Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:1956 emléke előtt tisztelgett az olasz államfő

Létrehozva: 2006. szeptember 26.
Módosítás: 2006. szeptember 26.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

„Személyes politikai és erkölcsi kötelességének érezte” az olasz államfő, hogy felkeresse Budapesten Nagy Imre sírját. Giorgio Napolitano 1956-ban helyeselte a magyar forradalom leverését, de azóta számos alkalommal elhatárolódott korábbi véleményétől.
Az 1956-os magyar forradalom előtti tisztelgés jelentőségét és az európai integráció folytatásának szükségességét hangsúlyozta Giorgio Napolitano olasz államfő Budapesten, miután tárgyalásokat folytatott Sólyom László köztársasági elnökkel.
- Nemcsak államfői, hanem saját személyes politikai és erkölcsi kötelességemnek éreztem - hangsúlyozta Giorgio Napolitano, amikor kiemelte, hogy a magyar fővárosban elsőként a magyar forradalom mártírjainak nyughelyét, Nagy Imre sírját kereste fel. Elmondta, hogy 1956-ban az olasz állam legfelsőbb vezetői teljes mértékben kiálltak a magyar ügy mellett, és így tett a politikai pártok többsége is.
Elhatárolódott korábbi álláspontjától
Sólyom László kiemelte, hogy ötven évvel ezelőtt Giorgio Napolitano az olasz politikusoknak ahhoz a kisebb csoportjához tartozott, amelynek tagjai különböző okokból helyeselték a magyar forradalom elleni szovjet beavatkozást. Giorgio Napolitano azonban 1968 óta számos jelét adta, hogy álláspontját megváltoztatta, és most Budapesten sem mentegette, magyarázta korábbi véleményét, hanem határozottan és egyértelműen elhatárolódott attól - mondta a magyar államfő. "Köszönöm ennek a szembenézésnek az őszinteségét, a határozottságát" - tette hozzá.
A tárgyalásokon mindketten egyetértettek abban, hogy nem szabad veszni hagyni az európai alkotmányos szerződést, hanem tovább kell vinni annak ratifikációs folyamatát. A magyar köztársasági elnök kiemelte, mind a ketten egyetértettek abban, hogy Horvátországnak az EU-n belül van a helye. Egyetértettek abban, hogy szükség van a közös európai külpolitikára, annak közös képviselőjére.
Támogatja a 2007-es schengeni csatlakozást
Sólyom László hangsúlyozta: Olaszország támogatja Magyarország törekvését, hogy 2007 végéig a schengeni térség része legyen.
Az olasz államfő kitért arra, hogy az európai integráció folyamatában nehéz megpróbáltatásokkal kell szembenéznie az utóbbi időben mind Magyarországnak, mind Olaszországnak.
"Amikor nehéz próbákról és áldozatokról beszélek, nem csupán gazdasági nehézségekre gondolok" - fogalmazott. Hozzátette: "ennek ellenére a bátor döntéseknek nincs alternatívájuk".
Meghalt egy olasz katona Kabulban
Elmondta, hogy Olaszország tevékenyen részt vesz az afganisztáni misszióban is. Kiemelte, hogy kedd reggel tudta meg, egy olasz katona vesztette életét Kabulban. - Sajnos ezek a feladatok emberáldozat nélkül nem valósíthatók meg - tette hozzá.
Sólyom László együttérzését fejezte ki az olasz államfőnek, és megismételte álláspontját, hogy a terrorizmus ellen együttesen kell fellépnie az Európai Uniónak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...