Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Költségvetési átcsoportosításokról döntött az oktatási bizottság

Cikk:

Az Országgyűlés oktatási bizottsága a keddi ülésén jóváhagyta a közoktatási törvény módosítását. A bizottság döntött a költségvetéshez benyújtott, a büdzsén belüli átcsoportosításokat tartalmazó módosítóindítványokról is.

Jóváhagyta az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága a közoktatási törvény szocialisták által kezdeményezett módosítását a keddi ülésén. Az indítvány kapcsán ugyanakkor ellenzéki és kormánypárti képviselők is fogalmaztak meg aggályokat.

Az indítvány egy vagy két tantárgyból kötelezővé tenné az emelt szintű érettségit a diplomát nyújtó képzésekbe való belépésnél. A javaslat szerint 2010 márciusáig kellene a kormánynak meghatároznia, hogy a 2012-ben indítható alapszakok esetében mely tantárgyból szükséges az emelt szintű vizsga. Ennek alapján a jelenlegi 10. osztályosok 2010 tavaszán el tudják dönteni, mely tantárgyakból készülnek fel emelt szintű vizsgára, így nem lesz akadálya annak, hogy ezt a követelményt a 2012 őszén induló alapképzés esetében alkalmazni lehessen. Addig az időpontig a korábban érettségizettek is felkészülhetnek az emeltszintű vizsga letételére, ha 2012-ben vagy azt követően kívánnak bekapcsolódni diplomát adó felsőfokú képzésbe.
 
Az MSZP-s javaslat növelné a közoktatási intézmény közösségeinek jogkörét a vezetői pályázatok elbírálásban. A módosítás a pályázó intézményvezetői programjának meghatározott (40 százalékos) támogatásához köti a vezetői megbízást. Ebben nemcsak a tantestület, hanem például a szülői közösség képviselőinek szavazata is szerepet kap.

Költségvetési átcsoportosítások az oktatásban

Kormánypárti és ellenzéki indítványokat is megszavazott az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága kedden a jövő évi büdzséhez benyújtott kapcsolódó javaslatok tárgyalásakor. Zöld utat kapott az a szocialista indítvány, amely a közoktatás hatékonyságát javító mérési, értékelési feladatokra plusz 300 millió forintot irányozna elő. Ezt az összeget az oktatási tárca fejezetén belül, a kulturális közalapítványok támogatásától csoportosítanák át.

Egyhangúlag szavazta meg a testület azt a fideszes indítványt, amely a felsőoktatási gazdasági tanács működésének támogatásából 100 millió forintot csoportosítana át fiatal kutatók pályázati úton történő támogatására. Szintén megszavazták Teleki László (MSZP) indítványát, amellyel 85 millió forintot csoportosítana át a szociális tárca büdzséjéből a roma oktatási alap segítésére. Jóváhagyta a grémium azt az indítványt is, amely a közoktatást segítő támogatott feladatok közé emelné a Hátrányos helyzetű tanulók Arany János kollégiumi programját.

Ugrás vissza Ugrás vissza...