogadta azt a magyar és szlovén kormány között kötött keretmegállapodást, amelynek értelmében a két ország a jövőben összehangolja közúti fejlesztéseit. A képviselők 262 igen szavazattal, 29 nem ellenében és hat tartózkodás mellett jóváhagyták az Európai Unió Maliban működő kiképző műveletéhez történő további magyar katonai szerepvállalást, így a következő legfeljebb 15 hónapban tizenöt magyar katona szolgálhat az afrikai országban.


Pontosították az önkéntes munkáról szóló jogszabályt

A parlament a közérdekű önkéntes munkavállalást érintő kisebb pontosításokról is határozott. A képviselők ellenszavazat nélkül támogatták a kormány előterjesztését, amely egyebek mellett elhatárolja egymástól az iskolai közösségi szolgálatot és a közérdekű önkéntes tevékenységet. A törvénymódosítás emellett több technikai jellegű változtatást tartalmaz, amelyek alapvetően az önkénteseket fogadó szervezetek adatszolgáltatására vonatkoznak.


Szigorúbban büntetik a közveszély helyszínén elkövetett lopásokat

Módosította a parlament a büntető törvénykönyvet (Btk.), hogy szigorúbban lehessen büntetni azokat, akik közveszély helyszínén lopnak. Az Országgyűlés 309 igen és 6 nem szavazattal fogadta el a fideszes Kocsis Máté és Gulyás Gergely javaslatát. Mind a hatályos Btk.-ban, mind a július 1-jén életbe lépő új büntetőkódexben vétség helyett bűntettnek minősül majd, ha valaki közveszély helyszínén lop. A büntetési tétel így alapesetben kettőről három évig terjedő szabadságvesztésre emelkedik, a különösen nagy értékre elkövetett lopásnál pedig tíz év a büntetés felső határa.


Változnak a kiemelt jelentőségű cégek felszámolásának szabályai

A stratégiailag kiemelt jelentőségű cégek felszámolása esetén a kormánynak - a felszámolás elrendelése után - nem egy hónapja, hanem egy éve lesz arra, hogy rendeletben kiemeltté nyilvánítsa a társaságokat. Erről hétfőn döntött a parlament a csődtörvény módosításával a fideszes Koszorús László javaslatára. Csődeljárás esetén nem változik a kiemeltté nyilvánítás ideje, a kormánynak a csőd elrendelése után továbbra is 15 napja marad a kiemelési rendelet meghozására.


A kibertér védelmére hoztak törvényt

A parlament kormánypárti szavazatokkal elfogadta az állami és az önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium indoklása szerint a jogszabály célja a kibertér védelme. A törvény különböző biztonsági szintekbe sorolja a különböző állami szervezeteket.


Pontosították a világörökségi helyszínek gondozására vonatkozó előírásokat

A világörökségi helyszínek gondozásával kapcsolatos szabályokat pontosítja a világörökségről, valamint az Istvánmező rehabilitációs programjáról szóló törvények módosítása. A Fidesz javaslatára elfogadott változtatás értelmében a világörökségi helyszínek használata és fejlesztése során meg kell őrizni azok eredeti értékeit, egységes látképét, történeti környezetbe ágyazottságát, egyedi megjelenését. A helyszínek nem károsíthatók, nem veszélyeztethető a hitelességük, és a hasznosítás során a közérdeknek megfelelő funkciót kell választani úgy, hogy zavartalanul látogathatók legyenek.


Gárdonyi-emléknap lesz október 17.

Október 17-ét, az egri vár védőinek a török seregek felett aratott győzelmének napját Gárdonyi Géza-emléknappá nyilvánította az Országgyűlés. A képviselők az erről szóló fideszes javaslatot 325 igen szavazattal, egy nem szavazat ellenében és hét tartózkodás mellett fogadták el. A parlament felkérte az oktatásért felelős minisztert, javasolja a köznevelési intézményeknek, hogy ezen a napon Gárdonyi Egri csillagok című művével foglalkozva emlékezzenek az íróra és a magyar történelem kiemelkedő eseményére. A határozati javaslat indoklása felidézi, hogy 2013-ban ünnepeljük Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóját.


Módosul a Balaton-törvény

Módosította az Országgyűlés a Balaton-törvényt. A módosítás négyről hat évre hosszabbította a településrendezési eszközök elkészítésének határidejét. Az önkormányzatok emellett szabadabb kezet kaptak a zöld területek kijelölésében. Ugyancsak meghosszabbították - 2018 végéig - a balatoni kistelepülések szennyvízkezelési programját.

Ugrás vissza Ugrás vissza...