Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kőolajellátás biztonságáról egyeztettek

Létrehozva: 2007. január 10.
Módosítás: 2007. január 10.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Magyarországon nem lesz fennakadás az üzemanyag- és a vegyipari ellátásban, a kialakult helyzet nem okoz árnövekedést sem - közölte a gazdasági miniszter azt követően, hogy a miniszterelnök vezetésével a kormány több tagja és energiaipari vezetők egyeztetést tartottak a kőolajellátás biztonságáról.

Kóka János - aki a megbeszélés után Göncz Kinga külügyminiszterrel és Hernádi Zsolttal, a Mol elnökével adott tájékoztatást - azt mondta, tartós szállításkiesésre is felkészülve, 500 ezer tonna nyersolajkészlet áll rendelkezésre.

Hozzátette: kedden hozzájárult napi 15 ezer tonna kőolaj felszabadításához a stratégiai készletekből. Ezzel kapcsolatosan megjegyezte, Magyarországon a napi fogyasztás 13 ezer tonna.

Kóka János egy kérdés kapcsán elmondta, a nap folyamán egyeztetnek a stratégiai készletek felhasználásáról. Mint hozzátette, közel 3 milliárd köbméter gáz van a magyarországi tárolókban, ami elegendő. A miniszterek bejelentették azt is, Magyarország képes teljesíteni exportkötelezettségeit Szlovákia számára.

Hamarosan rendeződhet a válság

Göncz Kinga elmondta, Oroszország és Fehéroroszország budapesti nagykövetei úgy látják: hamarosan rendeződhet a válság, így nem kerül veszélybe az ellátás biztonsága. A külügyminiszter hangsúlyozta, Szlovákián kívül Németországgal és Lengyelországgal is kapcsolatban áll a kormány, így folyamatosan kapják az aktuális információkat.

Hernádi Zsolt az elhangzottakhoz hozzáfűzte, a lakosság és a fogyasztók ellátása nem kerül veszélybe.

Ugrás vissza Ugrás vissza...