Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A sportbizottság támogatta az úszó-vb pályázatát

Cikk:

Az országgyűlés sportbizottsága hétfőn egyhangúlag támogatta a 2013-as úszó-világbajnokság megrendezésére benyújtandó pályázatot és az új, fővárosi fedett uszoda megépítését.

Az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága a hétfői ülésén egyhangú állásfoglalással támogatta a 2013-as budapesti és balatonfüredi úszó-, műúszó-, műugró-, vízilabda- és hosszútávúszó-világbajnokság megrendezésére benyújtandó pályázatot és az ehhez kapcsolódó új fővárosi fedett uszoda megépítését. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke prezentációval egybekötve számolt be a bizottságnak a 2010-es Európa-bajnokság elnyerésének körülményeiről és a rendezési elképzelésekről, továbbá a tervezett 2013-as vb-pályázatról.

Két helyszín esélyes az uszodaépítésre

Gyárfás szerint egy megfelelő színvonalú, multifunkcionális fedett uszoda megépítése 12 milliárd forintba kerülne. Két helyszín vetődött fel, az egyik a Dagály strandfürdő és a vele szemben található Erdért sportpálya területe, a másik az ELMŰ sporttelep és környéke. Mindkét helyszín előnye, hogy közel található a Hajós Alfréd, a Széchy és a Komjádi uszodához, így a vizes vb minden budapesti eseményét egy négyzetkilométernyi területen belül lehetne lebonyolítani.

Gyárfás emlékeztetett arra, hogy a 2006-os úszó-Eb kapcsán egyszer már kaptak egy 7,2 milliárdos kormánygaranciát egy budapesti fedett uszoda megépítésére, ám azt később a Draskovics-csomag hatására visszavonták. Az úszószövetség elnöke elmondta: az építés ügyében tárgyalt Demján Sándorral, aki szerint úgy lenne értelme megépíteni az új uszodát, például az Erdért pálya területén - amelyet 2012-ig csak sportcélra lehet hasznosítani -, ha mellette egy mélygarázs, egy wellness-, illetve gyógyszálloda és egy kongresszusi központ is létesülne.

Március elején kell benyújtani a pályázatot

Gyárfás Tamás a vb-pályázat részleteivel kapcsolatban elmondta: a magyar pályázati elképzelésekről legközelebb december 4-én, Lausanne-ban kell beszámolni a nemzetközi szövetség (FINA) vezetői előtt, majd a pályázatot március 2-án kell benyújtani, s ekkor már mellékelni kell a kormánygaranciát is. A végső döntést július 18-án, Rómában hozza meg a FINA. Az elnök szerint egy vizes vb turisztikai hatásait sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert például a 2007-es melbourne-i vb eseményeit tévén keresztül egymilliárd néző látta, a reklámbevételek pedig meghaladták a 87 millió dollárt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...