Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ünnepi programok október 23-án

Létrehozva: 2005. október 21.
Módosítás: 2005. október 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A hagyományoknak megfelelően idén is a Műegyetemen tartott megemlékezéssel kezdődnek az 1956-os forradalom évfordulóján rendezett központi ünnepségek. Az alábbiakban megtalálja a részletes programokat.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 49. évfordulójára és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 16. évfordulójára emlékezve október 22-23-án (szombaton és vasárnap) a következő központi rendezvények lesznek Budapesten.
Október 22. (szombat)
15.30-16.30
Ünnepség a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) aulájában, tisztelgés a forradalmi eseményeket elindító egyetemi ifjúság emléke előtt
16.30-18.00
Hagyományos fáklyás menet a BME elől a Bem térre
útvonal: Műegyetem K épülete előtti parkoló - Szent Gellért tér - Szent Gellért rakpart - Döbrentei tér - Várkert rakpart - Ybl Miklós tér - Lánchíd utca - Clark Ádám tér - Fő utca - Jégverem utca - Bem rakpart - Bem József tér
18.00
Fiatalok Bem téri megemlékezése, majd fáklyás menet a Kossuth Lajos térre
útvonal: Bem tér - Bem rakpart - Margit híd - Balassi u. - Markó u. - Honvéd u. - Alkotmány u.
19.20-19.30
Fellobban a forradalom lángja a Kossuth Lajos téren
20.00-
"Koncert a Köztársaságért" a Clark Ádám tére
fellépők: Ghymes, NOX, Unique, Hooligans, Heaven Street Seven
Október 23. (vasárnap)
9.00-9.30
A Magyar Köztársaság lobogójának felvonása katonai tiszteletadás mellett a Kossuth Lajos téren, közjogi méltóságok részvételével
9.30
Virágok elhelyezése a Nagy Imre-szobornál a Vértanúk terén
8.00-18.00
Egész napos protokollmentes megemlékezés a Rákoskeresztúri köztemető 300-as, 301-es és 298-as parcellájánál.
Egyéb programok
365 napos vetítés az 1956-os emlékmű építési területe előtt
vasárnap, 19.00
A Felvonulási téren, a felállítandó 1956-os emlékmű építési területe előtt vetítés-sorozat indul. Az emlékmű egy év múlva esedékes átadásáig minden nap sötétedéstől éjfélig a forradalomra emlékeztető diákat vetítenek egy külön erre az alkalomra tervezett szerkezeten elhelyezett vászonra. A fotókat 1956. október 23. és november 4. között 14 ismert személy és megannyi ismeretlen amatőr fotós készítette Budapesten, a vetítésre az 1956-os Intézet Közalapítvány munkatársai állították össze. A gazdag képanyagra tekintettel a képeket kéthetente cserélik majd. Az eseménysorozat külön érdekessége, hogy minden hónap 23. napján az érdeklődők megtekinthetik annak az emlékműnek a látványtervét, amelyet 2006. október 23-án avatnak majd fel a Felvonulási téren a forradalom 50. évfordulóján.
"Így éltünk" programsorozat a Lánchíd környékén
"Az én 56-om" - vallomások, emlékek
vasárnap, 10.00-18.00
A Clark Ádám téren felállított sátorban bárki elmondhatja tíz percnyi terjedelemben közvetlen vagy közvetett emlékeit 1956-ról a kamera előtt. Az emlékezéseket egy kivetítőn "egyenes adásban" követhetik az érdeklődők. A legérdekesebb vallomásokból dokumentumfilm-összeállítás készül.
"A hősiesség 13 napja" című performance kiállítás
vasárnap, 12.00-18.00
A Lánchídon eredeti fényképek alapján tizenhárom élőszobor-kompozició eleveníti fel a forradalom jellegzetes pillanatait. Az érdeklődők a kapuknál elhelyezett ládákból emlékül magukhoz vehetnek egy-egy ünnepi képeslapot magyar írók, költők idézeteivel.
Korabeli gépjárművek bemutatása
vasárnap, 10.00-18.00
A Roosevelt téren a kor járműveivel ismerkedhetnek meg a látogatók, az Ikarus busztól a motorkerékpárokig. A teherautók platóján Miskolcról Vass Tibor költő és társulata, Pécsről az Ifjúsági Ház csapata, Sopronból a Civitas Színház, Veszprémből a Petőfi Színház, Budapestről a Térszínház, Dombóvárról a Művelődési Ház Galéria Csoportja, Győrből pedig a Reaktor Színházi Műhely elevenítik fel 1956 vidéki eseményeit.
Pöttyös Panni Mesesátor
vasárnap, 10.00-18.00
A Clark Ádám téren egész napos program várja a legkisebbeket. Fiatal színészek az 1950-es években kiadott mesekönyvekből olvasnak fel. Lesznek korabeli játékok és korabeli diafilmeket is nézhetnek majd a gyerekek.
RetroDisco az Alagút és a Clark Ádám tér területén
vasárnap, 18.00
Arató András lemezlovas és vendégei zenei időutazásra várják nemcsak a fiatalokat, hanem az idősebbeket is. Felcsendülnek majd az ötvenes, hatvanas, hetvenes és a nyolcvanas évek slágerei is.
Az Alagút és a Clark Ádám tér környékén egész napos családi programok is várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Kolompos együttes Táncháza, a Csillagszemű néptáncegyüttes és a Fabula Bábszínház is.
56-os Látványutca a Lövőház utcában
vasárnap, 9.00-18.00
Korabeli tárgyakat, szimbólumokat, forradalmi utcaképet mutatnak be. A "kiállítást" utcaszínház és jelmezes történelmi idegenvezetés egészíti ki. A helyszínen az ötvenes évek stílusában nyomtatott "Forradalom Lapja" foglalja össze az események kronológiáját.
"485689- A Szabadság útja" a Duna korzón
szombat-vasárnap, 10.00-23.00
Az idei március 15-én a pesti Duna korzón megvalósított "485689 - A Szabadság Útja" sikeres köztéri installációnak bizonyult. Ennek folytatásaként most a tervezők az összemosódó emlékek girbegurba, nem lineáris folyamatára mutatnak rá több száz méter hosszú amorf téralakzatukkal. Az installáción a már megismert "vonalkódos" grafikai elemek mellett Gerhes Gábor grafikus dokumentummontázsa, korabeli archív rádiófelvételekből álló hangmontázsok, illetve a Miniszterelnöki Hivatal '56-os szoborpályázatának hét díjazott pályaműve is helyet kap.
Az ünnep estéjén az Operával szembeni volt Állami Balett Intézet épületére '56-os eseményeket idéző képeket vetítenek speciális technikával.
Ugrás vissza Ugrás vissza...