Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az olasz EU- elnökség a kisebbségekről szóló magyar javaslat mellett

Létrehozva: 2003. szeptember 23.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az olasz Európa-ügyi miniszter szerint az unió versenyképességének növelése érdekében ki kell dolgozni egy modernizációs ipari modellt. Rocco Buttiglione szerint elnökségük célja az EU-alkotmány megalkotása, és amennyiben ennek év végi elfogadását nem veszélyezteti, támogatják a kisebbségekről szóló magyar javaslatot.

Az Európai Unió iparának új modellre van szüksége, hogy versenyképes lehessen. Róma számára az EU versenyképességének növelése kiemelt feladat - jelentette ki kedden Budapesten Rocco Buttiglione olasz Európa-ügyi miniszter, aki az unió Versenyképességi Tanácsának is elnöke, miután tárgyalt Juhász Endre integrációs ügyekben illetékes tárca nélküli miniszterrel. Az olasz miniszter elmondta, ahogy Kína és az Egyesült Államok után Európának is modernizálnia kell iparát, és forrásokat kell biztosítania a kutatás + fejlesztésre.

Juhász Endre szerint Magyarország mindaddig támogatni tudja a javaslatot, amíg az ehhez szükséges pénzeket nem a Strukturális és Kohéziós Alapoktól vonják el. Mint mondta, a magyar iparstruktúrát is modernizálni kell, de mindemellett védeni is az olyan tradicionális ágazatokat, mint a textilipar.

Az olasz elnökség feltételekkel támogatja a magyar javaslatot

A tárgyalást követő tájékoztatón elhangzott, hogy az olasz EU-elnökség fő célja, hogy az év végéig sikerüljön lezárni az európai alkotmányos szerződés szövegének véglegesítéséről szóló kormányközi konferenciát.

Olaszország uniós elnökként akkor tudja támogatni azt a magyar javaslatot, amely alapján az alkotmányos szerződés tükrözné a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét, ha az ősz végén nem értékeli úgy, hogy az esetleg veszélyezteti az alkotmánytervezet elfogadását 2003 végéig.

A tárgyaláson Rocco Buttiglione azt mondta, hogy az észak-tiroli kisebbség széles körű jogait biztosító olasz törvény szellemét általánossá kellene tenni Európában.

Ugrás vissza Ugrás vissza...