Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kevesebb oltást kapnak a november után születettek

Létrehozva: 2005. november 14.
Módosítás: 2005. november 14.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A november elseje óta születettek már kevesebb szúrással szerezhetik meg a Magyarországon kötelező védőoltások által nyújtott immunitást. A szakértők szerint a magyar védőoltási rendszer az új oltóanyagokkal nemcsak eljárásában, hanem az alkalmazott eszközökben is világszínvonalú lehet.

A Száz lépés program gyermekegészségügyi intézkedései

Kevesebb szúrást igénylő védőoltásrendszert alkalmaznak jövőre a gyermekek és a serdülők számára kötelező védettség biztosításához a háziorvosok, házi gyermekorvosok és a védőnők. Az átállás szakszerűsége érdekében a 2005. november 1-je után születettek már az új oltóanyagokat kapják.

A magyar védőoltási rendszer jelenleg tíz betegség ellen nyújt védettséget 15 oltással (szúrással) és a szabin cseppekkel. Ezek helyett az új oltóanyagok összesen 11 oltással biztosítják a szükséges védelmet. Bujdosó László országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a kevesebb szúrás mellett az új rend várhatóan csökkenti a nem kívánt szövődmények számát, mivel megszűnik a járványos gyermekbénulás elleni oltás élővírus-tartalma, és sejtmentessé válik a szamárköhögés elleni oltóanyag. Ez utóbbi betegség ellen sokszor nem is adták be az oltást a gyermekorvosok, mivel tartottak a lehetséges szövődményektől.

Az új, ötkomponensű (pentavalens) vakcinákat öt évre szerezte be az egészségügyi kormányzat, összesen 10 milliárd 465 millió forint értékben, ami évente 2 milliárd 93 millió forint kiadást jelent a költségvetésnek. Ócsai Lajos járványügyi főosztályvezető elmondta, egy vakcina ára 14 euróra jön ki, amely az európai piacon nagyon jónak mondható. Az új rendszer bevezetésére az idei költségvetésből 40-50 millió forint áll rendelkezésre. Ebből oldják meg a nyilvántartási könyvek cseréjét, valamint az egészségügyi dolgozók és a lakosság tájékoztatását is.

A védőoltás megtagadása szabálysértés

Bujdosó László szerint a védőoltások egyre nagyobb szerepet játszanak egyes betegségek megelőzésében annál is inkább, mivel egyre gyakoribb a szervezet gyógyszerekkel szembeni ellenállása. A magyar lakosság "átoltottsága" - azaz a kötelező védőoltásokon átesettek aránya a teljes lakossághoz viszonyítva - kiemelkedően jónak mondható, 99,9 százalékos. Többek között ez is oka annak, hogy hazánkban csak nagyon ritkán fordulnak elő olyan betegségek, amelyek ellen már rendelkezünk megfelelő védőoltással: rubeola, kanyaró vagy tetanusz.

A kanyaró például ma már igen alacsony számban fordul elő, holott a védőoltások megkezdése előtt Magyarországon évente 30-40 ezer megbetegedést és 100-150 halálozást okozott. A mumpsz a védőoltások megkezdése előtt évi 34-43 ezer megbetegedést okozott, ma már 100-200 esetben fordul elő. Magyarországon a szülők igénylik a védőoltásokat, csak elvétve fordul elő, hogy nem adatják be gyermeküknek az előírt vakcinát - mondta el Ócsai Lajos . A védőoltás megtagadásával szabálysértést követnek el a szülők, és első fokon pénzbírságra büntethetőek.

Fontos az oltások sorrendje

A védőoltásokkal megelőzhető csaknem valamennyi betegségre jellemző, hogy ha elmulasztják a szükséges óvintézkedéseket, a szervezet nem kapja meg a megfelelő védettséget, és szinte egészen biztosan eléri a betegség. Mészner Zsófia , az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója az oltások sorrendjére is figyelmeztet. Az újszülöttek ugyanis 5-6 hónapos korukig rendelkeznek az úgynevezett maternális védettséggel, így ez a határideje annak, hogy a legszükségesebb hat betegség ellen megkapják a védőoltásokat. Az elmulasztott védőoltás felborítja a védőoltások szabályos rendjét, ami esetleg növelheti a betegségek kockázatát.

Oltások felnőttek részére

Az eddigi tapasztalatok alapján megnövekedett az érdeklődés az időszakos influenza elleni védőoltás ellen - derült ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatóján. Bujdosó László elmondta, felkészültek a nagyobb érdeklődésre, ezért az eddigieknél nagyobb készlettel rendelkeznek. Az influenza elleni védőoltást most is az idősebb, fertőzésnek kitett emberek számára ajánlják, az ingyenes vakcinákról a háziorvosoknál lehet érdeklődni. Melles Márta , az Országos Epidemológiai Központ főigazgatója felhívta a figyelmet az egész évben kérhető tüdőgyulladás elleni védőoltásra is, amely öt évre nyújt védettséget. Az alacsony térítési díjú oltás az influenza elleni vakcinával együtt hatékony védettséget nyújt az idős, krónikus betegségben szenvedő vagy a szociális intézményekben élők számára.

Ugrás vissza Ugrás vissza...